Hvor bra er billig-iMac-en?
TEST: Skal gi Apple-opplevelse på (hjemme-)kontoret - til lavere pris.
Er en alt-i-ett-pc til 9290 kroner inklusive mva. en billig eller dyr datamaskin?
Prisen på Apples «mid-2014 iMac» er 1700 kroner lavere enn for den billigste av de øvrige iMac-ene med 21,5-tommers skjerm, og Apple prøver å selge den inn som en rimelig inngangsbillett til Mac-verdenen både for hjemmebruk og til kontormedarbeidere som ikke trenger en kraftig pc.
I Windows-verdenen og ikke minst i Windows-orienterte datatidsskrifter blir den nye iMac-en derimot betegnet som dyr, ettersom det finnes rimeligere alternativer for dem som ikke på liv og død må ha Mac OS X på skrivebordet.
Noen av disse alternativene finner du litt omtale av nederst i artikkelen.
Redusert prosessorhastighet
Noen synes også at prisen man må betale for en «billig-iMac» er høy med tanke på hvor mye ytelse Apple har tatt bort for å få ned prisen. Hvor mye ytelsen er redusert, kommer vi tilbake til.
Vi har valgt å teste den nye «billig-iMac-en» slik vi tester alle Mac-er, men har i tillegg surfet innom aktuelle Windows-alternativer for å se hva man får for pengene på den andre siden av gjerdet.
Gammel kjenning
For en som har prøvd de fleste iMac-ene og andre Mac-modellene som er kommet på markedet gjennom mange år, oppleves ikke det å få utlevert den nye iMac-en til test som noe spesielt eller annerledes.
I hvert fall ikke når det gjelder utpakkingen fra Apples minimalistiske innpakning, plasseringen på skrivebordet, tilkobling av en strømkabel og ingen andre kabler (i hvert fall ikke til å begynne med) og gjennomføringen av den første oppstartprosedyren.
Når man starter opp en fabrikk-ny Mac for første gang, går jo maskinen automatisk inn i en førstegangs-rutine der man blant annet oppretter Bluetooth-kommunikasjon med trådløst tastatur og trådløs mus, logger seg inn med sin Apple-ID (eller får seg en ny, hvis man ikke har noen fra før), bestemmer språkoppsett og så videre. Og etter noen få minutter er man på lufta.
Ok, det kan bli én kabel mer enn bare strømkabelen dersom man må koble seg til et kablet Ethernet-nettverk i stedet for trådløst nett, og det er heller ikke noe problem å komme i gang hvis man er helt avsondret fra internett.
Men for de fleste er beskrivelsen ovenfor representativ for hvordan man starter opp en ny Mac. I så måte oppleves altså også «billig-iMac-en» som en gammel kjenning. Dette er dessuten prosesser som ikke tar noe lengre tid enn vanlig, for installasjonen er jo ikke spesielt prosessor-krevende.
I motsetning til ved oppstart av en del av Windows-maskinene på markedet slipper man å bry seg om etterpå-installasjon eller førstegangs-oppstart av en rekke tredjepartsprogrammer. Slike programmer er jo gjerne lagt ved for å holde prisen på maskinen nede, og er man heldig, kan det være både nyttige og kjærkomne programmer som dukker opp på en ny Windows-pc.
Men i debattfora på nettet ser vi at en del brukere er lite glad i en del av programvaren som man får med på kjøpet. Litt hummer og kanari, synes en del. Det er til og med lansert programvare for å fjerne uønsket «bloatware», for eksempel programmet Unchecky (se omtale hos vår amerikanske søsterpublikasjon PC World ).
Mye programvare
Også på en ny Mac følger det med mye gratis programvare. Apples liste over medfølgende programmer inneholder hele 22 programtitler.
Men alt dette er programvare som Apple selv står bak - programmer som er designet i henhold til Apples retningslinjer for brukergrensesnitt og funksjonalitet.
Noe av programvaren er riktignok i noen grad for underholdnings-programvare å regne, som for eksempel Game Center.
Andre er utpregede forbrukeralternativer til dyrere proff-programvare, for eksempel bildebehandlings-programmet iPhoto, videoredigerings-programmet iMovie og musikkprogrammet GarageBand.
Men noe av programvaren er høyst seriøs kontorprogramvare som kan brukes til nytteoppgaver ikke bare på hjemmekontoret, men også i en bedrift.
Fremst blant disse er Pages, Keynote og Numbers i Apples iWork-programfamilie. Noen hevder at de er overforenklede konkurrenter til Microsofts Office-programmer Word, PowerPoint og Excel; andre bruker dem som Office-alternativer i profesjonell sammenheng og er godt fornøyd med programmene.
I tillegg finner man Apple-utviklede varianter av kontaktprogramvare, kalenderprogram, meldings- og videokonferanse-programvare og så videre.
Og til slutt iTunes, som ikke bare er et program for musikkavspilling, slik mange tror, men som også er sentralt for distribusjon og visning av for eksempel forretningsgrafikk via projektor eller tv på møterom ved hjelp av Apple TV. Programmet håndterer også synkroniseringen med iPad og iPhone, autorisering av maskiner knyttet til ens Apple-ID og så videre.
Selv om man ikke finner noe norsk-tilpasset regnskapsprogram på denne listen, er det mye kontorvirksomhet man vil kunne få utført med «gratis-programvaren» før man må åpne lommeboka for å kjøpe mer spesialisert kontorprogramvare.
(Når jeg skriver «gratis-programvaren» i anførselstegn er det fordi man naturligvis kan kjøre en filosofisk debatt om programvaren faktisk er gratis eller om man skal regne den som innbakt i prisen man betaler for maskinvaren og at programmene derfor ikke er gratis i ordets egentlige forstand.)
Merk at noen av programmene her vil man kunne finne med prislapp i Apples nettbutikk, men for dem som kjøper nye maskiner følger de enten med maskinen eller man får laste dem ned gratis.
I tillegg til programmene som følger med, er jo for eksempel Mac-versjonene av Microsoft Office-programmer aktuelle for denne maskinen, og de fungerer utmerket - jeg har kjørt dem lenge og i mange versjoner.
Tekniske avvik fra iMac-familien
Ok, da har vi sett litt på hva den nye billig-iMac-en kan brukes til. I praksis det samme som alle andre Mac-er - i hvert fall i utgangspunktet.
Neste steg blir å finne ut om den kan gjøre oppgavene tilfredsstillende.
Da må vi se på hva potensielle kjøpere må ofre av ytelse for å få få en iMac til godt under 10.000 kroner.
Vi titter på de tekniske spesifikasjonene og det første som slår oss, er at prosessorkraften er ganske beskjeden.
Motoren i maskin er en to-kjerners Intel Core i5-prosessor med klokkefrekvens på 1,4 gigahertz. Riktignok kan Turbo Boost-teknologien bringe ytelsen kortvarig opp i 2,7 GHz, men vi snakker likevel om en etter dagens nivå ganske moderat prosessorytelse. Neste steg opp i iMac-familien er 21,5-tommersmodellen til 10.990 kroner, med firekjerners Intel Core i5-prosessor på 2,7 GHz.
Prosessorkraften i billig-iMac-en er med andre ord tilsynelatende dårligere enn i min tre år gamle Macbook Air på 1,7 GHz, selv om vi snakker om en eldre prosessorgenerasjon.
Den nye iMac-en kommer med åtte gigabyte internminne og kan ikke oppgraderes, heller ikke som spesialbestilling. De øvrige 21,5-tommersmodellene kan i stedet for standardminnet på 8 GB bestilles med 16 GB internminne, og 27-tommersmodellene kan man få med opptil 32 GB internminne.
Diskkapasiteten er også forholdsvis beskjeden, på 500 GB med omdreiningshastighet på 5400 o/min. Men for et pristillegg på 400 kroner kan man få den med disk på én terabyte. Er man villig til å ofre 2000 kroner over standardprisen, kan man enten få en 1 TB-disk samt Fusion Drive med flashminne-akselerering, eller rendyrket flashlagring på 256 GB.
På grafikksiden har Apple valgt integrert grafikk med Intel HD Graphics 5000, den samme grafikkløsningen som benyttes i 2013-årgangen av MacBook Air og i kraftigste versjon av Microsoft Surface Pro 3.
I min MacBook Air anno 2011 er det eldre versjon av Intels HD-grafikk installert, og min erfaring er at det ikke byr på noe problem å kjøre de sentrale kreative programmene i Adobe Creative Cloud-familien på maskinen, i hvert fall så lenge vi snakker om enklere oppgaver.
Testene
Speedmark 9-testen består av i alt 14 forskjellige applikasjons-baserte tester som gir et samlet bilde av ytelsen der både prosessoren, grafikksystemet, internminnet og lagringssystemet blir satt på prøve.
Mac OS X Finder-testen går på kopiering, komprimering og dekomprimering av store filmapper.
Til iMovie-testen brukes slowmotion-video tatt opp med en iPhone 5s. Effekter blir lagt på, og til slutt blir prosjektet eksportert som en 720p QuickTime-film.
Handbrake-testen brukes til å kode om en DVD-film til å kunne spilles direkte fra harddisken.
Cinebench-testen er en rendyrket måling av prosessorytelsen. Det samme gjelder Matematika-testen.
I Parallels-testen kjøres Windows 8.1 virtuelt med testing av Office-programmer.
I Photoshop-testen kjøres et skript som tar tiden på en rekke oppgaver som å bruke filtereffekter og andre funksjoner på en 100 MB-bildefil, konvertere RAW-filer til JPEG og så videre.
Aperture-testen gjør mange lignende oppgaver.
iPhoto-bildebehandling inngår også i testen, samt grafikkytelsestester der Unigine-programmene Heaven og Vally benyttes.
Her er testresultatene, med en nye «billig-iMac-en» øverst, etterfulgt av versjonen med Fusion Drive, der disken får bistand fra flashminne, som akselererer en del diskprosesser.
1 |
Ny iMac 1,4 GHz 2-kjerneprosessor Core i5, 21,5-tommers skjerm, midt 2014-modell |
2 |
Ny iMac, 1,4 GHz 2-kjerneprosessor Core i5, 21,5-tommers skjerm, 1 TB Fusion Drive, midt 2014-modell |
3 |
iMac 2,7 GHz 4-kjerneprosessor Core i5, 21,5-tommers skjerm, sen 2013-modell |
4 |
iMac 3,2 GHz 4-kjerneprosessor Core i5, 27-tommers skjerm, sen 2013-modell |
5 |
iMac 2,9 GHz 4-kjerneprosessor Core i5, 21,5-tommers skjerm, sen 2012-modell |
6 |
MacBook Air 1,4 GHz 2-kjerneprosessor Core i5, 256 GB flashlagring, 11-tommers skjerm, midt 2014-modell |
Speedmark 9-testen viser at den nye «billig-iMac-en» ikke uventet har betydelig svakere ytelse enn den som var rimeligst før den nye ble introdusert. For en prisreduksjon på rundt 15,5 prosent får man en ytelsesreduksjon på cirka 35,2 prosent. Eller regnet den andre veien: 2,7 GHz-iMac-en er 54 prosent raskere enn den nye 1,4 GHz-iMac.en.
Spørsmålet som potensielle kjøpere må stille seg, er altså om prisreduksjonen er stor nok til å forsvare anskaffelse av en pc med såpass redusert ytelse?
Eller sagt på en annen måte: Har Apple satt ned prisen tilstrekkelig til å gjøre den nye iMac-en til et godt kjøp?
For manges vedkommende kan man vel gjette seg til svarene. Apple-skeptikere i Windows-leiren vil kanskje si at maskinen er latterlig dyr uansett, eller at man samme pris får WIndows-alternativer med bedre spesifikasjoner.
Mac-brukere flest vil kanskje si at de synes den godt kunne ha vært litt rimeligere med tanke på ytelsen, men at de innerst inne er glad for at det fortsatt ikke er noen fare for at Mac-merkenavnet assosieres med kjipt og billig.
For Apple ligger vel spenningen i om de som tidligere har sagt at de godt kunne tenke seg en Mac, men som har funnet Mac-ene for dyre, nå vil akseptere kompromisset som Apple har lansert: En iMac som fortsatt er dyrere enn sammenlignbare WIndows-pc-er og som har begrenset ytelse til tunge oppgaver, men som er fullt ut anvendelig til vanlige (hjemme-)kontoroppgaver.
Opplevelsen
Én ting er hva benchmark-tester forteller oss, noe annet er selve opplevelsen man får ved bruken av en maskin.
Som sagt opplevde jeg installasjonen og oppstarten av maskinen som helt ordinær. Det samme vil jeg si om det vi kan kalle hverdagsbruken. Du vil neppe sinke arbeidsflyten hverken for deg selv eller kollegene hvis du bruker denne maskinen til vanlige kontoroppgaver som å skrive dokumenter og e-post, søke opp internett-informasjon, sette opp regneark og lage presentasjoner.
Men forsøket mitt på å redigere AVCHD-video i Final Cut Pro X på denne iMac-en tror jeg får bli med det - et forsøk. Det fristet ikke til gjentakelse.
Så her ser vi hvor maskinen begynner å få trøbbel. Den holder ikke mål til prosessor- og grafikk-intensive oppgaver.
Vel, jeg er kanskje litt streng her. Jeg har holdt på med videoredigering på pc og Mac siden 1995 og har jobbet på atskillig svakere maskinkraft enn det denne iMac-en kan by på. Men vi er jo blitt bortskjemt etter hvert.
Så jeg vil si at man godt kan bruke denne iMac-en til litt enklere hjemmevideo hvor man er bevisst på å holde rendrings-tunge effekter og overtoninger på et moderat nivå. Man bør kanskje også være innstilt på å ta seg en kaffepause av og til når maskinen trenger ekstra tid til oppgaven.
Men til vanlig kontorbruk er det altså en helt greit pc, og den er kanskje også aktuell på skolesektoren.
Hva med Mac mini?
Noen vil kanskje innvende at Apple allerede har en annen maskin som er myntet på lite kravstore brukere og som er enda rimeligere, Mac mini.
Jo da, men fra startprisen på 4890 kroner må du plusse på penger til både tastatur, mus og skjerm. Velger du Apples trådløse Magic Mouse og Apples trådløse tastatur, i tillegg til at du utvider internminnet fra de beskjedne fire gigabyte til åtte gigabyte, som gjør løsningen sammenlignbar med den nye iMac-en, ender du på 6948 kroner.
Og ennå har du ikke skjerm. Apple har ingen separat 21,5-tommers skjerm sammenlignbar med iMac-skjermen. Apple tilbyr kun en 27-tommers Thunderbolt-skjerm til over 8000 kroner, som neppe er aktuell for målgruppen her. Så da blir det en tredjepartsskjerm som sikkert kan være helt ok, men som i hvert fall i noen grad bidrar til å redusere opplevelsen av 100 prosent integrasjon, som er et viktig poeng i Apple-verdenen.
Etter mitt syn er Mac mini i større grad en pc for spesielt interesserte, for eksempel aktuell som tv-pc, mens den nyeste iMac-en er den egentlige innstegsmodellen til Apples stasjoner pc-er.
Noen alternativer
Vi har ikke gjort noen sammenlignende tester av iMac mot relevante Windows-alternativer, men her er i hvert fall spesifikasjonene på aktuelle alternativer. De modellene vi har funnet norsk pris på, er sjekket per 13. juli 2014 og er inklusive mva. Flere av maskinene er åpenbart så nye at de ikke er kommet i salg i Norge ennå.
Dell kaller sin Dell Inspiron 23 Touch for «verdens tynneste 23-tommers stasjonære alt-i-ett-maskin» - sitat fra Dell.no. Startprisen i Dells norske nettbutikk er 8299 kroner. Da får man en maskin med Intel Core i5-4200W-prosessor på 1,6 GHz, 8 GB internminne, 1 TB SSD Hybrid-disk, 2 GB AMD HD Radeon 8690A-grafikk og 23-tommers berøringsskjerm med oppløsning på 1980 x 1080 piksler.
HPs kanskje mest relevante sammenligningsprodukt er HP Envy Recline 23-m210qd. Vi har ikke funnet noen norsk pris på den ennå, men i USA er prisen identisk med prisen på den nye iMac-en. På HPs norske nettsider finner vi omtale av flere Envy Recline 23-modeller, for eksempel HP Envy Recline 23-k100eo TouchSmart, med en to-kjerners 2,9 GHz Intel Core i5-prosessor (4570T), 4 BG internminne og 1 TB disk med flash-akselerasjon. Et lite paradoks er at Envy Recline-modellene fra HP er utstyrt med Beats Audio integrert lydsystem. Som kjent har Apple for kort tid siden kjøpt Beats-firmaet for tre milliarder dollar.
Lenovo er også på banen, med blant annet Lenovo C560 Touch, som i USA har samme listepris som den billigste iMac-en. Lenovo-maskinen har - som mange av Windows-konkurrentene - 23-tommers skjerm, den samme 2,9 GHz-prosessoren som i HP-maskinen, 8 GB internminne og 2 TB diskplass.
Acer Aspire AU5 er en annen konkurrent. Den som kommer nærmest i pris i USA er Acer Aspire AU5-610-UB12.
I Norge finner vi en nærliggende modell, AU5-620 fra cirka 10.300 kroner. Den har Intel core i5-4200M-prosessor på 2,5 GHz, 8 GB internminne, 1 TB disk og 23-tommers LED-bakbelyst IPS-skjerm på 1920 x 1080 piksler, Intel HD Graphics 4600 grafikkløsning og DVD/RW-stasjon.
Acer har også et Android-alternativ, Acer TA272HUL, som vi heller ikke har funnet noen norsk pris på. Amerikanske PC World testet maskinen for kort tid siden og fastslo at den var interessant og hadde god ytelse, men litt for høy pris. Alt-i-ett-maskinen kjører Android 4.2, har en 1,6 GHz Nvidia Tegra-prosessor, 2 GB internminne og 16 GB lagringsplass. Dette er nok mer for et gigantisk nettbrett å regne enn en alt-i-ett-pc, skriver PC World. Den 27-tommer store skjermen har en oppløsning på 2560 x 1440 piksler.
Alternativet fra Asus er Asus All-in-One ET2301-serien, som har en startpris på i underkant av 8000 kroner. Rimeligste modell har Intel Core i3-prosessor, men modeller med både i5- og i7-prosessorer er tilgjengelig. Serien har 23-tommers 16:9-skjerm med 1920 x 1080-oppløsning, internminne fra 4 til 16 GB og forskjellige lagringsalternativer, harddisk fra 500 BG til 2 TB, 128 GB SSD eller hybridlagring med 1 TB disk og 128 GB flashminne.
Det finnes sikkert andre relevante konkurrenter til den billigste iMac-modellen enn dem vi litt tilfeldig har plukket fram her. Har du forslag, er kommentarfeltet vårt åpent for innspill.