TEST: Små, store og raske for USB 3.0
USB 3.0 gir en flerdobling av ytelsen for harddisker. Vi har testet fire modeller som man lett kan frakte med seg.
USB 3.0 gjorde sitt første inntog i fjor høst og i løpet av de siste månedene har det blitt mange harddisker tilgjengelig med dette tilkoblingsgrensesnittet.
Foreløpig er det ikke så mange pc-er som er levert med dette som standard. For stasjonære er det etter hvert en del, og hovedkortprodusentene har mange kort tilgjengelig med integrert USB 3.0-støtte. For en stasjonær pc er det også enkelt og rimelig å sette inn et PCI Express-kort for å gi pc-en USB 3.0-porter. For bærbare pc-er har vi sett noen få modeller, blant annet fra Lenovo og Asus. Her forventer vi at det kommer flere. Også bærbare kan oppgraderes for å USB 3.0-støtte – da gjennom å bruke Expresscard-tilleggskort på maskiner som støtter det. For en stasjonær pc koster et tilleggskort gjerne under 200 kroner, mens det er litt dyrere for en bærbar pc.
Også USB 2.0
USB 3.0-harddisker kan også kobles til en pc med USB 2.0-støtte. Harddiskene vil da ha ytelse som begrenses av USB 2.0-teknologien. I praksis ser vi gjerne en maksimal hastighet på opp mot 35 megabyte i sekundet, mens en god harddisk tilkoblet USB 3.0 kan klare det rundt det tredobbelte.
Med at disse modellene er bakoverkompatible er de også aktuelle for dem som ikke har USB 3.0-støtte i dag, men trolig vil ha det neste gang pc-en byttes ut eller oppgraderes. Med andre ord kan det å satse på en USB 3.0-disk nå være framtidsrettet. Riktignok blir USB 3.0-harddiskene noe dyrere enn USB 2.0-harddisker med samme kapasitet.
USB 3.0-harddiskene er nå marginalt dyrere enn tilsvarende USB 2.0-harddisker. For modeller med kapasitet på 500 gigabyte er det for en del modeller under 100 kroner ekstra for USB 3.0-støtte.
Stor vs liten
Skal man velge en stor ekstern harddisk basert på 3,5-tommers-drev eller slike små basert på 2,5-tommers-drev? Den opplagte fordelen er at at 2,5-tommers-modellene er enklere å frakte med seg. De gir også en mulighet til å bli brukt på farten ettersom de ikke krever å bli koblet til stikkontakt for å få strøm og man slipper å drasse med seg den eksterne strømforsyningen og en stor strømkabel.
Ulempene med 2,5-tommers-modellene er lavere ytelse, lavere kapasitet og høyere pris per gigabyte. Selv om vi sammenligner Lacies raske Rugged 7200rpm opp i mot 3,5-tommers USB 3.0-disker vi har testet tidligere, så ser man at forskjellen i ytelse er stor. Selv om rotasjonshastighetene er de samme, er aksesstiden for de store langt bedre – for en del typer bruk vil dette bety mer enn den bedre overføringshastighet, hvilket man mest vil merke ved overføring av store filer eller større mengder filer.