IKON: Leitz Icon har et navn som kler produktet. Elegant og praktisk - kler skrivebordet, men man kan også bære etikettskriveren med seg til et annet sted, om man vil. (Alle foto: Toralv Østvang)

Kan en etikettskriver bli spennende?

Slik setter du etiketter på alt du vil.

Med forholdsvis høy utskriftshastighet, godt utvalg av etikett-typer og papirbredder, enkel utskifting av papirrull midt under utskriften og mulighet for styre etikettskrivingen fra en smartmobil er Leitz Icon en spennende etikettskriver.

Det hjelper også at du kan utstyre etikettskriveren med batteri – som vel å merke er ekstrautstyr – og skrive ut etikettene hvor som helst.

Det er ikke så ofte vi får inn etikettskrivere til test, men Leitz Icon må betegnes som et hyggelig møte med denne litt perifere sjangeren i PC Worlds testspekter.

Komplett system

Leitz Icon Smart Labeling System, som er det hele og fulle navnet, er som navnet indikerer et komplett merke- og etikettsystem.

Kjernen er selve skriveren, som er en termisk skriver for monokrome utskrifter med oppløsning på 300 punkter per tomme.

Skriveren har ekstern strømforsyning, men kan også påmonteres batteri – mer om det senere.

LUKKEDE RULLER: Etikettpapiret leveres i runde pappkassetter med et plastdeksel som beskytter papiret når kassetten ikke er i bruk.

Til skriveren får man kjøpt papir på rull, montert i et spesielt kassettsystem der papirrullen er pakket inn i en lukket, rund kassett med en sammenleggbar etikettføring i plast.

Hvis man er ferdig med én utskrivingsjobb og skal begynne på en ny som krever en annen papirbredde eller for eksempel plastetikett i stedet for papiretikett, er det bare å løfte rullen ut av skriveren og lukke igjen etikettføringsdysen. Dermed er rullen godt beskyttet under lagring og kan bare slippes ned i skriveren igjen neste gang den skal brukes.

Rullene med etikettpapir skal altså bare legges ned i papirrommet i skriveren, etikettføringsdysen åpnes og et deksel lukkes, så er skriveren klar for neste jobb. Ingen fikling med papirremser gjennom trange porter.

Det eneste som synes litt sårbart i systemet, er en liten identifikasjonsbrikke på hver papirkassett. Instruksjonsheftet advarer mot at kassetten kanskje ikke vil fungere som den skal hvis denne brikken blir skadet.

Brikken er en viktig del i det «intelligente» systemet, fordi den forteller programvaren hvilken type papirkassett som er i bruk. Hvis du har valgt en etikett-type som ikke matcher papirrullen i skriveren, får du beskjed om å bytte.

Fleksibel tilkobling

Leitz Icon er ganske allsidig når det gjelder tilkobling av datamaskin.

Det enkleste er å koble skriveren til en Windows-pc eller en Mac ved hjelp av den medfølgende usb-kabelen.

PÅ PLASS: Her er en papirrull på plass i etikettskriveren. 

Men man kan også få tilgang til skriveren via det lokale trådløse nettverket. Oppkoblingen er ganske enkel med installasjonsveiviseren som popper opp når man har lastet ned programvaren.

Har man ruter med WPS-støtte (Wi-Fi Protected Setup), forenkles installasjonen ytterligere, for bak på skriveren er det en WPS-knapp. Når man har trykket på denne og deretter på WPS-knappen på ruteren, sørger de to enhetene selv for å opprette kontakten.

Det lille som er av konfigurering, for eksempel oppdatering av fastvaren, setter man opp fra nettleseren ved å taste inn skriverens URL i adressefeltet. Tilgangen her er beskyttet med brukernavn og passord, og Leitz anbefaler naturligvis at man endrer standard brukernavn og passord til sitt eget. På undersiden av enheten finner man også MAC-adressen.  

Merk at det ikke følger med noe programvare «i esken». Alt må lastes ned fra nettsidene hos Leitz, så man er nødt til å ha internett-tilgang før eller under installasjonen.

Etiketter fra mobil

I tillegg til å skrive ut etiketter fra pc og Mac kan man også bruke mobil og nettbrett. Løsningen kom først for iOS-enheter, altså iPad og iPhone, og det er den løsningen vi har prøvd. Leitz lover på sine nettsider at Android-versjon av appen skal være ferdig i desember 2014, men i skrivende stund har vi ennå ikke greid å finne den på Google Play.

Det er vel uansett all grunn til å regne med at appen kommer til å fungere like enkelt på Android-enheter som på iOS-enheter.

IPAD AIR: Slik ser Leitz Icon-appen ut på en iPad. Enkelt, men med tilstrekkelig mange funksjoner til at man får skrevet ut etiketter også ute i felten.

Så lenge mobilen eller nettbrettet er på samme trådløse nett som skriveren, er det bare å skrive ut etiketter uten noe mer styr. Men hva om man tar med seg skriveren litt utenfor allfarvei, eller i hvert fall utenfor rekkevidde av det trådløse nettverket? Ingen problemer. Da kan skriveren opprette sitt eget lille ad hoc-nettverk og kommunisere med Leitz-appen på mobilen eller nettbrettet på den måten.

Appen har litt enklere brukergrensesnitt og en del færre muligheter enn programvaren for pc og Mac, men det er for eksempel ikke noe problem å få appen til å hente navn og adresser fra kontaktregisteret – vi prøvde dette på iPad - ingen problemer.

I bruk

Det er veldig lett å bruke etikettskriveren bare man har fått installert den nødvendige programvaren – og appene, hvis man også vil skrive ut fra mobil og nettbrett.

Enheten har gummiremser på undersiden og står urørlig på skrivebordet. Det er bra, for kniven som skjærer papirremsene i riktig etikettlengde forårsaker jo litt bevegelse inne i skriveren.

Det finnes et stort utvalg etikett-kassetter, de fleste med en papirrull på 22 meters lengde og i forskjellige bredder fra 12 til 88 millimeter. De fleste er i hvitt papir, men det finnes også røde etiketter og etiketter i tynn kartong.

Prisene ligger ifølge prisjakt.no på fra vel 120 kroner til over et par hundre kroner, avhengig av type og forhandler.

Det er to lamper, en grønn og en blå, foran på skriveren som gir den nødvendige informasjonen om status avhengig av om lampene lyser kontinuerlig, er nedtonet, blinker eller helt avslått.

Programvaren byr på mange muligheter til å utforme etikettene. Det følger med en lang rekke maler, og foruten adresser og annen tekst kan man legge inn grafikk, få automatisk innsetting av dato, legge inn strekkoder og QR-kode, grafiske symboler og til og med foto.

Det eneste vi savner er for eksempel hjelpelinjer som popper opp og viser om man har sentrert elementer midt på etiketten og hvordan elementer er stilt opp i forhold til hverandre, slik vi har sett i en del andre programmer.

Foruten adresseetiketter er det ferdige maler for etiketter til arkivering, navne- og besøksskilt, forsendelse med både avsender og mottaker og flere andre maler.

Etiketter kan legges på Dropbox slik at de er tilgjengelig fra over alt og dessuten kan deles.

Adresser kan hentes fra mange slags adresselister. På Mac kan man for eksempel enkelt hente adresser fra Kontakter-programmet, som er standard på alle Mac-er.

Hva med hastigheten?

Leitz hevder at skriveren greier å skrive ut 200 etiketter i minuttet. Hvilke forutsetninger dette bygger på, vet vi lite om. Det eneste Leitz sier er at det dreier seg om «4-linjers standard adresseetiketter».

Vi prøvde med adresseetikett på 88 x 28 mm med tre linjers navn- og adressetekst og endte med en hastighet på 45 etiketter i minuttet. Om det ville ha gjort noen forandring om vi hadde kjørt ut etiketter fra en navneliste i stedet for bare å kjøre den samme adressen 99 ganger, vet vi ikke. (Det største antallet kopier av samme etikett man kan kjøre ut i én bolk, er 99.)

Vi kjørte testen med skriveren tilkoblet via nettverk. Etterpå flyttet vi oss til en pc med skriveren tilkoblet via usb. Det gikk enda langsommere.

Fra andre skrivertester vet vi at det kan være vanskelig å få så høye hastigheter som produsentene oppgir, så Leitz er for så vidt i godt selskap. Men det er altså grunn til å ta oppgitte tall for ytelse med en klype salt. På den andre siden er selv 45 etiketter i minuttet mer enn godt nok til mitt bruk.

Leitz oppgir for øvrig at skriveren har en anbefalt maks arbeidssyklus på 2000 etiketter i timen, og at kniven skal greie 1800 kutt i timen.

Selskapet ser for øvrig ut til å ha vært nøye med at løsningen skal være godt lokalisert – programvaren var på norsk både på pc, Mac og iOS. Utmerket.

Batteriløsning

Leitz Icon er ikke større enn at den lett kan tas med rundt i lokalene, hvis man ønsker å skrive ut etiketter et annet sted enn på kontorpulten. Den har også en form som viser at de som konstruerte den, åpenbart har regnet med at en del brukere kunne tenke seg å bære den med seg.

Skriveren veier cirka 1,3 kg, og på baksiden kan man montere et batteri, som er ekstrautstyr. Batteriet bidrar riktignok til å øke vekten med ytterligere en halvkilo, men batteriløsningen i kombinasjon med muligheten til å styre utskrivingen fra en mobil gjør dette til en svært fleksibel etikettskriver.

Man kan vel å merke ta den med seg rundt omkring uten batteri også, så sant det er tilgang til strømkontakt. Strømforsyningen er av moderat størrelse.

Vi har ikke testet skriveren med batteri, men batteriet skal holde for rundt fire timers drift eller rundt 500 etikettutskrifter før det må lades opp igjen.

Batteripakken koster rundt 700 kroner inklusive mva. og frakt.

Konklusjon

Leitz Icon er noe så spesielt som en etikettskriver det går an å bli om ikke glad i så i hvert fall å bli begeistret for. Vi opplevde få minussider – det eneste av noe betydning er kanskje at den støyer en del. Det er vel ikke mulig å gjøre en papirkutter lydløs.

Anbefales.