Tryggere digitale minner

Stadig flere muligheter og større mengder data gjør det vrient å avgjøre hva som skal sikkerhetskopieres og hvordan. Det får du vite mer om i denne guiden.

Publisert Sist oppdatert

Som festhistorier om data, pc og de fortredeligheter det fører med seg, er det ikke lenger snakk om siste Windows-krasj eller hvem som har gått på et svindelbrev igjen som gjelder.

Folk snakker om alle sommerbildene eller alle barnebildene som forsvant i diskkrasj for en venn, eller verre; de som har opplevd en brann. Mange av oss bruker mye tid på digitale videokameraer og fotoapparater. Det er snakk om minner og situasjoner som definerer oss, og som er konkrete data med et visst omfang.

Nye og gamle trusler

Problemer oppstår når sikkerhetskopi mangler. En enkel kopirutine til et annet datamedium, som en dvd eller harddisk, glemmes eller utsettes til det er for sent.

Truslene våre digitale minner er utsatt for, er på enkelte områder gamle i ny drakt, mens enkelte er helt nye. Datavirus og harddisker som feiler er typisk en følge av it-alderen, mens konsekvensene av brann, vann og andre typiske følgeskader er gamle som alle haugene.

Sikkerhetskopi kan være så mangt. It-bransjen har fått flere nye medlemmer fra fotobransjen, og der er det ingen liten satsing på sikkerhetskopi av foto. Internettkopiering og bildeutskrifter («fremkalling», kopiering til papir) er ikke dårlige alternativer.

Men la oss si det sånn: Papirutskrifter tar plass, og det er fint lite man kan gjøre mot vann og brann om ikke papirkopiene er spesielt vernet. Og da spørs det om ikke det er enklere å verne datalageret i pc-en – også.

LES OGSÅ: Enkel lagring rett hjem

Gå digitalt – spar plass

En fordel med å lagre på pc-en er at det tar liten plass å lagre vanvittige mengder informasjon. Og det er mulig å lagre ting du ellers ville kastet, selvsagt. Fram til ganske nylig var den store utfordringen å finne fram, men det lar vi ligge akkurat nå.

Eksterne disker er enkelt når du skal lagre store mengder data, men også utsatt for virus, brann og fukt.

Du kan også bli kvitt papirmengdene som ankommer postkassene. Det ligger store fordeler også i å kunne skanne og lagre andre dokumenter digitalt, som brev, informasjon fra foreninger og organisasjoner eller regninger som ikke kommer som autogiro eller eFaktura. Alt du trenger er en dokumetskanner.

Men ikke glem å sikkerhetskopiere dette også, og da gjelder det virkelig å ha en god sikkerhetskopirutine.

En annen side av å gå digitalt med dine egne personlige papirer er selvsagt at det krever at du tenker litt på hvordan du behandler papiroriginalene dine. Om du bare kaster dette, øker sårbarheten din gjennom at noen kan finne og sette sammen helt fersk personinformasjon. Skaff deg derfor en papirmakulator, dersom du vil digitalisere papirhaugene.

Harddisken ryker – ditt ansvar?

Like før jul i fjor kom Forbrukerrådet med en definitiv erklæring om at harddisken i en pc må regnes som en del i pc-en, som skal vare like lenge. Og dersom den bryter sammen, så er det forhandler/leverandør som står ansvarlig ikke bare for å bytte den i reklamasjonstiden, men også erstatte datatap som følge av dette.

Bransjen møtte dette med nøktern realisme, av den enkle grunn at en streng tolking av erklæringen til Forbrukerrådet, har konsekvenser som forbrukermyndighetene ikke helt har fått med seg. For eksempel ville kostnadene ved å lage absolutt idiotsikre harddisker gjort pc-er for eksklusive for hvermannsen.

Derimot vil vi trolig se at alt som inneholder harddisk vil ha en klar, skriftlig melding eller dokumentasjon om at harddiskene kan ryke. Det er tross alt snakk om en slitedel. Det vil også komme melding om at jevnlig sikkerhetskopiering må til.

LES OGSÅ: Sikker lagring for bærbare

Den lille skrift

Siden de fleste ferdige pc-er som selges minst er utstyrt med dvd-brenner, er de også levert med mulighet til sikkerhetskopi. Vi har også sett allerede sett kvitteringer for kjøp fra butikker hvor det står noen små linjer om at kunden er informert om at man må tar sikkerhetskopi.

Selvsagt kan man se for seg at noen kan grave opp en leverandør som ikke har tatt dette grepet, men også våre kolleger i forbrukerpressen er i gang med å understreke at kopiering er viktig. Og da spørs det hvor troverdig en person med pc og heftig internettbrukerprofil er, om han hevder at han ikke skjønte at sikkerhetskopiering var nødvendig.

For sikkeherts skyld: ta sikkerhetskopi i dag, og forbered deg på å bytte løsning både en og tre ganger før det prinsipielle i denne saken er juridisk avgjort.

Sikkerhetskopi på internett

Generelt er dette en enkel måte å sikkerhetskopiere mindre mengder av data på, opp til rundt fem gigabyte (omtrent en dvd) for hjemmebrukeren.

For bedrifter kan det være en helt riktig vurdering å sette ut sikkerhetskopiering til en nettleverandør. Dette innebærer at kravene til høy sikkerhet i samsvar med lovgivingen er oppfylt, uten at bedriften må ha all kompetanse innomhus.

For arkivering er det imidlertid mer tvilsomt om dette er en løsning som vil egne seg for de med moderate mengder data. De med store mengder data og krav til oppetid og tilgjengelighet vil imidlertid ha andre krav og kalkyler. PC World Norge hadde en test av slike løsninger i nummer 12-2006, som du finner her.

Lever som arkiv

Sikkerhetskopiering må sees i samenheng med datalagring.

Det innebærer blant annet også viktige skiller mellom begrepene. I sikkerhetskopiering er går skillene mellom data som eksisterer for å kunne gjenopprettes, vanlig sikkerhetskopi og data som eksisterer fordi de gir et tidsbilde, grunnlag for dokumentasjon av handlinger og mulighet for tilbakestilling av eldre versjoner av data, såkalte arkivdata.

Skillene er viktige, fordi du alltid vil kunne bruke sikkerhetskopien din til arkivering. Men du bør ikke lagre alle sikkerhetskopiene som arkiv, fordi da risikerer du å lagre altfor mye.

For alltid?

Tidsbilder for arkiv kan i vise sektorer være hele tiden – bank og finans vil for eksempel alltid sikkerhetskopiere hva som skjer i transaksjonene og pengeflyttingen, men det må også lagres for dokumentasjon at all går riktig for seg – sekund for sekund.

I en bedrift vil det ofte være svært viktig å ha arkiv i hvertfall uke for uke, eller ned i dag for dag. Dette er altså sikkerhetskopier som tas først for å kunne gjenopprette, men som lagres lenge og etter hvert blir arkiv. I bedrifter er kravene for slik arkivering av finans- og økonomidata identiske med bilagsarkiveringstiden, men mellomlagring kan fort strekkes til et år eller to.

Databånd er klassikeren som fortsatt gjør en viktig jobb for sikkerhetskopiering.

Daglig synkronisering

Med andre ord, det enkleste som finnes er å sette opp daglig eller kontinuerlig synkronisering til en annen harddisk, eller til internett gjennom tjenester som Mamut Online Backup. Om du vil ha høyere sikkerhet, må et skrivbart system til.

Det billigste og enkleste er å brenne til cd eller dvd, men det er tidkrevende om datamengdene er store og ikke enkelt å automatisere. Alternativet er sikkerhetskopi til internett, men der skal det ikke store mengder data til før kostnaden blir høy, om du ikke da tar sjansen på å lagre på utenlandske internettjenere. Deretter kommer systemene basert på utskiftbare harddisker.

Bytte disker

Der er det kommet flere alternativer. Dette er alt fra egne redebaserte systemer hvor du selv bytter harddisker, til systemer med utskiftbare harddisker som Iomega REV eller Tandberg RDX Quickstor. I likhet med enklere og mer arbeidsomme optiske plater er det fordelen av å enkelt kunne lagre data på en annen fysisk lokasjon som er en stor fordel, den andre er at disse diskene er svært lagringsstabile – de egner seg med andre ord for stabil langtidslagring, noe som kun svært dyre cd/dvd-er klarer.

Videre på veien er vi i mellomfasen hvor vi introduserer nettverk. For det digitale hjem og smarte småbedrifter er lokalnett og ekstern lagring i en filtjener eller lagringstjener (NAS)/nettverksharddisk (NAS;Network Attached Storage) ganske nærliggende. Disse dataene bør kopieres til eksterne media som REV eller RDX. Og det er ingen grunn til å avskrive databånd helt, det er fortsatt en av de mest modne sikkerhetskopimetodene vi har

Vi tar ikke for oss databånd spesielt i denne sammenhengen, fordi vi nok anser databånd som dyrere løsninger beregnet for andre behov enn målgruppen her. Etter hvert som harddisker er blitt billig, blir det også fort sekundærlager etter at primær sikkerhetskopi er tatt. Dette er forøvrig også en rolle Iomega sikter inn med sine store REV-systemer. Spesielt har tester i vårt amerikanske søstermagasin vist at REV gjerne er billigere, raskere og med større kapasitet enn de eldre DAT-løsningene.

Om sikring av sikkerhetskopi

Ingen vits i å sikkerhetskopiere om du ikke sikrer dataene og systemet ditt også. Sikkerhetskopien skal oppfylle flere formål, også å sikre mot feil som oppstår i sikkerhetssystemene dine også. Du må derfor ha antivirus og en type brannmursikring kjørende i tillegg til sikkerhetskopi. Og dette må være automatisk oppdaterte systemer.

I tillegg må du har avbruddsfri strømforsyning for de mest kritiske systemene, og overspenningsvern mot de mindre kritiske systemene. I tillegg er det svært lurt å sjekke innholdet på sikkerhetskopien din, altså kort og godt om det er mulig å lese reservedataene. Både medium og programvare kan feile, og da står man fort med skjegget fullt av tomme sikkerhetskopier om man ikke sjekker dette.

NESTE:

Gode tips for bedre sikkerhetskopi

Hva er de beste programmene for sikkerhetskopiering?

Brent for evigheten?