STOR: Med hele 40 tommer er Philips BDM4065UC en relativt voksen skjerm.

TEST: Philips BDM4065UC - Liten tv eller gigantisk pc-skjerm?

Frister det med en 40-tommers 4K-skjerm til godt under 10.000 kroner?

I mange år har vi vært relativt misfornøyd med oppløsningen på pc-skjermene, som knapt har blitt høyere de siste 15-20 årene. Da det var CRT som gjaldt var det ikke uvanlig at en 17- eller 19-tommer leverte 1600x1200 pikslers oppløsning. Det er nesten like mange piksler som med FullHD-oppsløning på 1920x1080 piksler, som lenge har vært standard på det meste av pc-skjermer.

Selv mange 27-tommere har vært levert med FullHD-oppløsning. Da sier det seg selv av pikseltettheten ikke akkurat er helt på topp, sammenlignet med hva vi var vant med den gangen vi satt med små og blytunge CRT-skjermer.

Det siste året eller så har dette imidlertid endret seg drastisk, og nå får en skjermer med UHD/4K-oppløsning, altså 3820x2160 piksler, helt ned i priser rundt 3.000 kroner. Dermed kan en få fire ganger så mange bildepunkter på samme areal, sammenlignet med FullHDs noe beskjedne 1920x1080 piksler.

Større arbeidsflate med høyere oppløsning

Den ekstra oppløsningen gir langt bedre arbeidsflate og skarpere bilde. Ikke minst for de som jobber med foto, grafikk, illustrasjoner og video kan det ha mye for seg. Det kan også være stas med den høye oppløsningen i spill. Vi har blant annet spilt «Grand Theft Auto V» med 4K-oppløsning – og det ser fantastisk ut. Ulempen med så høy oppløsning til spill er at det krever ekstremt mye av maskinvaren i pc-en din.

Til nå har vi testet 4K-skjermer i 28- og 32-tommers størrelse, men Philips tar det et steg videre med BDM4065UC. Her har du nemlig 40 tommer å boltre deg på, og så klart 4K-oppløsning. Og det uten at det koster skremmende mange kroner. Rundt 7.500 kroner må du regne med å betale for Philps 40-tommer.

Når en så stor skjerm med 4K-oppløsning er så pass billig, for det må vi vel kunne si at den er med den prisen, er det så klart ting som har blitt ofret. Det mest merkbare er foten, som ser fin og flott ut, og passer den stilige designen skjermen har å by på. Problemet er at det er en fast fot, uten noen som helst justeringsmuligheter.

Platt ergonomi

Det gir ergonomi som er litt så som så, gitt at skjermen står veldig lavt på bordet, uten mulighet for å justeres i høyde, vris eller vippes. Størrelsen har også sine ulemper, selv om det for det meste bare er moro. Sitter du for nærme vil du nemlig merke at innsynsvinkelen er litt trøblete.

Bak på skjermen finner du et slags styrekors for å navigere deg rundt i relativt rikholdige menyer. Baksiden huser også en USB 3.0-hub med fire porter og tilkobling for strøm. Signaltilkoblingene er flyttet til siden, og her finner du tilkobling for DisplayPort, mini DisplayPort, to HDMI-porter og en vga-tilkobling. I tillegg har du analog inn- og utgang for lyd.

VOKSEN: Det er når en ser skjermen sammen med mus, tastatur og en vanlig pc at man virkelig ser hvor stor den er på skrivebordet.

Med tanke på størrelsen er det ingen overraskelse at du godt kan bruke flere av tilkoblingene samtidig, ved hjelp av bilde-i-bilde eller bilde-ved-bilde – sistnevnte med hele fire kilder. Bruker du bilde-ved-bilde kan du altså dele skjermen opp i fire, og få FullHD-oppløsning i hvert av bildene.

Ikke helt på IPS-nivå

Philips BDM4065UC er utstyrt med VA-panel, som gir en anelse mindre innsynsvinkel enn IPS. Det er imidlertid bare snakk om to grader, så noen enorm forskjell gjør det normalt ikke.

Når en kommer opp i denne størrelsen blir det en anelse mer merkbart – i alle fall om man sitter ganske nær skjermen. Har du skjermen i normal avstand vil du, utover å måtte vri mye på hodet for å se hele skjermen, også legge merke til litt skygger i hjørnene og kantene. Har du skjermen på litt mer avstand blir det derimot ikke merkbart, og gitt størrelsen er det kanskje like greit å sette den litt lenger unna.

VA-panelet er laget av et underbruk av Philips, og er som VA-paneler flest en grei mellomting mellom TN og IPS. Det har bedre kontrast og fargegjengivelse enn TN, men er samtidig ofte litt tregere enn de to andre paneltypene.

Panelet i Philips BDM4065UC er ikke lynende raskt, men holder greit følge i de fleste spill og til film. For de mest kresne vil det nok ikke helt holde mål, men for oss som ikke alltid er like nøye på det, gjør gigantskjermen fra Philips en grei jobb selv til raske spill. Igjen, ha med i tankene at du bør ett eller flere grafikkort som koster omtrent like mye som selve skjermen om du vil spille med høyt detaljnivå og 4K-oppløsning.

En svært tydelig fordel med VA-panelet i Philips-skjermen er sortnivået, som er ekstremt bra. Her er sort virkelig, virkelig sort. Kontrasten er også meget god. Når vi tester skjermer spiller vi av «Batman The Dark Knight» fra Blu-ray, som har mange mørke scener og skygger som kan være en utfordring for en del skjermer. Philips-skjermen besto prøven med glans.

Fine farger

Også da vi målte fargegjengivelsen kom Philips-skjermen relativt godt ut, i alle fall sett opp mot prisen og den enorme størrelsen man får for pengene. Skjermen takler sRGB greit prosentmessig, men bommer litt når det gjelder hvilke farger den viser. Totalt sett er det imidlertid ikke ille. Med en gjennomsnittlig Delta E-verdi på rett under den magiske 3-grensa, gjør den også en ganske god jobb med å vise fargene riktig.

Sammenlignet med en grei IPS-skjerm er det en del som mangler på fargene, men det er bedre enn vi normalt sett ser med kurante TN-skjermer. Igjen, gitt prisen er det jammen ikke verst.

Konklusjon

Philips BMD4065UC er en heftig skjerm, enkelt og greit. Den er gigantisk med høy oppløsning, og gjør en fin-fin jobb som underholdningsskjerm hjemme. Med herlig kontrast, et suverent svartnivå og relativt grei oppdateringshastighet er skjermen godt egnet til film, og kan også gjøre en grei jobb som spillskjerm for de som ikke er alt for kravstore til ytelsen – og som har en pc som er kraftig nok. Designen er også ganske lekker, slik at den trygt kan vises frem.

Alt er imidlertid ikke helt på topp. Det forventer vi for så vidt heller ikke av en så stor skjerm til denne prisen. Fargegjengivelsen er ganske god, men ikke på et nivå som gjør den egnet til avansert bruk. Foten er også et punkt som trekker ned. Her er ergonomien rett og slett ganske bedrøvelig. Slik sett passer det kanskje ikke helt at Philips klassifiserer BDM4065UC som en kontorskjerm.

Alt i alt er dette likevel en skjerm det er vanskelig å ikke like. Philips BDM4065UC er en skjerm som kan gjøre en god jobb både som pc-skjerm og som en ekstra tv eller skjerm til spillkonsoll på et hjemmekontor eller et gutterom. Sett opp mot prisen er dette et meget interessant alternativ om du er på jakt etter en ny, stor skjerm til pc-en din. Pass bare på å ha et litt ekstra dypt skrivebord for å få best mulig opplevelse.