Lås fast den bærbare på kafé
Bruker du bærbar pc på kafé eller på biblioteket, er det trygges å låse den fast. Vi har prøvd PNY ThinkSafe.
Årlig stjeles over 5000 bærbare pc-er her til lands, melder Telenor, med politistatistikk som kilde.
Mest risikabelt er det trolig å bruke bærbar pc på kafé. Men heller ikke på biblioteket er man trygg.
Mange pc-er er fra fabrikantens side forberedt på å låses fast med en såkalt Kensington-lås - eller en Kensington-kompatibel lås. Firmaet Kensington Computer Products Group har greid å gjøre sitt låsesystem nærmest til en industristandard.
Kjernen er et metallforsterket hull i en bestemt dimensjon i kabinettet på pc-er og andre produkter. Her kan man stikke inn en lås knyttet til en metallkabel som man fester til et møbel eller noe annet som gjør det umulig - eller i hvert fall vanskelig - for noen å raske med seg gjenstanden.
Mange bærbare pc-er mangler imidlertid slik Kensington-kompatibel tilkobling.
Tilbehørsfirmaet PNY har utviklet sin egen løsning for bærbare pc-er som ikke har lås-tilkobling: PNY ThinkSafe Portable Keyed Laptop Locking System er det hele og fulle navnet.
Tynne metallslisser
Hvordan skal man festet et låsekabel til en pc som mangler «Kensington-hull»? PNYs svar er å levere med noen tynne, men bøyde metallslisser som kan dyttes inn mellom kabinettet og skjermen på den bærbare pc-en, altså der hvor skjermen er festet til kabinettet.
Her er det trangt om plassen, så slissene er tynne. Pakken vi fikk til disposisjon, var utstyrt med fire slike slisser, nummerert med et antall prikker fra 1 og oppover. Instruksjonsheftet fortalte at tre av dem var tilpasset enten MacBook Pro, MacBook Pro med Retina-skjerm eller Macbook Air, eller at de kunne prøves på ikke-navngitte bærbare og ultrabærbare pc-er, og den fjerde skulle passe til en del andre bærbare pc-er.
Etter å ha trådd slissen gjennom mellom pc-kabinettet og skjermen, fester man en lås gjennom et hull på baksiden eller undersiden av pc-en. Fra denne går det en plast-belagt, tvinnet stålkabel på rundt 1,80 meters lengde, med en sløyfe i enden.
På grunn av formen er det ikke mulig å trekke slissene gjennom, i hvert fall ikke uten verktøy.
Smart
Så da gjelder det å være smart og finne en lur måte å feste pc-en til et eller annet som gjør at man ikke uten videre kan trekke kabelen ut av det den er festet til og ta med seg pc-en. Her gjelder de samme utfordringene som med en original Kensington-lås.
PNY-løsningen ser ut til å være ganske effektiv. Nå har ikke vi gått løs på den med tang og tyveriverktøy, slik enkelte andre testere har gjort. Men erfaringene andre har høstet, tyder på at systemet gir ganske god beskyttelse.
Mye av beskyttelsen ligger riktignok mer på det psykologiske plan enn på det fysiske. Med en solid avbitertang er det sikkert ikke så vanskelig å kutte kabelen. Men å begynne å fikle med slik verktøy på en kafé eller i en biblioteksal vil trolig vekke såpass stor oppmerksomhet at de færreste vil gi seg i kast med det.
Nøkkel eller kodelås
Versjonen vi har testet, blir levert med to tradisjonelle nøkler. Det finnes også løsninger med kodelås.
Så da gjelder det å velge det minste av to onder, avhengig om man tror det er størst fare for å glemme koden eller miste nøklene.
I esken finner man fire slisser, en lås, en låsekabel, to nøkler og en overgangsenhet til å benytte en «ekte» Kensington-lås - den siste har vi ikke prøvd.
Konklusjon
For vel et par hundrelapper er PNYs låsesystem en billig forsikring mot tyveri av bærbare pc-er som mangler Kensington-låsemuligheter.
100 prosent sikker er jo ingen slike løsninger, men det er åpenbart mindre risikabelt å forlate pc-en og gå frem til disken eller å gå på toalettet hvis pc-en er sikret med en slik låseinnretning.