TEST: Asrock P67 Extreme6 - Godt hovedkort for Core

Asrock byr på et spennende hovedkort til Intels Sandy Bridge-plattform.

Publisert Sist oppdatert

Asrock er en av de «nyere» hovedkortprodusentene, selv om de har hatt produkter på markedet i snart ti år. Selskapet ble i utgangspunktet satt opp til å konkurrere på et lavere segment i markedet, og hadde blant annet Asus som en av hovedeierne. I dag opererer det imidlertid uavhengig av Asus produktutvikling og etter hvert har selskapet kommet med flere egne modeller som går inn i høyere segmenter når det gjelder pris og funksjonalitet. Her til lands har selskapet de siste årene også vært svært populære når det gjelder små stasjonære pc-er blant annet til stue-bruk (HTPC).

Asrock P67 Extreme6 er blant selskapets toppmodeller. Av hovedkort til Intels Sandy Bridge-versjoner av Core i3, i5 og i7 har man en en mer avansert modell basert på P67 - Fatal1ty P67 Professional. I tillegg kommer det nå snart hovedkort fra Asrock basert på Z68-brikkesettet, som i seg selv legger grunnlaget for mer avanserte hovedkort. P67 Extreme6 skal imidlertid kunne levere svært god funksjonalitet uten at prisen blir så veldig høy. Hos billigste forhandler på det norske markedet koster kortet rundt 1400 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Asus E35M1-M Pro - Klar med Fusion

Godt utstyrt

Når man går gjennom funksjonaliteten finner vi alt vi forventer – og litt til. Man har her seks Serial ATA-kontakter tilknyttet brikkesettet, og i tillegg to andre tilknyttet en ekstra kontroller. Fire av portene støtter 6 Gbps Serial ATA, hvilket gir en fordel for en del av de nyeste SSD-ene på markedet. Kortet tilbyr Nvidia SLI- og AMD Crossfire-støtte for bruk av flere grafikkort, og har et PCI Express-design som skal kunne gi god effektivitet sett opp mot en del andre P67-baserte kort. Når det gjelder USB 3.0 er dette det kortet vi har testet så langt med flest porter. Bak på hovedkortet finner man fire USB 3.0-porter, samt at det følger med en brakett som gir mulighet for å montere to porter i front eller to ekstra porter bak. Med andre ord totalt seks USB 3.0-porter, i tillegg til flere USB 2.0-porter. I tillegg er det også støtte for eSATA og Firewire400. To Gigabit Ethernet-kontrollere er også på plass.

For minne er det støtte for opptil 32 gigabyte via fire sokler. Det er DDR3 som benyttes, og med opptil 1600 MHz hastighet – og enda høyere via overklokking.

Diagnose-LED, ti Serial ATA-porter og også mange interne tilkoblinger for usb-porter er noe av det Asrock P67 Extreme6 tilbyr.

Hovedkortet er utstyrt med UEFI i stedet for tradisjonell BIOS. Man har her i likhet med Asus også fått på plass et grafisk brukergrensesnitt for administrasjonen. UEFI-støtten betyr videre blant annet forbedret kompatibilitet for harddisker på over 2 terabyte.

LES OGSÅ:

TEST: Geforce GTX 590 vs Radeon HD 6990: Goliat vs. Goliat

Overklokkingsmessig er ikke Asrock sin programvare like godt lagt opp som hos for eksempel Asus. Vårt resultat for overklokking av vår Intel Core i5-2500K var heller ikke like godt som på Asus P8P67 Deluxe, men rett i overkant av 4,4 GHz var stabilt gjennom de automatiske funksjonene. Ved fininnstillinger ved manuelt oppsett kan man kanskje hente ut mer, men det er samtidig avhengig av prosessoren og det er flere andre parametere å ta hensyn til i dag enn tidligere ved overklokking.

I praksis

I vår testperiode opplevde vi ingen spesielle problemer med P67 Extreme6 – dette er også et system som har fått kjørt seg skikkelig ettersom hovedkortet også er i bruk i et av våre testsystemer for andre komponenter. Vi konstaterer ellers at en del har opplevd kompatibilitetsproblemer mellom USB 3.0-kontrolleren og enkelte eksterne harddisker. Med de eksterne harddiskene og dokkingstasjonene vi prøvde opplevde vi ingen problemer.

Sammen med hovedkortet leverer Asrock også et verktøy som heter XFast USB. Dette er et program som under enkelte typer bruk kan gi betydelig bedre USB 3.0-ytelse. Vi er egentlig litt usikker på hvordan denne løsningen fungerer – tildels er det vel gjennom oppsett av en større skrivebuffer slik data sendes videre til usb-kontrolleren etter at det for operativsystemet ser ut til at overføringen er ferdig. Vi vil anbefale at man er litt forsiktig med å bare dra ut usb-pluggen på lagringsmedier uten å bruke «trygg fjerning»-funksjonen i Windows først hvis man bruker dette programmet. Spesielt ved bruk av en ekstern SSD kunne vi se en betydelig økning i ytelse ved bruk av det.

Dokumentasjonen er ok, og det er ikke spesielt å utsette på designet på kortet. Viftereguleringsmuligheter er også på plass for noen av kabinettviftene.

LES OGSÅ:

TEST: Fractal Design Define XL: Rimelig kabinett for de kravstore

Konklusjon

Ser vi Asrock P67 Extreme6 opp i mot Asus P8P67 Deluxe, som koster marginalt mer, er Asus-kortet totalt sett litt bedre gjennomført etter vår mening. Asrock kan imidlertid stille med flere usb-porter, men foreløpig er behovet her litt begrenset for de fleste. Alt i alt – et godt kort med god funksjonalitet, men konkurransen er hard...

LES OGSÅ:

TEST: Asus P8P67 Deluxe: Superhovedkort til Sandy Bridge