Bryter overflaten i skolesatsing
Lansering av nye Windows 10 mobiler og Surface-modeller ble pakket inn i utdanning av Microsoft før helga.
Surface Pro 4 og to nye Lumia-mobiler var satsingen Microsoft viste fram før helga. Det hele ble vist fram på Shoot Gallery der hovedvisningen var presentasjon av utdanningssamarbeidet med Fagerborg skole.
Skolen har handlet inn lettvarianten av hybrid-pc-en Surface 3. Kombinasjonen av informasjon og pennebruk i nettbrettmodus og brukbar PC med kjent programvare har noen måneder ut i skoleåret høstet gode erfaringer, hevder rektor Elin Brandsæter og elever som var til stede under seansen.
Bjørnar Hovemoen, som er direktør for utdanning i Microsoft i Norge introduserte satsingen som «UpGrade». Det skulle borge for både positive og en del ikke fullt så fordelaktige assosiasjoner, men for Microsoft er det bedre resultater med moderne verktøy som er målet.
Det konkrete resultatmålet for elevene i satsingen hos Fagerborg er en bedring av karakternivået med en halv karakter opp for elevene som deltar.
Penn-framgang
Surface-familien har støtte for penn, og Hovemoen poengterte at de hadde forsking fra ledende universiteter som UCLA og Princeton om at dette hadde læringsfordeler.
- Forskningen konkluderer med at vi mennesker har lettere for å tilegne oss ny kunnskap når vi noterer for hånd, enn om vi skriver på tastatur. Det handler om at det etterlater et motorisk minne på hjernen når vi noterer for hånd, sa Havemoen.
En penn for Surface 4
Ny variant av toppmodellen Surface Pro 4 ble vist fram med ny penn og pennefeste. SP4 er tynnere enn halvannet år gamle Surface Pro 3, og hakket lettere. Med 8,4 mm begynner PC-en å nærme seg premium-smartmobiler i vekt, men 12,3 tommers skjerm vil nok hindre videre fare for forvekslinger. Microsoft hevder opp til 30 prosent raskere kjøring og opp til ni timers batterilevetid.
Pennen er nydesignet med magnetfeste og direkte støtte for skriving med den ene enden og med «viskelær» i den andre enden.
Surface Pro 4 er tilgjengelig fra 19. november og prisene starter på 9.990 kroner.
Både tasturdeksel, penn og en dokkingstasjon er ekstrautstyr. Dekselet har fått en bedre styreplate med glass, og koster 1499 kroner. Den nye pennen koster 649 kroner. Dokkingen som blant annet gir støtte for to eksterne skjermer, gigabit ethernetsamband, 4 USB3-kontakter og lydutgang koster friske 2269 kroner.
Stor, større, minst
Microsoft labber etter mobilmarkedsleder Samsung og deres satsing på store og større skjermer i mobilmodeller som ellers er like. Denne gangen er det Lumia 950 og Lumia 950 XL som er toppene, med henholdsvis 5,2 og 5,7 tommersskjerm. De kommer selvsagt med Windows 10.
Begge mobiler har støtte for 4K-videoopptak, samt støtte for ekstern skjerm, tastatur og mus. Innlogging kan foretas med øyeskanning med nye Windows Hello.
Lumia 950 er 150 gram tung og 8,2 mm tjukk, kjører Snapdragon 808 med seks kjerner og har en AmoLED-skjerm i WQHD-oppløsningen 2560 x 1440. Hovedkamera er en 20 megapiksel sak, og frontkamera har greie 5 megapiksel oppløsning. I Norge vil denne komme i to utgaver med plass for ett eller to SIM-kort.
Lumia 950 XL er 15 gram tyngre, har samme oppløsning og et 10 prosent kraftigere batteri enn 950. Den drives av en Snapdragon 810 med åtte kjerner. Den har samme kamerabestykning, men har også fordelen av å kunne bruke ekstra minnekort på opp til 200 gigabyte.
Microsoft viste også fram en rimelig Lumia 550-smartmobil med Windows 10. Den kompakte mobilen har bare 4,7 tommer skjerm, HD720-oppløsning og en enkel firekjerners prosessor. Den har en enkelt hovedkamera på 5 megapiksler og et frontkamera på 2, men sympatisk nok plass for eksternt minnekort.
Batterilevetiden er oppgitt til å være 28 dager for 550-modellen.
Lumiaene kommer i salg i desember. Lumia 950 vil koste cirka 5999 kroner, 950 XL cirka 6999 kroner og kompakte Lumia 550 1295 kroner.