TEST: Opera 9.5 - raskest i verden

Vi har testet Opera 9.5 og latt oss imponere. Våre ytelsesmålinger viser at Opera 9.5 kan være verdens raskeste nettleser.

Publisert Sist oppdatert

Nye Opera 9.5 har fått masse spennende funksjonalitet. Den har fått en penere design og blitt sikrere, samtidig som nye spennende funksjoner er blitt lagt til.

Det er to år siden forrige store versjons-oppgradering. Skal man dømme ut i fra versjonsnavnet virker Opera 9.5 som en beskjeden oppgradering. Vi mener imidlertid at versjonsnummeret ikke rettferdiggjør den oppgraderingen man blir servert.

Nummeret kan by på misforståelser - og man kan kanskje si at dette er en fordel for Microsoft og Mozilla. Som alle skal lansere produkter med et stort hopp i versjonsnummeret.

Imponerende bra brukeropplevelse

Listen over hva som er nytt i Opera 9.5 er meget lang, og det er ikke alt som kan karakteriseres som nyheter. Så mye som 70 til 80 prosent av «nyhetene» er feilrettinger med tanke på sikkerhet og endringer som ikke gjenspeiles i den daglige bruken av nettleseren. I hvert fall ikke til å begynne med.

Opera 9.5 er på mange måter en snikintrodusering til «web 3.0» fordi nettleseren introduserer bedre støtte for webstandarder som HTML5 og CSS3, i tillegg til nye JavaScript-funksjoner. Dette er verktøy som utviklere får tilgang til, og som senere kan benyttes når de skal lage nye websider. Alt i alt fremstår Opera 9.5 som en tipp topp moderne nettleser.

Med Opera 9.5 kom også ny design. Synes du det blir for vanskelig, kan du enkelt forandre utseendet til å se ut som forrige utgave av nettleseren.

Av synlige endringer har den nye nettleserversjonen fått et nytt brukergrensesnitt. Det nye brukergrensesnittet er både mørkere og penere - brukere av Windows Vista vil sikkert sette pris på dette. Men det er også mer funksjonelt. For eksempel er statuspanelet blitt flyttet inn i adresselinjen, og isteden brukes plassen av et nytt og mer diskré panel som gir brukeren tilgang til nyttige funksjoner som forstørrelse/forminskning av tekst, tilpasning av innholdet slik at det passer inn i den vindusbredden, og muligheten til å skru av visning av bilder eller vise bilder fra mellomlageret.

Alt i alt er vi meget fornøyd med de nye endringene og vi er ingen tvil om at den totale brukeropplevelsen er blitt bedre med den nye versjonen av nettleseren.

Mye nyttig funksjonalitet

Versjon 9.5 inbtroduserer også en del nye nettleserfunksjoner. Vi har valgt å beskrive de to beste: Quick Find og Opera Link.

Quick Find er en spennende funksjon som lar deg søke i nettleserens historikk. Det skjer lynraskt takket være indeksering av historikken. Har du for eksempel lest en artikkel og husker kanskje bare ett eller to ord fra artikkelen, kan du ved hjelp av denne funksjonen søke opp artikkelen veldig enkelt. Alt du gjør er å taste inn ordene, og en liste med aktuelle lenker dukker opp umiddelbart.

Til venstre ligger alt fra e-post og nyhetsgrupper til lenker og notater. Her en oversikt over alle lenkene på VG-forsiden.

Opera Link er egentlig ikke en ny funksjon, men er blitt bedre integrert med selve nettleseren slik at den er lettere å finne frem. Link er en synkroniseringstjeneste som lar deg synkronisere bokmerker, personlige verktøylinjer, «speed dial»-startsiden og notater. Det betyr at hvis du bruker Opera både hjemme og på jobb, har du alltid tilgang til de samme bokmerkene og notatene. Kjekt.

Funksjonalitetsnivået i Opera kan beskrives med kun ett ord: imponerende.

Rom for forbedringer

Tidlige betautgaver av Opera 9.5 bestod Acid3-testen, men etter at en feil i selve testen ble oppdaget, og rettet opp, har ikke Opera klart å oppnå full score. Den endelige versjonen av Opera 9.5 oppnår et resultat på «bare» 83 prosent. Per i dag er dette det beste resultatet en nettleser klarer på Windows-plattformen. Det er kun Safari for Mac som klarer å bestå testen (pc-versjonen klarer ikke det).

Utviklere hos Microsoft og Mozilla har uttalt at de ikke vil prioritere Acid3-testen - noe som er med på å sette viktigheten av testen i perspektiv. Den er ikke så hellig som mange skal ha det til.

Vi er slettes ikke overrasket over at Apple har lagt så mye vekt for å få Safari til å bestå denne testen. Apple er kjent for å være flinke til å utnytte slike ting for alt det er verdt markedsmessig – selv om det nødvendigvis ikke å ha så mye å si for den generelle brukeropplevelsen.

Opera har gjemt «inline»-søket sitt så godt at kun et fåtall av brukerne finner det. Det vil si søk der selve søkefeltet befinner seg som en lang stripe øverst eller øverst i nettleservinduet slik at søkedialogen ikke kommer i veien for innholdet på siden. Trykk på "." og skriv søkeord (takk til Chris Corneliussen, som opplyste oss om dette).

Et annet underlig problem vi oppdaget i Opera 9.5 er kompatibilitet med Finn.no. Når man trykker på lenkene for neste og forrige utløses operasjonen for høyreklikk på en lenke.

Verdenes raskeste?

Apple skryter hardt av sin JavaScript-motor i Safari, og hevder på sine nettsider at deres nettleser er den raskeste i verden. Resultatene er basert på delvis syntetiske tester utført ved hjelp av testprogrammet iBench 5. Som kanskje mange vet, er det stor forskjell på slike simulerte tester og praktiske tester.

Problemet med å utføre nettlesertester i det virkelige liv, er at det er mange eksterne variabler som spiller inn på testresultatene. Ting som linjebelastning, tjenerbelastning og så videre. Vi har kjørt en egen test. Resultatene vi presenterer er gjennomsnittet av ti kjøringer. Vi sørget for at mellomlageret til nettleserne var tømt mellom hver kjøring.

Våre ytelsesresultater taler for seg selv, Opera 9.5 er kanskje den raskeste i nettleseren i verden.

Godteri for utviklere

Å drive med feilretting (best kjent som «debugging» på engelsk) av komplekse websider er ingen spøk. Manglende støtte for standarder og kreative tolkninger av de standardene som finnes, gjør ikke jobben enklere.

Utvalget av gode debuggingsverktøy for JavaScript gjør ikke ting enklere. Dette er i ferd med å endre seg i kommende nettlesere. Apple, Microsoft og Opera har alle utviklet egne debuggingsverktøy til sine nettlesere som utviklere kan benytte. Mozilla-gjengen ser ikke ut til å ha satset offisielt på ett bestemt verktøy. Trolig ønsker de at utviklere benytter seg av verktøy fra tredjepartsutviklere.

Opera 9.5 gjør widgets og designskifte enklere enn noen gang tidligere. Her en liten flik av en av de mest unyttige, men søte, widgetene; Et virtuelt akvarium du kan stelle med i løpet av dagen.

Operas debuggingsverktøy går under navnet Dragonfly. Dette er en såkalt hybridapplikasjon som kan benyttes for å finne feil i JavaScript/DOM/CSS. Det at Dragonfly er et hybridverktøy betyr at deler av programmet lastes inn fra nett når applikasjonen installeres. På denne måten sikrer Opera at utviklere benytter absolutt siste versjon av programmet - noe som gjerne er fordelaktig for utviklingsverktøy.

Det er fortsatt tidlig å trekke noen absolutte konklusjoner rundt Dragonfly ettersom programmet er i alfa-utgave. Vårt inntrykk av applikasjonen er meget bra. Vi tror at Dragonfly kan gjøre det enklere å finne og fjerne feil på nettsider med JavaScript. Selvsagt skal man ikke glemme at Dragonfly er et verktøy som også skal gjøre det enklere å optimalisere nettsider for Opera.

Konklusjon

Opera 9.5 er en komplett og vellykket nettleser med masse spennende funksjonalitet. Den nye nettleserversjonen har fått en penere design, blitt sikrere, samtidig som nye spennende funksjoner er blitt lagt til.

Den største forbedringen kommer trolig i form av forbedret støtte for nye web-standarder samt en raskere håndtering av JavaScript. En raskere nettleser skal du lete lenger etter.

Men Opera 9.5 er fortsatt langt unna å være en perfekt nettleser. Det er flere ting som bør holde selskapet opptatt i tiden som kommer. Fortsatte problemer med forhåndsvisning av nettsider før sider skal skrives ut blir rene bagatellen i forhold til inkompatibiliteter med tjenester fra Google. For enkelte er dette helt avgjørende for valget av nettleser.

Det er også litt skuffende at Opera ikke kommer med såkalt «inline»-søk. En vindussentrert dialogboks for søk er bare tøysete. Noen vil sikkert være misfornøyd med Acid3-kompatibiliteten - selv om vi mener at det har liten innvirkning for de aller fleste.

Både Microsoft og Mozilla har store endringer på gang med henholdsvis Internet Explorer 8 og Firefox 3.0, (som ble lansert dagen etter denne testen). Men med versjon 9.5 mener vi Opera har klart å komponere et produkt som skal bli vanskelig å slå. Anbefales på det sterkeste.

Opera 9.5

Pris: GratisInternett: opera.com

Pluss: Lekker, sikker, rask, og masse funksjonalitet Minus: Feil i forhåndsvisning av websider før utskrift, problemer mot Google-tjenester, savner «inline»-søk