Alfred gjør Mac-bruken mer effektiv
TIPS & TRIKS: Superappen Alfred lar deg bruke Mac-en på en smartere måte.
Running with Crayons har offisielt lansert versjon 1.0 av produktivitetsprogrammet Alfred. Programmet ble sluppet i betaversjon i mars 2010, og siden den gang har utviklerne fulgt opp med flere nye funksjoner og egenskaper.
Ikke hørt om Alfred, sier du?
Kort fortalt er Alfred en programstarter. Det vil si at du har rask tilgang til programmer med enkle tastetrykk. I tillegg til å starte programmer, kan Alfred by på mange av de samme mulighetene du finner i konkurrerende løsninger som Butler, LaunchBar og Quicksilver:
Du kan søke på Mac-en, søke på nettet, opprette egne søk for dine favoritt-nettsteder, slå opp i ordboka, utføre beregninger og til og med aktivere systemkommandoer. Det gjør Alfred til en slags personlig tjener som gjør at du kan jobbe mye mer effektiv med Mac-en din.
Slik kommer du i gang
Alfred er i utgangspunktet gratis, og kan lastes ned fra enten Alfredapp.com eller Mac App Store.
Når du har installert Alfred, benytter du hurtigtasten Alt-Mellomrom for å aktivere programmet. Da får du opp grensesnittet, som er et passe stort søkefelt midt på skjermen. Det er i dette søkefeltet at alt skjer. Du benytter selvsagt samme hurtigtasten for å skjule Alfred.
For å åpne programmer med Alfred begynner du ganske enkelt bare å skrive inn programnavnet. Når du har skrevet noen bokstaver, kommer programmet du søker etter til å plassere seg øverst blant søkeresultatene. For å åpne det ønskede programmet, trykker du bare på Enter.
Det er ikke helt ulikt slik vi kjenner det fra OS X' innebygde søkefunksjon kalt Spotlight.
Hvis du vil åpne noe som ligger lengre ned blant søkeresultatene, trykker du på Kommando etterfulgt av nummeret på plasseringen i listen. Du kan selvsagt også bruke piltastene på tastaturet og bla deg nedover til programmet for så å trykke på Enter for å åpne det.
Du må for øvrig ikke benytte deg av Alt-Mellomrom for å aktivere Alfred. Startkommandoen kan du velge selv, og dette gjør du i programmets innstillinger. For eksempel synes noen det er enklere å dobbelttrykke på Alt- eller Kommando-tasten i stedet. Finn det som passer best for deg.
Søk med nøkkelord
Alfred kan som nevnt brukes til mye mer enn å bare åpne programmer - og det er alle de ekstra funksjonene som gjør Alfred så utrolig nyttig.
De fleste av Alfreds funksjoner aktiveres ved hjelp av ulike nøkkelord som bestemmer hvor du skal søke. Ønsker du å gjøre et søk på Google, skriver du inn "Google" etterfulgt av søkefrasen.
Du trenger ikke engang å skrive inn hele nøkkelordet. Når funksjonen du er ute etter vises i resultatlisten, trykker du på Enter for å velge det. Så er det bare å taste inn søkefrasen din og søke i vei.
Lag dine egne søk
Alfred kommer med en rekke forhåndsdefinerte nettsøk, men du kan også legge inn dine egne. Kanskje vil du for eksempel rask tilgang til Macworlds artikler.
For å gjøre det, må du først åpne Alfreds innstillingspanel. Så velger du fanen Features og klikker på Custom Searches i sidefeltet. Klikk deretter på plusstegnet lengst nede til venstre. I feltet som kommer opp skriver du inn informasjon om siden du vil legge til. For å få frem Search URL åpner du nettsiden du vil legge til i din nettleser, gjør et søk og kopierer den.
Du klistrer deretter inn søkestrengen i feltet Search URL. For å få det til å fungere må du bytte ut søkefrasen du bruket mot "{query}". hvis du for eksempel søkte etter "iphone" på Macworld, ser søkestrengen slik ut fra begynnelsen: http://search.idg.no/index.cfm?text=iphone&magazine=macworld. I dette tilfellet bytter du altså ut "iphone" mot "{query}". Gi siden et navn, fyll inn nøkkelord og klikk til slutt på "Add".
Kalkulator
Akkurat som med OS X' Spotlight-funksjon kan du bruke Alfred som en minikalkulator. Det er bare å aktivere programmet som vanlig og skrive inn regnestykket ditt. Resultatet kommer så opp i resultatlisten.
Det ekstra smarte med denne funksjonen er at du kan kopiere resultatet ved å bare trykke på Enter.
Åpne og finne filer
Alfred kan selvsagt også brukes til å åpne eller finne filer. Skriv nøkkelordet "open" etterfulgt av navnet på filen du søker og trykk på Enter for å åpne en fil.
Om du gå til en fil i Finder, kan du bruke nøkkelordet "find" i stedet. Et Finder-vindu kommer da til å åpnes med den aktuelle filen markert.
Skru av datamaskinen
Du kan også bruke Alfred til å styre flere av Mac-ens systemfunksjoner. Du kan for eksempel tømme papirkurven med nøkkelfrasen "empty trash", sette datamaskinen i hvilemodus med nøkkelordet "sleep" og skru av datamaskinen med "shutdown".
Du kan se alle systemkommandoene i System Commands under fanen Features I Alfreds innstillingspanel.
Lag dine egne nøkkelord
Alle nøkkelord kan selvsagt endres på, og under fanen Features i innstillingspanelet ser du alle funksjoner og hvilke nøkkelord som brukes for å aktivere dem.
Hvis du for eksempel vil endre nøkkelordet for en nettside klikker du på Web Searches i sidepanelet, deretter markerer du aktuell nettside og trykker på Enter. Så skriver du inn ditt foretrukne nøkkelord og trykker igjen på Enter.
Flere funksjoner med Powerpack
Running with Crayons byr også på ekstra funksjoner i Alfred i en betalt versjon kalt Powerpack.
Tillegget, som koster 12 pund - cirka 108 kroner, gir Alfred enda flere funksjoner. Blant annet er det mulig å kjøre egne shell-skript, AppleScript og Automator-arbeidsflyt, lage globale snarveier for dine mest brukte programmer, navigere i filsystemet, spille musikk med en egen iTunes-miniavspiller og opprette e-postmeldinger med kontakter fra Adressebok. Pluss mye, mye mer.
Tredjepartstilleg
Den nyeste versjonen av Alfred støtter for øvrig tredjepartstillegg. De fleste av disse krever Powerpack-versjonen.
Det finnes for eksempel en utvidelse kalt AlfredTweet som lar deg sende meldinger til Twitter ved å skrive dem inn i Alfred. Et annet kjekt tillegg er Spotify Controls, som kan brukes til å styre musikk på musikktjenesten Spotify.
Les om flere smarte Alfred-tilleggsprogrammer hos Cult of Mac: 5 Awesome Things You Can Do With Alfred On Your Mac
Sjekk også ut Mac App Storms artikkel: Become an Alfred Expert: Advanced Tips & Tricks
(Kilde: Macworld Sverige)