Teknologirådet: - Dette får konsekvenser for ytringsfriheten
Teknologirådet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har lansert rapporten «Generativ kunstig intelligens og ytringsfrihet». Rapporten viser AI utfordrer de begrunnelsene som rettighetene våre er bygd på.
– Eksplosjonen innen kunstig intelligens og maskinlæring de siste årene har gjort at maskinene har knekt språkkoden og har fått skaperevne. Dette får konsekvenser for ytringsfriheten.
Det sier Teknologirådets direktør, Tore Tennøe.
Teknologirådet, sammen med Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), ga nylig ut rapporten "Generativ kunstig intelligens og ytringsfrihet".
Rapporten beskriver gjennombruddet innen kunstig intelligens de siste årene og ser på hva de nye verktøyene nå er i stand til å produsere av innhold. Deretter tar rapporten for seg hvilke effekter dette har på den digitale offentligheten.
– Nesten alle har nå tilgang til denne teknologien gjennom apper som ChatGPT og Midjourney, noe som gir mennesker nye måter å ytre seg på. Men de kan også misbrukes. Det blir enklere, billigere og raskere å produsere store mengder falskt KI-generert innhold som deepfakes, falske nyheter og desinformasjon, sier Tennøe i en pressemelding fra Teknologirådet.
Dårlig match
Ytringsfriheten er bygget på tre fundamenter: Sannhetssøken, individets frie meningsdannelse og demokrati, i tillegg til at den skal bidra til å løfte mangfold og toleranse. Rapporten viser hvordan disse fundamentene ser ut til å passe dårlig på maskinskapte ytringer.
Når folk ikke lenger kan stole på den informasjonen de finner i det digitale domenet kan det få store konsekvenser for samfunnet.
Adele Matheson Mestad, NIM
- Spredning av desinformasjon kan svekke tiltroen til demokratiske institusjoner, ha en nedkjølende effekt på ytringsfriheten og redusere tiltroen til det offentlige rom som et sted for demokratisk meningsutveksling. Problemet er ikke bare mengden falsk informasjon, men at vi også mister tilliten til de som er sant, sier NIMs direktør Adele Matheson Mestad, og fortsetter:
– Når folk ikke lenger kan stole på den informasjonen de finner i det digitale domenet kan det få store konsekvenser for samfunnet. Det kan i verste fall øke sosiale motsetninger, ødelegge demokratisk meningsbrytning, føre til mistanke om manipulering av demokratiske valg, undergrave tillit til statlige institusjoner og media, og sist, men ikke minst, sette nasjonal sikkerhet i fare, fortsetter Mestad.
Rapporten stiller også spørsmålet: Vil menneskeretten til ytringsfrihet omfatte ytringer skapt av maskiner på samme måte som ytringer skapt av mennesker?
– Siden en juridisk regel er tett knyttet til regelens begrunnelser, kan man stille seg spørsmålet om den juridiske ytringsfriheten slik den er utformet og fungerer i vårt demokratiske samfunn egentlig dekker maskinskapte ytringer. Kanskje er ikke ytringer skapt av generativ kunstig intelligens beskyttet av ytringsfriheten på samme måte som ytringer skapt av mennesker, sier Mestad.