TEST: Western Digital My Passport 2TB: Stor, men liten
Markedets største "lommedisk" på testbenken.
Vi skiller i hovedsak mellom to typer eksterne harddisker - eksterne og mobile.
Førstnevnte er normalt basert på et 3,5-tommers harddiskdrev og har ekstern strømforsyning. Disse leveres i dag med kapasitet på opptil fire terabyte.
Man finner også modeller som har to eller flere harddisker for å øke kapasiteten ytterligere. Denne typen eksterne harddisk veier med strømforsyning gjerne over et kilo. Med strømforsyning og kabler er det ikke en spesielt praktisk å frakte disse med seg. Og uten stikkontakt har man ikke muligheten til å aksessere data på dem.
Mobile harddisker er basert på 2,5-tommers harddisk. Det finnes også modeller basert på 1,8-tommers harddisk, men det er relativt få. 1,8-tommer gir et litt mindre diskkabinett, men prisen blir høy og kapasiteten en del lavere. Med 2,5-tommers harddisk, som er det samme som normalt benyttes i bærbare pc-er, får man en harddisk som er liten nok til å kunne fraktes i jakkelommen eller enkelt sammens med den bærbare i pc-vesken.
Man får strøm via usb, hvilket betyr at alt man trenger å ha med er en liten usb-kabel. Harddisken kan benyttes når den bærbare pc-en er på batteridrift.
LES OGSÅ:
2 terabyte
Western Digital har med sin My Passport-serie vært av dem som har solgt flest mobile harddisker de siste årene. En rekke nye modeller ble nylig lansert, deriblant My Passport med kapasitet på opptil to terabyte. Fra før hadde Western Digital modeller her på én terabyte - altså en fordobling av kapasiteten gjennom nye modeller. Riktignok har Seagate modeller med 1,5 terabyte kapasitet. Likevel - en relativt solid økning av kapasitet.
My Passport 2 TB måler cirka 11 x 8 x 2 centimeter. Den er med det litt litt tykkere enn en del andre mobile harddisker på markedet. Bakgrunnen for dette er størrelsen på selve harddisken. 2,5-tommers harddisker kan være 7, 9,5 eller 12 mm tykke, og Western Digitals 2 terabyte er 12 mm for å få plass til en ekstra plate i harddisken. 1 terabyte-versjonen, og mindre utgaver, er et par-tre millimeter tynnere.
For både Windows og Mac leverer Western Digital med programvare for diskdiagnose og utnyttelse av harddiskens maskinvarebaserte diskkryptering. For Windows får man også med programvare for sikkerhetskopiering. Denne er for så vidt enkel i bruk og med mulighet for å ta vare på flere generasjoner av filer. På noen områder er imidlertid funksjonaliteten slik at mange nok vil foretrekke annen programvare for sikkerhetskopiering.
LES OGSÅ:
Ytelse
Alle de portable modellene som Western Digital nå leverer, støtter USB 3.0, men er bakoverkompatibel med USB 2.0. I dag er det sjeldent noe å spare på å kjøpe en eldre diskmodell uten USB 3.0-støtte, så selv om man har en pc eller Mac uten USB 3.0-støtte er en harddisk som med støtte for det mest aktuelt. Benyttes harddisken mot en maskin uten USB 2.0-støtte, er ytelsen stort sett som for konkurrentene - harddisken i seg selv blir ikke flaskehalsen. De fleste nye pc-er i dag leveres med USB 3.0-støtte, og vi vil vel også være overrasket om man ikke ser støtten på plass hos Apple når neste generasjon maskiner kommer.
Strømforbruket for harddisken er såpass lavt at den klarer seg med strøm fra en enkelt usb-port.
Western Digital benytter et harddiskdrev med 5 400 o/min rotasjonshastighet. Trolig vil vi se selve harddisken som Western Digital benytter bli lagt til i Scorpio Blue-serien av harddisker etter hvert, og da rettet mot blant annet bruk i bærbare pc-er. Sammenlignet med 7 200 o/min-harddisker får man på en del områder noe svakere ytelse. Dette kan komme spesielt fram på oppgaver hvor aksesstiden er viktig - hvis man for eksempel jobber med større datasett bestående av mange små filer. På litt større filer, som for eksempel videofiler, bilder, musikk, filarkiv med mer, blir forskjellen i praksis ikke stor.
Av de portable harddiskene vi har testet med USB 3.0 er Western Digital My Passport 2 TB på flere områder den raskeste. Gjennomsnittlig lese- og skrivehastighet på store filer målte vi til henholdsvis cirka 85 og 81 megabyte per sekund. Dette er tall som er mer i nærheten av hva vi har sett fra 7 200 o/min-harddisker enn 5 400 o/min-harddisker tidligere. Høyere datatetthet fører gjerne til at mer data kan leses eller skrives per rotasjon.
Aksesstiden ligger på i overkant av 17 millisekunder - hvilket er ganske normalt for en 5 400 o/min-harddisk. I tester for blant annet filkopiering og filarkivutpakking kombinert med virussøk leverer disken også gode tall. De store forskjellene mot de beste diskene ellers er det ikke, men sett over ett er den litt raskere.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Rett i underkant av 1 700 kroner må man ut med hos de rimeligste nettbutikkene for My Passport med to terabyte lagringskapasitet. Dette er bare så vidt over det dobbelte av hva en portabel 1 terabyte-harddisk koster. Vanligvis er vi vant til at det største kapasitetsalternativet er relativt mye dyrere enn stegene under. Klarer man seg med 1,5 terabyte får man Segates modell ned i cirka 1 200 kroner. Vi vil ikke se bort fra at Western Digital vil komme med en 1,5 terabyte-versjon av My Passport etter hvert.
Ytelsen er god for segmentet. Vi får et godt inntrykk av selve diskkabinettet og aksepterer at det er marginalt større enn en del andre portable harddisker når kapasiteten også er såpass mye høyere. Trenger du en harddisk med høy kapasitet som er lett å frakte med seg, framstår Western Digital My Passport 2 TB som et svært godt kjøp.
LES OGSÅ: