Guide til mediesenter-pc
Vurderer du å anskaffe en pc for å sette inn i stereobenken? Hva gir deg optimal videokvalitet? Er Microsofts Media Center det beste valget?
Pc-er med Windows Media Center har vært på markedet noen år nå, men i Norge har de ikke fått det store gjennombruddet. Men kanskje man skal være mer presise. En rekke pc-er leveres med Windows Media Center, men da i form av vanlige stasjonære pc-er. Skal en pc settes til å være en dedikert del av underholdningsanlegget refereres det gjerne til som en «Home Entertainment PC», eller HTPC.
Denne artikkelen fokuserer på HTPC, men når det gjelder programvare kan det også være tips å hente for hvordan du kan få forbedret kvalitet på videoavspilling fra hvilken som helst pc, enten du har den koblet til skjerm eller tv.
En rekke av de ferdige htpc-ene på markedet har stilig design og god funksjonalitet – i hvert i utgangspunktet. Hvilke fordeler har man ved å bygge selv? Det mange er svært opptatt av på en htpc er støynivået. Flere av ferdigløsningene er rett og slett for støyende til at mange vil ha dem i stuen.
For de avanserte løsningene kan det også være en høy pris. En god del htpc-er er heller ikke basert på industristandarder – eller i hvert fall ikke de mest brukte standardene. Det kan ha stor betydning for hvilke endringer du kan gjøre senere, for eksempel om du ønsker å oppgradere tv-kortet, den optiske enheten, eller annet.
Fleksibilitet er noe som vil være sentralt for mange. I dag er det usikkerhet om det er Blu-ray eller HD DVD som vil bli det ledende formatet. Kanskje kjøper man i utgangspunktet nå Blu-ray. Og skulle det om et år vise seg at man får lyst på HD DVD kan man trolig installere en rimelig leser – som supplement til Blu-ray-enheten. Eller man kan i starten nå ha en 300 kroners DVD-brenner som optisk enhet, og installere Blu-ray eller HD DVD når prisene faller. Hva hvis man etter hvert ønsker mottakerløsning for det norske digitale bakkenettet?
Hva om man senere ønsker å benytte et nytt grafikkort som gir bedre avspillingskvalitet for høykvalitets HD-materiale? Konklusjon: Ved å bygge selv, eller i hvert fall velge en løsning basert på standardkomponenter, har man muligheter til å endre pc-en i henhold til den teknologiske utviklingen, eller om man får endrede behov.
Ulike behov
Det at man har individuelle behov og krav kan også være et argument for å ikke velge ferdigløsninger. Med en htpc for plassering i stua som en del av underholdningsanlegget kommer man også inn på «lyd og bilde»-faktorer, det vil si hva som regnes som akseptabel eller god kvalitet i forhold til lydkvalitet, bildekvalitet og funksjonalitet. I «lyd og bilde»-verden er det enkelte som klarer seg med et enkelt surroundanlegg til 5 000 kroner og velger lcd-tv til 10 000 kroner. Andre har anlegg til 50 000 kroner og raskt opp mot det samme på tv-en, og det ville nesten vært utenkelig å klare seg med noe dårligere.
Denne mentaliteten kan man også finne for htpc-er hvis man diskuterer med en del personer om hva man bør kjøpe. Man kan i dag være i stand til å bygge en enkel pc til godt under 10 000 kroner, som for mange gjør jobben. Er man opptatt av HD-avspilling og veldig lavt støynivå påvirker det klart totalprisen.
Neste: Del 2: Valg av kabinett
LES OGSÅ:
Del 3: Prosessor, hovedkort og grafikkort
Del 4: Tv er vanskelig
Del 5: Trenger du Windows Media Center?