TEST: Sandisk Ultra - Rimelig kjapp SSD
Sandisk Ultra er en av de aller rimeligste SSD-ene på markedet. Den burde vært enda rimeligere.
Sandisk er et selskap man lange tradisjoner når det gjelder flashminnebaserte produkter. Best kjent vil de være for minnekort. Selskapet har en god stund levert SSD-er også - Sandisk var et av de første selskapene med SSD-er rettet mot vanlige pc-er.
Gjennom oppkjøpet av selskapet Pliant tidligere i år går nok selskapet også mot en sterkere SSD-satsning, og også i server-segmentet.
Selskapet har også flere avtaler med større pc-produsenter, og med lav pris for deres nye Ultra-modell tror vi nok det kan dukke opp en del pc-er som leveres med Sandisk-SSD.
LES OGSÅ:
Lav pris
Prisene på SSD-er går, ikke overraskende, nedover. Sammenlignet med i fjor høst har prisene omtrent blitt halvert.
Per i dag er Sandisk Ultra en av de aller rimeligste SSD-ene tilgjengelig på det norske markedet. Rett i underkant av 1100 kroner må man ut med hos rimeligste forhandler for 120 gigabyte-modellen, mens prisen er omtrent det dobbelte for 240 gigabyte-modellen. Det eneste vi nå fant som var rimeligere var OCZ sin Vertex Plus, som er basert på teknologi toppmodellene av SSD-er hadde i 2009.
Men er Sandisk Ultra en moderne SSD? Det første man kan reagere på er at i motsetning til de fleste andre SSD-er som har blitt lansert i senere tid, er det ikke støtte for 6 Gbps Serial ATA. Tar man bort dekselet, finner man en gammel kjenning når det gjelder kontroller - Sandforce SF-1222. Denne kontrolleren har blant annet blitt bruk i OCZ Vertex 2-serien og første generasjon av Corsairs Force-serie. SSD-er basert på denne kontrolleren kom på markedet på vårparten 2010.
Sammenlignet med SSD-ene vi har testet de siste månedene, kan man si at Sandisk Ultra tilhører forrige generasjon SSD-er. Samtidig er det mange som ikke har støtte for 6 Gbps Serial ATA. Dette betyr at de ikke vil få full utnyttelse av en SSD med 6 Gbps-støtte, men samtidig skal det sies at mange av 6 Gbps SSD-ene er raskere enn litt eldre SSD-er også når de benyttes mot 3 Gbps diskkontroller.
LES OGSÅ:
Manglende støtte for 6 Gbps Serial ATA forteller at dette ikke er en SSD som er i stand til å nå maksimalhastighet på noe mer enn 250-280 megabyte i sekundet. Men det i seg selv er ikke nødvendigvis et element som betyr noe i praksis. Vi har vært innom dette i tidligere SSD-tester også. Slik de fleste benytter SSD-er i dag er det for system og applikasjoner. Det er lite utstrakt bruk av operasjoner mot store filer, hvilket er området SSD-ene er i stand til å oppnå sin maksimalhastighet. Spesielt i en bærbar pc er det få som har mer enn én SSD, så kopiering mellom raske SSD-er har man heller ikke i så stor grad.
Men man skal i tillegg merke seg at toppytelsen på Sandforce-baserte SSD-er er avhengig av type data som skrives og minneteknologien som benyttes. Kontrolleren vil prøve å komprimere data før de skrives til flashminnet. Sandisk oppgir lesehastighet på 280 megabyte i sekundet og skrivehastighet på 270 megabyte i sekundet. Dette vil være på komprimerbare data og store filer.
Sett fra tidligere tester leverer Sandforce SF-1222-baserte SSD-er også kurant ytelse etter dagens standarder også på mindre operasjoner.
Les videre på neste side...