TEST: Samsung Optical SmartHub - Tjener for nettbrett og mobil

Samsung Optical SmartHub streamer video og musikk til nettbrett og mobiler.

Publisert Sist oppdatert

Da pressemeldingen først kom fra Samsung framstod dette som et veldig spesielt nisjeprodukt. Slik det virket for oss var det primært en trådløs cd/dvd-brenner. Greit nok, slikt kunne sikkert være aktuelt for enkelte etter hvert som færre og færre pc-er har integrert optisk enhet. Men når vi så nærmere på produktet var det noe helt annet...

Å lese og brenne cd og dvd er en funksjon. Mer sentralt er usb-porten bak på enheten. Her kan man koble til en usb-minnepinne eller ekstern harddisk, hvor innholdet så kan spilles av på Android- eller iOS-baserte enheter – eller enheter som støtter DNLA/UPnP AV, slik som for eksempel smart-tv-er og spillkonsoller. Har man dvd-filmer man vil spille av på for eksempel nettbrettet kan dvd-spilleren benyttes.

Enheten kan også benyttes til å sikkerhetskopiere data fra den mobile enheten. Kobler man enheten til et kablet nettverk vil den også fungere som en enkel wlan-ruter. Lagringsmediet man kobler til enheten kan aksesseres via nettverket fra en pc – enten direkte i operativsystemet eller via FTP.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X4C: Stor lettvekter

Fungerer utmerket

Hovedfokus for oss var muligheten til å streame video. Hjemme hos undertegnede har ungene hver sin iPad. Video tar mye plass og ungene ønsker et stort utvalg – 16 gigabyte lagringsplass på iPad-ene har vist seg å være en utfordring når også mange av spillene som benyttes spiser ganske mye av kapasiteten. iPad-ene blir også brukt i bilen via festeanordninger fra Nextbase og primærbruken under vår test har vært i bilen gjennom å koble SmartHub-en til en 12V til 220V-inverter i bilens bagasjerom i sommerferien.

Våre erfaringer gjennom den praktiske bruken har vært utmerket. iPad-ene kan riktignok være litt kresne når det gjelder formatstøtte, og SmartHub-en kan ikke transkode video. Det følger heller ikke med programvare for dette, men gratisprogrammet Handbrake kan være et godt alternativt. Av ytelsesmessige hensyn har vi primært brukt Cyberlink MediaEspresso, som støtter akselerasjon via grafikkprosessor og Intels QuickSync-teknologi, som øker ytelsen vesentlig.

LES OGSÅ:

Ruter med NAS

God til å dele

Å streame til tre enheter samtidig var ikke noe problem. Samsung er forsiktig med å si hvor mange enheter man kan streame til samtidig, men ofte vil wlan-et sette begrensningen. Rekkevidden er ok, men kunne nok ha vært bedre hvis Samsung hadde hatt en litt bedre antenneløsning inne i enheten (faktisk er den ingen antenne koblet på wlan-kortet som sitter inne i enheten – altså er det kun antenne på selve wlan-modulen).

Tilgang til enheten skjer via applikasjoner som er tilgjengelig for iOS og Android. Med at det er DNLA-støtte kan man også streame til mange andre typer enheter – for eksempel mange spillkonsoller og smart-tv-er. Brukergrensesnittet for applikasjonene til mobile enheter er relativt godt. Oppsettet av enheten er heller ikke spesielt krevende. Riktignok kan det være litt ekstra konfigurasjon hvis enheten skal aksesseres via kablet nettverk – en del av denne konfigurasjonen skjer via webgrensesnitt på samme måte som bredbåndsrutere og NAS-er ellers.

LES OGSÅ:

Slik funker Wimp på tv-en

Konklusjon

I utgangspunktet kunne man sagt at Samsung kunne gjort mer ut av dette – for eksempel med å integrere en harddisk og utvide NAS-funksjonaliteten ytterligere. Samtidig er det elementer som ville kjørt opp prisen. Cirka 800 kroner må man ut med for Samsung SmartHub – man får da en enhet som enkelt gir mulighet til å streame til mobile enheter og mer, samt at man også får en ekstern cd/dvd-brenner – kjekt å ha nå som mange pc-er er uten optisk stasjon.

Alternativer man kan se på er for eksempel produkter som CloudFTP eller Patriot Gauntlet Node. Vi har ingen erfaringer med disse, men et element for begge er at de også har batteridrift. Patriots løsning er også basert på en intern harddisk i enheten.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik bruker du en NAS