TEST: LG E900 Optimus 7 - Brukervennlig Phone 7

Vi har testet LGs første telefon med Windows Phone 7, Microsofts første mobilplattform som kan konkurrere med iPhone på brukervennlighet.

Publisert Sist oppdatert

LG Optimus 7 er en av de første telefonene på markedet som kjører Microsofts nye mobilplattform Windows Phone 7. Ettersom Microsoft ikke offisielt har lansert Phone 7 i Norge ennå, får du foreløpig ikke tilgang til alle funksjonene på telefonen. Det er for eksempel ikke mulig å laste ned apps til den, og spilltjenesten Xbox Live er heller ikke tilgjengelig. Men etter å ha testet LG Optimus 7 noen dager er vi likevel blitt glad i denne telefonen.

Telefonen er litt større og litt tykkere enn en iPhone 4, men ikke mye. Dette er en telefon som både ser pen ut, og som virker solid bygget. At den er litt tung i forhold til størrelsen – kombinert med blant annet metalldeksel og materialvalget ellers, gjør at du får en god «kvalitetsfølelse» når du holder den i hånden.

TEST:

Huawei U8150 Ideos vs. LG P500 Optimus One - To til to tusen

 

Foran på telefonen er det kun tre knapper; en tilbakeknapp, en Windows-knapp for å gå til startmenyen, og et forstørrelsesglass for å aktivere den kontekstsensitive søkefunksjonen. Dette vil være standard på alle Windows Phone 7-telefoner.

Med sine 3,8 tommer er skjermen litt større enn den på iPhone 4 (som har en 3,5-tommer), men mindre enn skjermene til både Samsung Galaxy S og HTC Desire HD (som har skjermer på henholdsvis 4 og 4,3 tommer). Oppløsningen er på 800x480, som er bra – selv om iPhone 4 med en oppløsning på 960x640 punkter har en enda høyere pikseltetthet på sin skjerm. Men bildekvaliteten er veldig god, og den kapasitive skjermen reagerer raskt på lette berøringer.

Enkel i bruk

Phone 7-brukergrensesnittet er virkelig lekkert, og brukervennligheten er etter vår mening fullt på høyde med Apples iOS 4. Det er jevne overganger og pene animasjoner, men det viktigste av alt er at menyene er logisk bygget opp og at du finner ting der du forventer å finne dem. Startskjermen til Phone 7 består av en rekke firkantede bokser, såkalte «tiles», eller fliser. Noen av dem er animerte og oppdateres automatisk med informasjon. Du kan flytte rundt på boksene, endre farge på dem, samt legge til snarveier (for eksempel til en nettside eller kontaktperson). Har du mange snarveier kan det kanskje bli litt uoversiktlig, ettersom du kan bli nødt til å rulle veldig langt ned på siden for å finne det du leter etter. Vi håper Microsoft etter hvert legger til mulighet for å gruppere elementer, slik Apple gjorde på iPhone da de innførte mulighet for å samle programmer i mapper.

Noen av boksene på startskjermen er såkalte «hubs», som brukes for å organisere ting som hører sammen (du kan ikke lage huber selv). Velger du for eksempel Pictures, kommer du til huben som samler alle bildene dine, mens People samler all informasjon om kontaktene dine – uavhengig av om informasjonen kommer fra Exchange, Windows Live, Gmail, Facebook eller andre steder. Det er People-huben som dukker opp når du skal ringe noen og trykker telefonboksymbolet.

Ettersom kontaktregisteret kan kobles til Facebook, kan du oppdatere Facebook-statusen din (og evt. statusmelding i Windows Live Messenger) direkte fra telefonen, og du kan kommentere eller «like» andres Facebook-meldinger. Det er imidlertid ingen skikkelig Facebook-klient på telefonen, selv om du kan gjøre det meste direkte fra people-huben.

TEST:

TEST: HTC 7 Trophy - Lekker Windows-telefon

 

God kalender og e-postleser

Kalenderen er oversiktlig, og viser innhold fra flere ulike kalendere samtidig – for eksempel Exchange og Google Calendar. Du kan velge mellom dags- og månedsvisning, samt listevisning («agenda»), men ikke ukevisning.

E-postleseren er veldig bra, og det går kjapt å skrive meldinger på telefonen. Når du begynner å taste inn navn på mottaker, søkes det automatisk i kontaktregisteret ditt, så er det bare å velge mottaker fra listen som dukker opp. Den håndterer fint mapper og undermapper i Exchange. Men Microsoft har valgt å ikke samle flere e-postkontoer i én klient. I stedet får du ett startikon for hver konto du legger til, for eksempel Exchange, Gmail, Hotmail, og så videre. Disse kan du eventuelt legge til som en «tile» på startskjermen– som om hver konto var et eget program. Vi ville foretrukket å få samlet alt som har med e-post å gjøre i én klient, eller for eksempel i det Microsoft kaller en hub.

Ettersom telefonen kommer med mobilversjonen av Office ferdig installert, kan du enkelt åpne Word-, Excel- og Powerpoint-dokumenter du mottar på e-post, og du har OneNote til notater. Du kan også opprette og redigere filer, og mobilversjonen av Office er rett og slett veldig, veldig bra. Det er til og med støtte for tilkobling til Sharepoint-områder, noe vi ikke har forsøkt. Ett problem vi opplevde med e-postvedlegg, var at da vi prøvde å åpne en PDF-fil, fikk vi beskjed om at PDF-leseren måtte lastes ned fra Marketplace. Denne er jo ikke tilgjengelig i Norge, og dermed lot det seg ikke gjøre å vise PDF-en på telefonen.

Skjermtastaturet fungerer veldig bra, men når vi holder telefonen på siden for å gjøre tastaturet større, så fyller ikke tastaturet hele skjermbredden. Det som imidlertid er et større problem, er at det ikke er norsk tastatur. Dermed må du holde inne A eller O for å få tilgang til de norske tegnene Æ, Ø og Å. Norsk tastatur kommer antagelig ikke før Windows Phone 7 lanseres offisielt i Norge.

Nettleseren (Internet Explorer) fungerte over all forventning. Vi navigerte raskt rundt på selv de tyngste nettsidene, og rulling opp og ned, zooming med to fingre, og så videre gikk raskt og uten rykk og napp. Du kan ha mange nettsider åpne samtidig, som du raskt kan veksle mellom. Flash er det imidlertid ikke støtte for.

For å ringe kan du enten trykke telefonrøret på startskjermen, eller gå via people-huben (kontaktregisteret). Men det kreves ofte litt mange tastetrykk før du får ringt.

TEST:

HTC Desire Z - Kongen av businessmobilene

 

Panoramafunksjon

Kameraet er på fem megapiksler, og tar bilder som er helt greie. Det kan også filme i 720p HD-oppløsning i 16:9-format. Et pluss er at du kan aktivere kameraet ved å holde inne kameraknappen, uten at du behøver å låse opp skjermen først. Dermed sparer du tid hvis det plutselig skulle dukke opp et bra motiv. Telefonen har et par tilleggsfunksjoner som ikke er standard i Phone 7, blant annet er det en egen panoramafunksjon som gjør det lett å sette sammen mange enkeltbilder til ett stort panoramabilde.

Et annet program som ikke er standard i Windows Phone 7, er LG ScanSearch. Med dette programmet kan du «skanne» omgivelsene ved hjelp av kameraet, og få opp opplysninger om restauranter og forretninger i nærheten. Bortsett fra det, er det ikke så mye programmer å velge blant – med unntak av de vanlige programmene, som kalkulator, kart, og så videre.

Video- og musikkspilleren på telefonen ser flott ut, og fungerer også ganske godt – selv om du har ganske begrensede muligheter. Det er for eksempel ikke mulig å opprette spillelister på telefonen, det må du gjøre fra pc-en. På samme måte som iPhone er mer eller mindre avhengig av iTunes for å fungere, krever også Microsoft at du installerer deres egen programvare – Zune – på pc-en for å overføre ting mellom telefon og pc. Dette er etter vår mening et minus, selv om vi ble positivt overrasket over Zune-programvaren. Dette er et utmerket program for å organisere musikk, bilder og video – og programmet virket kjapt, selv med et stort musikkbibliotek som lå på en NAS. Men vi liker ikke å måtte bli påtvunget nok et program for medieavspilling, og savner en annen måte å kunne kopiere over mediefiler til telefonen på. Og foreløpig finnes ingen Mac-versjon av programmet.

Det burde også vært en filbehandler på telefonen. Du har ingen som helst muligheter til å få overført filer fra telefonen – annet enn mediefiler via Zune-programvaren. Har du et Office-dokument på telefonen, kan du sende det til en pc kun via e-post, ikke via Bluetooth, kabel eller andre måter.

Telefonen har støtte for DLNA – det vil si avspilling av musikk, video og bilder på andre DLNA-kompatible enheter i nettverket, for eksempel en TV eller en PlayStation 3. Dette gjøres via LGs egen «Play To»-programvare.

Spesifikasjonene ellers er gode, og telefonen har for eksempel en 1 GHz Snapdragon-prosessor og 16 GB internminne (men ikke mulighet for ekstra minnekort). Det er støtte for wlan-standardene 802.11b/g, men ikke 802.11n, og telefonen har heller ikke støtte for den nyeste Bluetooth-standarden (3.0). Batterilevetiden virker ganske god, og mens vi er blitt vant til å lade mange smarttelefoner hver eneste kveld, holdt LG Optimus 7 koken et par dager mellom hver lading – selv med wlan påslått.

Nesten – men ikke helt i mål

Ettersom Windows Phone 7 ikke er offisielt lansert i Norge ennå, mangler LG Optimus 7 en del funksjoner som ville kunne gitt den en femmer eller sekser i vår test. Men totalt sett mener vi likevel LG Optimus 7 er en veldig god telefon, og de fleste tingene vi har trukket for er det Microsoft som er ansvarlig for – ikke LG.

LES OGSÅ:

10 spennende nyheter i Windows Phone 7