Billig bredbånd på Norwegian
Et amerikansk selskap installerer satelittbasert bredbånd på nye Norwegian-fly.
Row 44 er bredbåndsselskapet som skal sørge for at passasjerer på Norwegian får surfet om de ønsker. Direktør for it og forretningsutvikling i Norwegian, Hans-Petter Aanby, er ikke i tvil om at de har valgt rett leverandør.
- Det vi satte som krav var at vi ville ha en brukervennlig løsning med høy bredbåndskvalitet til en pris som gjør at dette blir et veldig godt tilbud til våre kunder. Vi har gått igjennom en haug leverandører, og Row 44 var i en egen klasse. Ingen kunne matche dem, sier han til Computerworld.
Dermed vil alle nye 737-800 som bygges fra og med høsten utrustes med egen proxy-server.
- Det kommer en satellittantenne på flyet, en liten antenne som ligger flatt. Den kommuniserer med satellitter på den ene siden og et wlan med eget serveroppsett og proxy i andre enden.
- Hvordan vil dekningen være?
- Det er satellitt og det pleier å være bra. Men helt nord i Norge er vi litt usikre, så på Finmark og Svalbard og slikt må vi ta en test. Det er ingen andre som har prøvd det ut så langt nord før, sier Aanby.
Tilfeldig i starten
Selve wlan-løsningen er derimot godt testet andre steder i verden, blant annet på Alaska Airlines. Aanby forsikrer om at kombinasjonen av wlan og fly er helt trygt.
- Det er i produksjon og er godkjent av utenlandske myndigheter. I Norge trenger vi en formell godkjennelse, sier han.
En 737-800 tar 189 passasjerer. Aanby forteller at disse flyene hos Norwegian både tar turer til utland og innland.
- Siden nettet kommer på nye 737-800 fra høsten blir det altså opp til tilfeldighetene om du kommer på fly med nett eller ikke?
- Ja, i starten. Men så blir det tettere og tettere. Man må jo begynne et sted. Vi har ingen planer om å installere det på de gamle flyene, det er de nye flyene vi skal sitte igjen med. Men om det blir massivt kundepress kan man vurdere dette fortløpende.
- Hvor mange nye fly får dere per år?
- Vi har fått 12 nye fly i løpet av året. Så om vi får startet over sommeren blir det bare avhengig av hvor fort hendene kan jobbe.
Noe taus om pris
Aanby vil ikke ut med hvor mye det vil koste sluttbruker å surfe flyvende. Men han legger ikke skjul på at det blir billig.
- Dette blir så billig at jeg tror det blir veldig godt mottatt. Vi sitter og regner på det nå, og dessuten er det litt konfidensielt, men målet er at det blir så gratis som mulig for å si det sånn, sier Aanby.
- Jeg tror nok at alle må ha det en gang i fremtiden.
- Hvor mye koster avtalen med Row 44 dere?
- Det kan jeg ikke gå ut med.