TEST: Toshiba Click Mini – Et bedre alternativ enn Chromebook

For prisen av en Chromebook får du en fullverdig Windows-hybrid med to batterier.

Omtrent på denne tiden i fjor lanserte Microsoft en ny variant av Windows 8, myntet på rimelige hybrider og små bærbare. Windows 8.1 med Bing, som varianten heter, er en helt vanlig fullversjon av operativsystemet, med ett unntak. Operativsystemet er nemlig gratis å installere for pc-produsentene, så lenge de kan leve med at de ikke får lov til å bruke noen annen søkemotor enn Bing. Så fort kunden har kjøpt pc-en er det så klart fritt frem å velge den søkemotoren en føler for.

På mange måter kan man tenke på Windows 8.1 med Bing som en slags konkurrent til Googles Chrome OS. Begge er beregnet på enkle og rimelige hybrider og bærbare, hvor fokus er surfing, kontorprogrammer og apper. Forskjellen er så klart at Windows 8.1 også kan kjøre helt vanlige Windows-programmer, og fungerer som en helt vanlig pc.

Svak, men billig

Vi har hatt Toshiba Click Mini inne til test den siste tiden. Dette er en liten hybridløsning bestående av et nettbrett med 8,9-tommers skjerm og tastaturdokking i relativt liten størrelse. Med en pris på rett under 3.000 kroner kan man ikke forvente seg all verdens av spesifikasjoner. Innvendig skjuler det seg en Intel Atom Z3735F-prosessor med fire kjerner og 1,33 gigahertz klokkehastighet. Videre har du to gigabyte minne og 32 gigabyte lagringsplass. Skjermen har en oppløsning på 1920x1200 piksler, og er altså i 16:10-format, som gir litt mer plass i høyden enn med mer utbredte 16:9.

ENKEL: Designen er enkel og funksjonell, og virker mer forseggjort enn prisen skulle tilsi.

Toshiba Click Mini har en enkel og grei design. Baksiden er hvit, mens fronten består av en relativt tykk ramme rundt den 8,9 tommer store skjermen. Ikke overraskende er det meste laget av plast, men byggekvaliteten virker likevel bedre enn man ofte forventer av en så pass billig pc.

Tastaturet følger i samme gate som selve nettbrettet. Gitt størrelsen kommer det vel ikke som noen overraskelse om at det her er snakk om en relativt liten tasteflate. Toshiba har imidlertid gjort en innsats for å gjøre tastaturet så behagelig å bruke som mulig. Blant annet er taster som «Shift», «Ctrl» og «Tab» gjort smalere enn vanlig, slik at det blir mer plass til bokstavtastene. Du må imidlertid ta til takke med litt ekstra smale Æ, Ø og Å-taster også.

I tillegg til å gi deg muligheten til å bruke Click Mini til noe mer nyttig enn bare å drive med typiske nettbretting, er tastaturet utstyrt med et eget batteri som nær dobler batteritiden, sammenlignet med om du bruker nettbrettet alene. På tastaturet finner du også en minnekortleser for vanlige SD-kort, og en vanlig usb-port.

Kurant utstyrt

Også selve nettbrettbiten er utstyrt med noen nyttige porter og tilkoblinger. Gitt at Click Mini har beskjedne 32 gigabyte lagringsplass innebygd, som ikke holder til stort i det hele tatt, er det kjekt at du har en micro SD-port. Velger du å bruke begge minnekortleserne kan du utvide lagringplassen betraktelig. Videre har du micro-HDMI for tilkobling til tv eller skjerm, kombinert tilkobling for hodetelefon og mikrofon. Til slutt har du en Micro USB-tilkolbing, som også brukes som laderport. Totalt sett relativt godt utstyrt med porter som gjør den relativt enkle hybriden litt mer avansert.

KRYMPET: Ikke overraskende er tastaturet ganske trangt, og spesielt gjelder det de "sære" Æ. Ø og Å-tastene.

Det er likevel ikke til å komme utenom at det totalt sett ikke er snakk om noen spesielt kraftig kombinasjon av komponenter. Atom-prosessoren er den svakeste vi har testet på en del år, med alt annet enn imponerende resultater i PCMark. Da vi prøvde å kjøre 3DMark ble det bare krasj etter krasj. Ikke det at vi hadde forventet noe å snakke om der uansett.

Til lette jobber og enkle oppgaver

Du kan altså ikke regne med å kjøre tunge programmer på Toshiba Click Mini. Det skal for så vidt være mulig å kjøre dem, men ytelsen er så pass begrenset at det nok vil bli mest irriterende.

Det er kanskje ikke noe stort problem, for det er ikke den slags bruk Toshiba Click Mini er tiltenkt. Dette er mer en rimelig og portabel hybrid til for eksempel studenter. Med i prisen følger det blant annet med ett år med Microsoft Office 365, og hele én terabyte lagringsplass på OneDrive. Dermed har du rikelig med lagringsplass, gitt at du er koblet til nettet. Det må i så fall skje via trådløst nettverk, for mobilt bredbånd er det ikke her. Ikke at vi forventer det i en hybrid til 3.000 kroner.

Om du ikke har ytelse til tunge oppgaver, er det helt grei ytelse til den tiltenkte bruken. Å surfe på nettet er uproblematisk. Det samme er det å bruke Microsoft Office, i alle fall så fort en blir vant til størrelsen på tastaturet. Selv å se video i HD-kvalitet fungerer knirkefritt. Vanlige, ikke alt for tunge, Windows-programmer kan du også bruke, eller du kan laste ned apper fra Microsoft-butikken.

Toshiba skryter av relativt heftig batteritid på Click Mini, faktisk over 12 timer med begge batteriene i sving. Helt hvordan de har funnet frem til de tallene vet vi ikke, for i våre tester var vi ikke i nærheten av å klare det. Nå skal det sies at noen av våre batteritester er ganske tunge, og nok simulerer tyngre bruk enn Click Mini er tiltenkt, men batteritider på rett rundt syv timer var noe skuffende. For så vidt nok til å holde gjennom dagen, men ikke så imponerende som Toshiba vil ha det til.

Konklusjon

Ser en bare på spesifikasjoner og testresultater kan en få et ganske trasig inntrykk av Toshiba Click Mini. Ytelsen er svak, mens batteritiden er kurant nok, men ikke imponerende. Ser man det opp mot pris og tiltenkt bruk blir det imidlertid ikke så verst likevel.

Her får man tross alt en mer eller mindre fullverdig Windows-hybrid som takler både typiske kontorprogrammer og underholdning – og det i et lite og relativt nett nettbrett. Det medfølgende tastaturet gir ekstra batteritid, i tillegg til å være overraskende godt i bruk – størrelsen til tross.

For studenter eller bedrifter som er jakt på noe som er veldig enkelt å ta med seg i veska når en skal på forelesninger eller i møter, kan Toshiba Click Mini være et spennende alternativ. Og til 3.000 kroner er det egentlig vanskelig å ikke anbefale Click Mini. En må bare være klar over begrensningene.

Vi vil i alle fall tørre å påstå at dette er et langt bedre alternativ enn de forskjellige Chromebook-variantene en kan få kjøpt til omtrent samme pris. Her har man tross alt Windows, men alle de fordelene det gir. Har du et begrenset budsjett kan Click Mini også være et godt alternativ til Microsoft Surface 3. Da kun på grunn av prisen. Har du et par ekstra tusenlapper til rådighet vil derimot Surface 3 være et langt bedre valg.