TEST: Samsung Gear: Noen barnesykdommer hos Gear

Samsungs smartklokke Galaxy Gear redder overhodet ikke verden, men kan være praktisk - og oser dessuten av James Bondsk kulhet.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har fnist av konseptet smartklokker. Disse greiene er løsningen på et skikkelig i-landsproblem fra pengehungrige teknologifabrikanter. Det er jo bare er å vippe mobilen ut av lomma for å finne ut hva uret er og sjekke beskjeder. Men så skal altså armbåndsuret revitaliseres fordi vi har blitt for late til å vippe telefonen ut av lomma.

Jeg har også gjort nokså narr av store telefoner som første generasjon Samsung Note (og også blitt gjort narr av på grunn av samme telefon).

Jeg har derimot ikke tidligere sett smartklokkene i sammenheng med denne trenden av gedigne telefoner som er i ferd med å erobre markedet, slik som Note 3 (som faktisk er blant de mindre av de store). Men Note 3 og Gear utfyller hverandre faktisk ganske bra - en nokså stor 5,7 tommers datamaskin i lomma og en minimalistisk 1,6 tommers oversiktsterminal på armen.

Tirsdag denne uken kunne Samsung informere om at de har sendt ut 800.000 Gear-enheter siden lansering for et par måneder siden, til tross for at klokka til nå utelukkende kun har fungert med Note 3 - et tall som er bedre enn Samsungs egne forventninger, ifølge Reuters.

Nyoppdatert

Selv om produktet allerede har vært testet i en rekke andre medier, var det likevel god timing at vi fikk låne produktene til testing i disse dager. Årsaken er en programvareoppdatering som kom forrige helg.

Før oppdateringen var de varsler du kunne få overført til klokka begrenset til hva Samsung-programvaren støttet, ellers fikk du bare unyttig varsel om at din telefon hadde fått et varsel. Da kan du jo ikke ta stilling til hvorvidt budskapet gjør det verdt bryet med å løfte telefonen ut av lomma. Den nye programvaren som nådde vårt ur mandag morgen, gir derimot støtte til varsler fra for eksempel Twitter, Whatsapp og andre pratsomme applikasjoner, så du også kan se litt av innholdet i selve beskjeden.

Varselet viss bare én gang, etter det går telefonen tilbake til klokke-modus. Så om du venter over noen få sekunder med å se på varselet, må du navigere til selve varselsmenyen for å kunne se innholdet. Ikke en gang et lite ikon på klokkestartskjermen hinter om at du har mottatt et budskap. Litt klønete.

Oppdateringen løfter likevel uret fra «artig» til «praktisk», selv om det fortsatt «er litt å gå på».

James Bond

Klokka ser bra ut, med god byggkvalitet, selv om det samme dessverre ikke kan sies om plastikk-krybben man må lade uret i. Gear sitter godt på armen. Den er kanskje et snev tykk, men ikke avskrekkende tykk.

Høyttaler og mikrofon sitter på undersiden, i selve reimen. Du kan bruke klokka som høyttalende handsfree. Det er blåtann som lar radarparet Gear + Note 3 kommunisere. Du trenger laderen (som har RFID-brikke i seg) for å koble sammen enhetene første gang, og også for å lade. Mister du laderen, sliter du.

Langsmed ene reimen, pekende utover fra armen, finner man et 1,9 megapixler kamera. Samsung har lagt på en høy kameralyd, som ikke kan slåes av - slik at du ikke skal gå rundt og snikfotografere medmennesker.

Bildekvaliteten minner om hva du får med en middelmådig mobiltelefon - helt ok på dagtid, ikke spesielt god i det verste vintermørket og innendørs på kveldstid. Du kan også filme, i HD720P, maks 15 sekunder klipp, med lyd. Filmene og bildene blir helt kvadratiske, om du vil kjøre full oppløsning. De overføres forløpende til et eget Gear-album på telefonen din.

Det gir litt James Bond-følelse å gå gatelangs og prate til baksiden av klokka si mens man tar spionbilder av juletrær og jøglere på Karl Johan. Du kan også få kameraet til å ta bilde automatisk når du sier «cheese».

Få apps

Startskjermen er klokkefunksjonen. Du styrer den 1,6 tommers store AMOLED-skjermen med fingrene. Til høyre eller venstre fra klokka, kan du finne de ulike appene og funksjonene. Det er en snarvei til selve telefontastaturet, om du på skjermen drar nedenfra og opp. Motsatt vei starter kameraet. Du går tilbake et hakk i den øvrige menyen på samme måte. Om du dobbelttapper på klokkeskjermen, får du opp værmelding (riktignok fra Accuweather, så det er ikke alltid den er helt «spot on» her til lands). Dobbelttapper du med to fingre, kan du styre lys og lyd og se batteristatus.

Telefonen har innebygget skritteller, diktafon, telefonbok, mediekontroller, nedtelling, stoppeklokke, galleri, telefonitastatur, værvarsel og en fiffig funksjon som heter «Finn enheten min» - om du lurer på hvor du la telefonen (- du har en maken funksjon i telefonen for å finne klokka).

Mange av disse applikasjonene finner du i undermenyen «Apper», som også er plassen der tredjeparts klokke-apper havner. For eksempel Evernote, om du vil ha handlelisten på klokka. Eller Vivino, så du kan ta bilde av vinetiketter med smartklokkekameraet og få opp informasjon om pris og smak.

Men når alt kommer til stykket er det foreløpig svært begrenset med apper til Gear. Blant de som finnes, er det ikke alle som er spesielt nyttige heller. Man kan vel bare anta at det vil ta noe tid før app-utviklerne hiver seg på denne foreløpig snevre nisjen.

Installeringen av apper på klokka styrer du med en egen Android-app til mobilen som heter Gear Manager. App-biblioteket er Samsungs eget (altså ikke Googles). Her kan du også styre klokkens innstillinger. Det kan du også fra klokka selv.

Vi forstår hinanden ikke

Ved å dobbelttrykke på klokkens av- og på-knapp, er standardinnstillingen at du starter S Voice talegjenkjenning, slik at du kan si «Text Henning I’ll be late for work» for å sende en sms med dette innholdet til Henning.

Dette kunne virkelig vært skikkelig kult, men dessverre er det et par problemer. Selv om du legger på din flotteste engelsk-aksent, vil du ofte oppleve at klokka ikke forstår hva du sier. Særlig trøblete blir det når du skal prøve å gjette hvordan Samsung ser for seg uttalen av norske navn på engelsk.

Om du først får klokka til å forstå omtrentlig hva du forsøker si, har talegjenkjenningen et annet problem: Den 800 mHz-prosessoren klokka har, er åpenbart ikke nok for å drive denne funksjonaliteten - det tar en liten evighet før klokka faktisk tar grep og gjør det du ba den om.

Du trenger den strengt tatt ikke...

Det er ikke et must å ha et slikt ur, det er heller en ekstra luksus. Det kan være like kjapt å fiske opp telefonen av lomma og ta en titt på skjermen, så du trenger strengt tatt ikke smartklokke for å leve et meningsfullt, kvalitetsrikt liv. Særlig om du har en telefon i normal størrelse. Smartklokken redder neppe verden, for å si det sånn.

Til nå har Gear kun fungert med Note 3, og dette har vært et minus i margen. Samsung er visst i ferd med å gjøre klokken brukbar med S4, S3 og Note II nå for tiden, vår webredaktør fikk S4 Actice-oppdatering onsdag ettermiddag. Men strengt tatt burde klokken vært universal for alle Android-enheter.

Klokken er mest ment for å konsumere innhold, ikke så mye produsere, foruten et helt ok kamera og muligheten for å ta opp lyd. App-utvalget er foreløpig labert og distribuert via Samsungs egne app-butikk. Vi i klarte å få batteriet til å vare halvannen dag på én ladning.

Samsung fortjener tyn for at selve klokken i smartklokken ikke til enhver tid faktisk viser hva klokka er - det må jo være et poeng at den gjør. Standardinnstillingen er at den aktiveres når du beveger håndleddet. Dette er en grei nødløsning, men det tar akkurat et halvt sekund for lenge før klokken aktiveres.

Det er også leit at du ikke kan bruke klokken uten å være i blåtann-rekkevidde av mobilen. Du tar da ikke med Note 3 med sin 5,7 tommers skjerm på joggetur, med mindre du skal jogge og trene vekt samtidig. Også burde klokken ha vært IP67-sertifisert, ikke IP55 -kort fortalt forskjellen mellom å tåle et par-tre runder i Tøyenbadet fremfor en kjapp runde i dusjen.

Første generasjon - og litt moro, da!

Så skal man samtidig ha i bakhodet at dette er en førstegenerasjons smartklokke, og at videre utvikling absolutt kan gi nye spennende og forbedrede funksjoner og bruksområder, enten via programvareoppdateringer eller via Gear 2.

Det er i alle fall moro, selv om det er noe dyr moro sett i forhold til teknologien du får (800 mHz). At man i en nylig oppdatering har fikset et problem i kjernefunksjonaliteten, å dytte varsler med tekstutdrag fra lommen og til armen, gjør dessuten at klokken har tikket forbi «kjekt å ha» og er på vei inn i domenet til faktisk produktivitet.

Også er det jo moro å føle seg litt James Bond i hverdagen.