TEST: Samsung Ativ Smart PC Pro XE700T1C - Nettbrett og pc i ett
Samsungs nyeste nettbrett er også en ultraportabel pc med passe kraftig innmat.
Med Windows 8 dukket det ikke bare opp et helt nytt brukergrensesnitt og en ny måte å bruke Windows på, det ble det også endelig et poeng å ha berøringsskjerm på pc-en – i alle fall om du vil få god flyt i bruken av operativsystemets nye, flisbaserte brukergrensesnitt. Det fungerer for så vidt greit med å bruke Windows 8 med mus og tastatur, men optimalt er det ikke.
Samsung Ativ Smart PC Pro XE700 er i utgangspunktet et 11,6-tommers nettbrett, og er dermed et relativt stort sådan. At det videre veier rett over 900 gram gjør også at det blir vel tungt, sett opp mot de mest populære nettbrettene. Den store størrelsen gjør imidlertid sitt til at det er enklere å være produktiv og gjøre noe nyttig med Ativ Smart PC, enn med Android-nettbrett, iPad eller de enkleste Windows-nettbrettene. Samsung har også en enklere og rimeligere variant av Ativ Smart PC. Vi har testet «Pro»-modellen.
Stort og tungt
Sett fra fronten skiller ikke Samsung-brettet seg nevneverdig fra nettbrett flest, rent bortsett fra størrelsen så klart. Vrir og vender man litt på det, legger man imidlertid raskt merke til at det er tykkere enn vi har blitt vant til de siste årene. Det er heller ikke til å unngå å legge merke til en rekke vifteåpninger og luftehull her og der.
Gitt innmaten i Ativ Smart PC kommer det ikke som noen overraskelse at det kreves litt utlufting og ekstra kjøling. Innvendig skjuler det seg nemlig innmat vi ellers gjerne finner i relativt spreke ultraportable pc-er.
Kraftig innmat
Prosessoren er en Intel Core i5-3317U på 1,7 gigahertz, hvilket er en Core i5-variant som har ekstra lavt strømforbruk. Integrert i prosessoren sitter også grafikkløsningen, i form av Intel HD Graphics 4000. Løsningen er ikke av de kraftigste, men gir blant annet mulighet for knirkefri avspilling av HD-video og spilling av ikke alt for avanserte spill. Det er også fire gigabyte minne, noe som holder kurant til normal bruk i løpet av arbeidsdagen og til litt underholdning på fritiden. Til lagring har du en 128 gigabyte SSD, minus de 20-30 gigabytene Windows 8 med tilhørende filer raskt legger beslag på.
Fronten av Ativ Smart PC er som nettbrett flest, dekket av en stor skjerm. Her er den hele 11,6 tommer stor og oppløsningen er på gode 1920x1080 piksler. Det gir god arbeidsflate, og bildet ellers er skarpt og fint. Skjermen er relativt lyssterk, og vi har fint vært i stand til å bruke Ativ Smart PC på toget på vinterdager med sterkt sollys – ikke det at det er alt for mange av dem.
At brettet har pc-innmat vises også i hvilke tilkoblinger du har tilgang til. Her har du USB 3.0, hdmi, minnekortleser for MicroSD og et spor for simkort. Når du i tillegg har Bluetooth er det en smal sak å koble til ekstern skjerm, tastatur og mus. På den måten kan du om ønskelig bruke Ativ Smart PC som en slags erstatter for en vanlig pc på skrivebordet. Ganske kjekt.
Fra nettbrett til bærbar
Så langt har vi i hovedsak bare nevnt Ativ Smart PC som et nettbrett, men navnet tilsier jo at det er mer enn bare et nettbrett. Med i pakken følger det nemlig med en tastaturdokking. Her får du vanlig tastatur og pekeflate. Med nettbrett plassert i dokkingen fremstår Ativ Smart PC som en ganske så vanlig ultraportabel.
Å feste eller løsne nettbrettet fra tastaturet er gjort kjapt og enkelt. Dokkingen er utstyrt med to ekstra usb-porter. Det dokkingen derimot ikke har, er et ekstra batteri. Flere av nettbrettene vi har testet tidligere med tilsvarende tastaturløsninger har hatt et ekstra batteri i dokkingen, noe som har gitt flere timer ekstra batteritid. Gitt prisen og løsningene Samsung har valgt ellers, er det skuffende at de har sløyfet ekstrabatteriet.
Det som ikke er skuffende er ytelsen Ativ Smart PC leverer. For med en Core i5-prosessor er det duket for god ytelse og et nettbrett som er raskt og fint til både vanlig og til dels ganske tung bruk. I våre ytelsestester gjorde nettbrettet det relativt skarpt, med i overkant av 3 200 poeng i testprogrammet PCMark 7. Det indikerer du bør kunne bruke nettbrettet til dine vanlige programmer og systemer på jobben.
Med at nettbrettet er utstyrt med Windows 8 Pro, altså fullversjonen av Windows 8, er det en smal sak å installere det du kan finne på å trenge av programmer, være seg det er Office-pakken eller programmer til bilde- eller videobehandling. Skal du drive med sistnevnte kan det nok være en fordel å koble til en ekstern skjerm, for 11,6 tommer blir i minste laget til den slags bruk – høy og fin oppløsning til tross.
Mangler ekstra batteri
Samsung kunne med fordel lagt inn et ekstra batteri i tastaturdokkingen. Nå er ikke batteritiden spesielt avskrekkende som den er, med i overkant av seks timer ved videoavspilling og rundt syv timer til vanlig, variert bruk. Vi hadde likevel gjerne sett at dette var økt ytterligere, og på den måten hatt strøm til en hel arbeidsdag og på turen til og fra kontoret – eller på en lang flyreise. Vi har tidligere erfart hvor kjekt et slikt ekstrabatteri er ute på tur, med dårlig tilgang til stikkontakter.
Selv om Ativ Smart PC er både nettbrett og pc, har vi i all hovedsak endt opp med å bruke det som sistnevnte. Det er ikke dermed sagt at vi til en hver tid faktisk har benyttet oss av tastaturet, det er bare det at det er så kjekt å ha en holder til nettbrettet, for eksempel når vi har sittet på toget og sett video eller surfet. Samtidig er det da raskt og enkelt å komme i gang med å svare på litt e-post eller skrive meldinger.
Vi har også benyttet det som rent nettbrett, men størrelsen og vekten gjør at det rett og slett blir litt tungvint. Det går for så vidt greit så lenge man sitter i sofaen og har brettet i fanget, men vekten på nesten én kilo gjør at det å sitte og holde det i lengre perioder blir slitsomt.
Det var nok tastaturløsningen kombinert med ekte Windows som gjorde at undertegnedes bedre halvdel for første gang så verdien i et nettbrett. Fra før av har holdningen til den slags vært relativt lunken. Hva skal man vel med en nesten-pc som ikke har vanlige pc-programmer eller et tastatur å skrive med? Samsung Ativ Smart PC har begge deler, og plutselig var nettbrett langt mer aktuelt – og noe vi visst med fordel kunne gå til anskaffelse av hjemme. Her var det nemlig mulig å både surre rundt med småspill og litt surfing som på et hvilket som helst nettbrett, og samtidig kunne jobbe med skikkelige programmer i Windows 8 når det var nødvendig.
Konklusjon
Samsung Ativ Smart PC kan for så vidt være en kjekk og relativt sprek løsning om du ikke er helt sikker på om du trenger et nettbrett eller en bærbar pc. Her får du begge deler i ett.
Løsningen har både sine fordeler og sine ulemper. Skjermen er stor og god - og den har høy oppløsning. Ytelsen er bra og du har kurant med lagringsplass. Ulempen er at Ativ Smart PC blir litt stort og tungt som rent nettbrett. Det fungerer greit om du sitter med det i fanget, men å holde det i noen særlig tid blir en anelse slitsomt. Koblet til tastaturdokkingen er imidlertid skjermstørrelsen og vekten langt greiere. Men da er man plutselig der hvor man egentlig kunne klart seg vel så greit med en rimeligere ultraportabel pc.
En annen ulempe er prisen, som begynner på i overkant av 12 000 kroner på de billigste nettbutikkene. Det er rett og slett for dyrt, sett opp mot hva man får av nytteverdi og ytelse. Faktisk kan du for den prisen kjøpe deg en kurant ultraportabel og et nettbrett, begge med Windows 8. Eller du kan kjøpe en slags hybridløsning, som for eksempel Dell XPS 12 som lar deg vri skjermen rundt slik at du kan bruke den både som pc når du trenger det, og som nettbrett når du føler for det. Ikke bare gir den mange av de samme mulighetene, om enn som et noe tyngre nettbrett, du får også markant bedre ytelse og lavere pris.