TEST: Topografiske kart på iOS

ViewRanger byr på offline gps-kart for iPhone og iPad.

Publisert Sist oppdatert

ViewRanger er offline topo-kartløsningen for iOS for deg med aktivt liv.

Enten du går eller står på ski, sykler, går tur, driver med fugletitting, jakter, rir eller driver med geocaching så vil du ha glede av en god gps-løsning utendørs.

Ekte gps?

Du kan selvfølgelig kjøpe en egen, fullblods gps, men om du har med deg din iPhone så blir det altså en ekstra ting å drasse på. Billige er de heller ikke. Så hvorfor ikke la iPhone gjore jobben?

I den store villmarken, hvor det ikke alltid er skilt, vil du ha stor glede av et topografisk kart som viser deg høydekurvene slik at du kan lese terrenget.

Les også: Norskekysten på iPad

Topokart

Det finnes en del gratisløsninger som støtter seg til OpenSource-kart som for eksempel Open Street Map og Open Cycle Map. Ulempen med sistnevnte er at den topografiske informasjon er mangelfull og/eller fraværende i Norge nord for Oslo og Bergen. ViewRanger kan likefullt vise disse i tillegg til GoogleMaps og satellittdata.

ViewRanger for iOS er en løsning som fungerer både for iPhone (og iPod touch, selv om den ikke har innebygget gps) samt iPad.

ViewRangers kartløsning følger din posisjon, slik at kartet oppdateres når du beveger deg. Det beste med ViewRanger er det faktum at den har støtte for nedlastbare topografiske kart i målestokk 1:50 000 fra Statens Kartverk. Dette er et relativt detaljert kartgrunnlag. Samtidig skal det sies at det nylig kom et sett med topokart i 1:20 000 som altså er enda mer detaljert - men dette er ikke tilgjengelig for ViewRanger (enda).

Les også: Navigon-GPS med iPad-støtte

De såkalte map tiles lastes ned rett fra app-en. På grunn av rettigheter er disse beskyttet med en lisens som gjør at selv om de kan overføres til en annen iOS-enhet (hvis du har både iPad og iPhone) via et innebygget web-grensesnitt som man får tilgang til på en Mac, så kan de ikke umiddelbart brukes. Heldigvis har ViewRanger en kundetjeneste der man kan melde inn UDID-koden for personlige iOS-enheter, som da vil kunne lisenseres slik at innholdet kan brukes på ulike enheter.

GPS eXchange format

Annen geo-informasjon som POI, tracks og ruter kan overføres både til og fra ViewRanger via det åpne GPX-formatet. Det finnes en rekke utmerkede, nettbaserte tjenester for konvertering av GPX-filer, som for eksempel GPSVisualizer , GMaptoGPX , samt gratis-programmet GPSBabel .

På denne måten er det enkelt å konvertere og importere for eksempel turløyper som andre har lagt ut som KML-overleggsfiler i Google Maps. Skiforeningens Markadatabase er et eksempel på et løypekart som er lagt ut på denne måten. På en Mac kan disse filene også åpnes i applikasjonen Google Earth.

Dessuten er det også innebygget navigasjonsløsning, og særlig i utlandet er det lagt ut en del tur-ruter som man kan laste ned. For enheter som har elektronisk kompass så er dette tilgjengelig, og du har selvfølgelig tilgang til verktøy som avstandmåling, egne POIer, ruteplanlegging, peiling og så videre.

ViewRanger tilbyr en nettportal for utvikling av egne ruter, men denne er enda ikke fullt utviklet.

To- og firbente venner

En fiffig funksjon som ViewRanger har er en kompispeiler - det de kaller BuddyBeacon. Her kan flere turkamerater aktivere sin iOS-enhet som en fyrlykt, som de andre kan se og følge på deres skjerm. Dette forutsetter selvfølgelig at alle parter har ViewRanger oppe, og at man har et mobilsignal tilgjengelig.

En annen venn du kan spore er din firbente - dersom du har et Retrieva hundehalsbånd. Se en demonstasjonsvideo nedenfor.

Cache og cash, fru Blom

Til slutt skal det sies at nedlastbare topokart ikke er en rimelig glede - dette gjelder både for en ordinær gps, og for iPhone. Fordelen er selvfølgelig at man ikke er avhengig av signal mot mobilnettet, og datatrafikk er over tid heller ikke gratis, spesielt ikke i utlandet. Kartbaser fra hele 13 forskjellige land kan aksesseres via ViewRanger-butikken.

I ViewRanger finnes det demo-områder i Hemsedal og Oslo der man kan prøve ut kvaliteten. Et tips er å optimalisere kartrutene dersom man har lastet ned en rekke tilstøtende områder - dette forbedrer skjermoppfriskningshastigheten. Dette gjøres i programmet.

Prisen for en kartpakke i Norge er 229 kroner, noe som gir kreditt for en rekke kartruter. Påfyllingspakke finnes til kroner 139 for en stor pakke, og 95 kroner for en liten pakke.

Medaljens bakside

Det man kanskje kunne ønske seg er en tegnforklaring på hva de forskjellige symboler og fargekoder betyr. Og brukergrensesnittet glitrer ikke akkurat med sin brukervennlighet, hverken i menyer eller i ikoner på skjermen.

En utfordring for slike offline-løsninger er at kartdataene må mellomlagres lokalt, og det kan ta noe tid å oppfriske skjermen når man driver med ruteplanlegging. Dette er forsåvidt et kjent fenomen også på frittstående gps-er, som kanskje også bruker vektorgrafikk. Men ViewRanger må rendre disse kartrutene individuelt, og det er en tregere prosess enn det man er vant til fra GoogleMaps på iPhone til sammenlikning.

Men oppfriskningshastigheten er forsåvidt bedre enn mange vektorbaserte gps-løsninger, som kan være fryktelig langsomme på detaljerte nivåer. Fordelen med vektorgrafikk er selvfølgelig at disse er tilnærmet agnostiske hva angår oppløsningen - du kan zoome inn så langt du vil. Dette kan du ikke med ViewRanger, som er langt mer begrenset på liten målestokk.

En annen vesentlig begrensning i denne utgaven av iOS-programvaren er at norske kart ikke er søkbare. Dette er egentlig en vesentlig forsømmelse, og skyldes ikke kartgrunnlaget fra Statens Kartvesen. ViewRangers Symbian-app tillater nemlig oppslag - men ViewRanger forsikrer at det jobbes med saken, og at vi vil se slik funksjonalitet i fremtiden.

En liknende funksjonalitet som man vil savne fra en dedikert gps er informasjon om objekter under pekeren, som for eksempel avlesning av høydekurver og liknende. Det er heller ingen opplagt peilefunksjon, selv om programmet kan bruke det elektroniske kompasset (der dette finnes) til å vise bæringen.

Nedlasting

Alt sett under ett er dette en nyttig app med mange bruksområder. Du kan lese mer om ViewRanger for iPhone og iPad her. Video som viser bruken nedenfor.

ViewRanger kommer i to forskjellige versjoner - Premium og Open Maps. ViewRanger Open Maps kan for tiden kjøpes på tilbud til 6 kroner på iTunes App Store her. ViewRanger Premium kan kjøpes for 139 kroner fra iTunes App Store her (prisen inkluderer kreditt for å kunne laste ned kartruter fra ViewRagers InApp-Store). ViewRanger stilte velvilligst en testversjon til disposisjon. Krever iOS 3.0 eller senere.

Påfylling for nedlasting av kart koster for tiden 229 kroner for 24 kartutsnitt (oppgitt som 24 x 25 credits, totalt 600). Rutenett som viser disse områdene kan slås på i programmet.