TEST: HTC Flyer - Det smarte pennebrettet
Et nettbrett med penn høres ikke umiddelbart ut som en god idé, men HTC har implementert pennen på en usedvanlig elegant og innovativ måte.
HTC overrasker positivt med sitt første nettbrett, HTC Flyer. I stedet for å bare lage nok et Android-nettbrett, har HTC klart å lage et produkt som er ganske unikt. Selv om nettbrettet foreløpig bruker Android 2.3 – og ikke den nettbrettilpassede versjonen Android 3.0 – gjør HTCs Sense-brukergrensesnitt og en rekke ulike tilpasninger at brukeropplevelsen på HTC Flyer er utmerket. En oppgradering til Android 3.0 vil komme om ikke så lenge, men det vil fortsatt være HTC Sense-brukergrensesnitt brukerne ser.
HTC Flyer er konstruert i aluminium, med enkelte detaljer i plast. Konstruksjonen virker robust, men med en vekt på 420 gram virker Flyer litt tung i forhold til størrelsen. Nettbrettet har en 7-tommers skjerm med 1024x600 punkter, og enheten er dermed ganske mye mindre enn en iPad. Bildekvaliteten er god, og skjermen fungerte ganske bra også utendørs.
Penn for håndskrift
Det mest spesielle med Flyer, er den batteridrevne pennen. Skjermen betjenes på vanlig måte med lette berøringer med fingrene, men i enkelte sammenhenger er det mulig å ta i bruk pennen for å lage håndskrevne notater, markere eller utheve ting, tegne, osv. Pennen kan ikke brukes til å trykke på knapper og menyelementer – den er kun ment for tegning.
Måten pennen brukes på er svært elegant gjennomført. Trykker du med pennen på et hvilket som helst skjermbilde, tas det en skjermdump som du så kan tegne og gjøre notater på direkte. Det følger også med et utmerket notatprogram som kan synkroniseres med Evernote, slik at du har tilgang til notatene dine fra hvor som helst. Du kan blande vanlige tekstbaserte notater med håndskrevne notater (men uten skriftgjenkjenning), for eksempel lage notater med skjermtastaturet og så legge til skisser og diagrammer som du lager med pennen. Med Timemark-funksjonen kan du spille inn lyd samtidig med notatene, og du kan senere velge tekst i notatene og gå direkte til det stedet i lydopptaket hvor du gjorde det aktuelle notatet. Pennen kan også brukes til å gjøre notater i Office-dokumenter via medfølgende Polaris Office, eller i e-bøker via den innebygde e-bokleseren.
Programvaren som følger med er veldig bra, og HTC har blant annet utnyttet skjermstørrelsen i e-postleseren til å vise innboksen på venstre side og en forhåndsvisning av e-posten til høyre. Du kan vise e-post fra flere kontoer i samme e-postklient, og det er også støtte for flere samtidige kalendere. Hver kalender vises i ulike farger, og kombinert månedsvisning og dagsvisning i landskapsmodus gir veldig god oversikt.
Fra og med 15. juni vil man få tilgang til filmleie via tjenesten HTC Watch. Filmene kan leies i 720p HD-kvalitet, og vises enten på den interne skjermen eller trådløst til en tv via DLNA. HTC selger en DLNA-adapter til rundt 800 kroner, hvis du ikke har en ny tv med dette. Det er også mulig å bruke HDMI, men da trenger du en adapter som er ekstrautstyr.
Svakt batteri
HTC Flyer har en enkjernes prosessor på 1,5 GHz, og i daglig bruk opplevde vi ytelsen som ganske god, selv om det hendte det «hakket» litt. Vi skulle gjerne hatt en kraftigere tokjerneprosessor. Det største minuset med HTC Flyer er imidlertid batterilevetiden. Mens vi er vant til å kunne bruke en iPad i dagevis uten å måtte lade, ladet HTC Flyer seg ut ganske raskt – selv i perioder hvor den lå ubrukt i «standby»-modus. Du må regne med å lade med 1-2 dagers mellomrom.
HTC Flyer fås kjøpt med 3G og trådløst nettverk og 32 GB minne, eller i en versjon med kun trådløst nettverk (802.11b/g/n) og 16 GB minne.
Etter å først vært litt skeptisk til nok et Android 2.x-nettbrett, sitter vi igjen med et positivt inntrykk etter å ha brukt HTC Flyer et par ukers tid. Pennen er et nyttig tillegg, men ikke noe du absolutt behøver å bruke. Men i kombinasjon med Evernote, synes vi pennen absolutt var et nyttig verktøy. HTC har gjort en masse på programvaresiden, som gjør at Flyer skiller seg godt ut i mengden.