CYBERKRIM: Det finnes mange former for datakriminalitet som rammer enkeltpersoner. Norsis melder at stadig flere blir utsatt for seksuell utpressing. (Foto: Istockphoto)

Flere blir utsatt for seksuell utpressing

Norsis melder at seksuell utpressing på nett rammer stadig flere, ofte menn i alle aldre.

Publisert Sist oppdatert

Seksuell utpressing, på engelsk «sextortion», dreier seg om trusler og krav om løsepenger for å ikke publisere seksuelle bilder og videoer som offeret har blitt lokket til å dele. Norsis anbefaler å ikke betale utpresserne.

Slik skjer det

I en artikkel på Norsis’ nyhetstjeneste beskriver organisasjonen hvordan denne formen for nettkriminalitet foregår:

1.     Offeret kommer i kontakt med en person som utgir seg for å være en ung, utenlandsk kvinne på en datingside eller en chattetjeneste (som for eksempel Chatroulette).

2.     Samtalen blir flyttet til Skype, der den antar en seksuell tone. Webkamera benyttes, personen som tar kontakt kler av seg og utfører seksuelle handlinger med seg selv, og får ofrene til å gjøre det samme.

3.     Etter dette endres tonen i samtalen, og blir mer aggressiv. Det gis beskjed om at utpresseren har tatt opp og lagret krenkende video/bilder av offeret, og at dette vil spres til konkrete offerets kontaktlister i sosiale medier. Ofte henter utpresseren ut konkrete eksempler fra offerets venneliste på Facebook.

4.     I noen tilfeller publiseres en video ut med en gang, gjerne på bilde-/videotjenesten Flickr, men dette kan variere. Dette gjør utpresserne for å demonstrere at de mener alvor. Trusselen som legges frem er at link til videoen vil bli sendt til navngitte venner/kolleger/familiemedlemmer med mindre det betales penger. Beløpet varierer, men det pleier å være snakk om minst tre til fem tusen, og kan også være betydelig høyere. Utpresserne kan lokke med at videoen vil bli slettet om offeret betaler.

o   Det hender også at videoen ikke legges ut med en gang. Vår erfaring er at utpresserne straks gir offeret beskjed om det når den eventuelt legges ut, så får man ikke noen slik beskjed, har det neppe skjedd.

5.     Dersom offeret betaler, hender det ofte at utpresserne kommer tilbake med nye, høyere krav, uten å innfri noen av sine egne løfter.

Hva bør man gjøre?

På nettsiden nettvett.no, som Norsis, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet står bak, finnes det en egen side om seksuell utpressing. Her finnes det også noen tips om hva man skal gjøre om man blir rammet, og hva man kan gjøre som forebyggende tiltak.

Når man først har blitt rammet av slik utpressing, er det flere ting som bør gjøres:

1.     Bryt kontakten – Dette er noe som skjer i stor skala, slik at om du gjør deg utilgjengelig, så gir kanskje utpresserne opp, og beveger seg videre til neste offer.

2.     Ikke betal – Det kommer ofte flere og høyere krav, og det er bedre å ikke starte denne karusellen.

3.     Anmeld til politiet – Dokumenter forholdet først, med hvilke tjenester og kontoer som ble brukt av både deg og utpresseren, skjermbilder, eventuelle IP-adresser og all informasjon fra utpresseren.

4.     Fjern bilder/video – I mange tilfeller kan materialet fjernes ved hjelp av rapportering til tjenestene som brukes.

Les mer om dette på Nettvett.no.