Slik installerer du Windows med Boot Camp
OS X kommer med et verktøy for å installere Windows direkte på harddisken på Mac-en din. Vi viser hvordan du går frem.
Noen vil sikkert sammenligne det med å banne i kirken, men det er i dag ingenting i veien for å kjøre Windows på en Mac. Og det hender faktisk at man kommer oppi situasjoner hvor man er nødt til å gå over til «fienden».
Det finnes flere måter å gjøre det på, blant annet ved hjelp av virtualiseringsløsninger som Parallels Desktop og VMware Fusion.
Men du kan også bruke Apples eget alternativ kalt Boot Camp, som gjør det mulig å installere og kjøre Windows rett fra harddisken. Personlig synes vi denne metoden generelt gir en mye raskere Windows-opplevelse enn om du skulle kjøre en av virtualiseringsløsningene vi har nevnt, selv om det krever en omstart av maskinen og at man ikke har tilgang til Mac OS til enhver tid.
I denne artikkelen viser vi deg hvordan du går frem med å installere Windows med Boot Camp i OS X Lion. Du vil trenge en Intel-basert Mac, en lisensiert kopi av Windows 7 og enten en blank cd eller en ekstern disk som en usb-minnepinne.
PS: Dette er en oppdatering av en originalartikkel publisert i november 2010 tilpasset Snow Leopard-versjonen av OS X.
Systemkrav og forberedelser
Boot Camp fungerer som nevnt bare med Intel-baserte Mac-er. Det vil ikke fungere med en Mac som har en PowerPC-prosessor. I OS X Lion støtter Boot Camp bare Windows 7. Dersom du er usikker på hva slags prosessor Mac-en din har og hvilket operativsystem som er installert, velg Om denne maskinen fra Eple-menyen. Under prosessor bør ordet «Intel» være oppført, og OS-versjonen bør være 10.7 eller høyere.
Når du har sjekket at du har alt på stell maskin- og programvaremessig, bør du sørge for at Mac-operativsystemet ditt er helt oppdatert og at du har siste versjon av Boot Camp installert. Dette gjør du ved å se etter oppdateringer i Programvareoppdatering fra Eple-menyen. Gå deretter til Programmer > Verktøy og start opp programmet Boot Camp-assistent. Det første du vil få opp er en velkomstskjerm. Klikk på knappen Fortsett når du har lest deg ferdig. PS: Bruker du en bærbar, anbefales det at du plugger i en strømkontakt før du setter i gang.
I det neste dialogvinduet vil du få opp et par alternativer – Last ned den nyeste Windows-støtteprogramvaren fra Apple og Installere Windows 7. (Du kan også se alternativet Opprette en installeringsdisk for Windows 7. Dette er aktivert for Mac-er som mangler en optisk enhet, som MacBook Air og nyeste Mac mini. Hvis du har en av disse Mac-ene, velg dette alternativet, klikk på Fortsett og følg instruksjonene for å lage installasjonsdisken.) For at Windows skal fungere korrekt på Mac-en din, trenger du denne støtteprogramvaren, så velg det alternativet og trykk på Fortsett.
I det neste vinduet vil du få opp to nye alternativer – Brenn en kopi på en CD eller DVD og Arkiver en kopi på en ekstern stasjon. Velg Brenn en kopi på en CD eller DVD og klikk på Fortsett for å laste ned Windows-støtteprogramvaren til din Mac. Du vil deretter bli spurt om å sette inn en skrivbar CD eller DVD-plate. Sett i platen og klikk på knappen Brenn. Støtteprogramvaren vil bli brent på den platen. Du installerer den under Windows for å legge til alle nødvendige drivere for at Mac-en din skal fungere korrekt når den kjører som en Windows-pc.
Hvis du har en Mac som mangler optisk enhet, velg det andre alternativet, Arkiver en kopi på en ekstern stasjon. Du må så formatere den eksterne disken som et MS-DOS-volum (FAT), noe du kan gjøre med programmet Diskverktøy ved å koble disken til Mac-en din, velge enheten i Diskverktøys venstre sidepanel, klikke på fanen Slett, velge MS-DOS (FAT) fra rullegardinlisten ved Formater, og til slutt klikke på knappen Slett. Disken trenger ikke å være en harddisk. Du kan like gjerne bruke en usb-minnepinne (på over 1 GB).
Til slutt i denne prosessen vil du bli rådet om å installere Windows-støtteprogramvaren etter at du har installert Windows. Klikk på knappen Avslutt nederst i vinduet og start Boot Camp-assistent på nytt.
Partisjoner disken din
Hvis du har en Mac uten optisk enhet og har en versjon av Windows lagret som en ISO-fil, velg Opprett en installeringsdisk for Windows 7. Du vil så bli veiledet gjennom prosessen med å lage en Windows-installasjon på en usb-minnepinne.
Hvis du har en Mac med en optisk enhet, velg Installere Windows 7. Det du så må gjøre er å opprette en ny partisjon for Windows på harddisken, slik at du har en diskpartisjon for Mac OS og en diskpartisjon for Windows. Som standard starter Apple på 20 gigabyte, men for en Windows 7-installasjon er det en fordel å ha minst 40 gigabyte. Windows 7 Home Premium tar for eksempel opp rundt 17,5 gigabyte.
Når du er klar for å partisjonere disken, må du sette i installasjonsplaten for Windows og klikke på knappen Installer nederst i vinduet. Partisjoneringen kan av og til ta litt tid. Når prosessen er ferdig vil Boot Camp-assistent avslutte alle programmer og starte maskinen på nytt.
Installere Windows
Etter en omstart av maskinen er Windows-installasjonen nå i gang. Installasjonsprosessen er relativt enkel. Velg om du vil gjøre en oppgradering eller såkalt Custom-installasjon. Velg det siste dersom det er første gang du installerer Windows på maskinen din. Det neste du må gjøre, er å formatere Boot Camp-partisjonen din. Velg partisjonen kalt Boot Camp og klikk på Drive options. Klikk på knappen Format for å formatere Boot Camp-partisjonen slik at den er klar for Windows-installasjonen.
Så er det bare å lene seg tilbake og la Windows installere seg selv. Prosessen tar rundt en halvtime, noe avhengig av hva slags maskin du har. Når Windows er ferdig installert, må du selvsagt installere Appels Boot Camp-drivere slik at alt fungerer som det skal (skjermdrivere, mus, tastatur og lignende). Dette gjør du ved å sette i platen som inneholder Windows-støtteprogramvaren. Det lønner seg også å gjøre en Windows Update så fort som mulig. Vi anbefaler dessuten at du går til anskaffelse av et antivirusprogram.
Mac eller Windows?
Hvis du nå starter datamaskinen din på nytt, vil du legge merke til at det går rett inn i Windows. Men du kan selv bestemme hvilket operativsystem som skal startes opp som standard. Dette kan du gjøre i begge OS-ene:
I Windows ser du etter Boot Camp-ikonet i systemstatusfeltet, og velger Boot Camp-kontrollpanel. Under Startup Disk kan du velge hvilket system som skal startes opp med maskinen. Velg for eksempel Macintosh HD og klikk på OK. I Mac OS X går du til Systemvalg > Startdisk og velger foretrukket system.
Du kan også holde nede Tilvalg-knappen (alt) når du starter opp maskinen. Da vil du manuelt kunne velge hvilket operativsystem du skal kjøre. Mac-brukere vil typisk ha Mac OS X som standard-operativsystem, for å kunne starte opp Windows i ny og ne ved hjelp av Tilvalg-knappen i de tilfellene det er nødvendig. Men smak og behag, selvsagt.
Fjerne Windows?
Ønsker du å fjerne Windows igjen, åpner du ganske enkelt bare Boot Camp-assistenten i Verktøy-mappen i Mac OS X, og velger Fjerne Windows 7 > Fortsett > Gjenopprett. Sletteprosessen er gjort på noen blunk.