Her er HPs robuste arbeidsstasjoner

Den minste klarer Intels krav til å være Ultrabook.

Publisert Sist oppdatert

Kraftige arbeidsstasjoner har vært en drøm for ingeniører siden midt på åttitallet. Opprinnelig var Apollo det store forbildet. I tillegg kunne man betale ekstra for Silicon Graphics spesialiteter. Ulempen med begge var at de brukte egenutviklet teknologi. Kombinasjonen av prosessor og programvare skulle friste.

Utfordret

Sun utfordret Apollo med mer bruk av standarder. Konsekvensen var at Hewlett-Packard kjøpte Apollo, som passet bra med strategien om avanserte verktøy for ingeniører og økonomer.

Siden har Intel utfordret med prosessorer. Sun og Hewlett-Packard (HP) fikk dermed ytterligere konkurranse til tross for at Hewlett-Packard også kunne tilby kraftige maskiner basert på Digitals prosessor Alpha.

I dag er alle arbeidsstasjoner nærmest basert på Intels prosessorteknologi. De er ikke basert på Intels grafikkteknologi. De stasjonære arbeidsstasjonene benytter Intels prosessorer for fellesmaskiner og feilkorrigerende minne.

Bærbare

De bærbare arbeidsstasjonene ser mer og mer ut som en pc. Det praktiske skille mellom den bærbare pc-en og arbeidsstasjonen er avansert grafikk og mye minne. I tillegg tilpasses arbeidsstasjonens tekniske krav til oppgavene.

En arbeidsstasjon kostet for 20 år siden 500.000 kroner. I dag koster den en brøkdel. For 50.000 kroner får man en kraftig maskin med mye lagring og minne.

De fleste har ikke det behovet. 12.000 kroner gir brukeren mye maskin med Intels fjerde generasjon Core prosessorer og den nyeste grafikken fra AMD eller Nvidia.

Mer enn gode

For standard todimensjonale konstruksjonsoppgaver er de tre nye bærbare arbeidsstasjonene til HP mer enn gode nok. Fagfolk som driver utvikling innen media har andre behov enn de som driver tredimensjonal konstruksjon av produkter, eller de som driver landskapsplanlegging av veitraseer med Vianova Novapoint.

Felles for HPs tre bærbare arbeidsstasjoner Zbook, er at de er tynnere og lettere enn HPs nåværende, de benytter robuste materialer i form av aluminium og magnesium, og klarer den militære standarden Mil-Std 810g for holdbarhet.

Kopierer Apple

Nytt er det at Zbook bruker Intels tilkoblingsteknologi Thunderbolt på 10 Gbit per sekund som først og fremst benyttes av Apple.

- Våre kunder er avhengige av teknologiløsninger som er testet og sertifisert for de meget kritiske applikasjonene de skal drive, sier Hans Petter Espelid, ansvarlig for arbeidsstasjoner og tynne klienter i HP Norge.

Maskinene er derfor designet, tunet, testet og sertifisert for applikasjoner på en rekke forskjellige felt.

Ultrabook

- HP Zbook 14 er verdens første bærbare arbeidsstasjon som klarer Intels krav til Ultrabook, sier Verner Hølleland, leder for HPs divisjon for pc-er og skrivere.

Med sin vekt på 1,62 kilo er Zbook 14 den letteste arbeidsstasjonen, men det er ikke vekten men tykkelsen på kabinettet på 21 millimeter som angir at det er en Ultrabook.

De to andre bærbare arbeidsstasjonene Zbook 15 og Zbook 17 er har også fått redusert tykkelsen i forhold til tidligere fra seks til tolv prosent og marginalt på vekten, men det skyldes først og fremst lagringskapasiteten og større grafikkort. 32 GB minne er helt nødvendig. Både platelagre i form av flash og 2,5 tommers platelagre tilbys.

Total lagringskapasitet varierer fra over 1 TB til det dobbelte. Avanserte konstruksjonsmodeller og tilhørende data er dermed lett å ta med seg, men da bør det benyttes platelagre med krypteringsfunksjon. Gjenglemte konstruksjoner er ingen god jobbsøknad.

Men HP er ikke alene om å tilby arbeidsstasjoner. De fleste som leverer pc leverer også arbeidsstasjoner, både stasjonære og bærbare. Dell og Panasonic er spesialister på å klare alle de militære kravene. Panasonic Toughbook er favoritt hos politiet.