TEST: LG G4 - Forbedret og forfinet
LG G4 minner mye om forgjengeren, men er markant bedre på nesten alle områder – og lekrere.
I flere år var LG kjent for å levere gode telefoner i mellomsegmentet. Selskapets toppmodeller plasserte seg gjerne i samme klasse som mellomklassemodeller fra andre produsenter, som HTC, Sony og Samsung.
Det begynte imidlertid virkelig å endre seg da LG G2 kom, og med G3 klarte LG å levere en telefon som var vel så god, om ikke bedre, enn mange av de andre toppmodellene – og litt rimeligere.
Vi har tatt en titt på etterfølgeren etter fjorårets toppmodell, en telefon vi var svært godt fornøyd med da vi testet den i fjor sommer. LG G4 følger på flere måter den samme oppskriften som gjorde LG G3 til et knallvalg om du var på jakt etter en toppmodell som ga mye for pengene.
I likhet med tidligere modeller byr nemlig G4 på alt en forventer av en flaggskiptelefon, samtidig som prisen ligger en god del under tilsvarende modeller fra konkurrentene.
Med eller uten skinn
LG G4 kommer i to versjoner. Du har den mest forseggjorte til rett rundt 6.000 kroner, og den noe enklere til rundt 5.500 kroner. Selve telefonen er nøyaktig den samme, men det er forskjell på dekselet bak på telefonen. Den ekstra 500-lappen gir deg en bakside dekket med ekte skinn. Den rimeligere varianten har en bakside av polykarbonat.
Vi fikk tilsendt modellen med skinndeksel, og merket oss fort at det hadde mer for seg enn å bare høres «posh» og se stilig ut. Skinnet, med en søm på midten, kombinert med at telefonen er avrundet bak og litt buet, gjør at den ligger svært godt i hånda. Vi har i løpet av et par uker fortsatt til gode å oppleve telefonen som glatt. Den ligger rett og slett som støpt, størrelsen til tross.
Telefonen er altså svakt buet, litt som LGs nesten bananformede G-Flex-telefoner. Her er det imidlertid snakk om en langt mindre synlig bueform.
Den er imidlertid buet nok til at det gir litt ekstra komfort når den ligger i hånda, og til at det blir noe enklere å bruke den 5,5 tommer store skjermen med en hånd – noe som ikke alltid er like enkelt med en så pass stor telefon. Ifølge LG skal buen også bidra til at LG G4 skal tåle bedre å falle i bakken enn vanlige, flate telefoner – ettersom skjermen ikke treffer bakken direkte.
Hvor er den trådløse ladingen?
Dessverre har LG valgt å sløyfe en av de kjekkeste funksjonene vi fikk med LG G3. Selv om G4 har støtte for trådløs lading, får du det ikke med standarddekslene.
Ønsker du å bruke trådløs lading må du dermed kjøpe nytt bakdeksel som støtter dette. Så vidt vi kan se finnes det bare ett deksel som støtter trådløs lading, LG Quick Window Circle Wireless Charge Cover til rundt 400 kroner. Da får du også en flapp med vindu som dekker fronten av telefonen – som for så vidt kanskje kan være kjekt også.
Uansett synes vi det er skuffende at trådløs lading, som gjør at vi slipper å surre med usb-kabelen i mørket, ikke er med i utgangspunktet.
Skarp og god skjerm
Om LG har nedgradert på akkurat dette området, er det meste annet til dels ganske solid oppgradert siden i fjor. Skjermen på 5,5 tommer er like stort som fjorårets. Den ganske ekstreme oppløsningen på 2560x1440 piksler, som gir 538 piklser per tomme og et sylskarpt bilde, er også tilbake.
Til sammenligning har iPhone 6 Plus, med samme skjermstørrelse, vanlig Full HD-oppløsning, og 401 piksler per tomme – uten at det i praksis gjør den helt store forskjellen. Skarpt bilde får du uansett.
Selv om det på papiret ser likt ut, er det imidlertid ikke helt det samme. LG har nemlig valgt et nytt panel, som gir bedre fargegjengivelse og kraftigere lysstyrke. Det fikk vi raskt bekreftet da vi brukte LG G3 og G4 ved siden av hverandre. Skjermen er like skarp som tidligere, men fargene er hakket mer naturtro, og lysstyrken merkbart kraftigere.
Vi har brukt LG G3 som vår primære Android-telefon det siste året, sammen med en Nokia Lumia 1520 for å ha tilgang til Windows Phone også. G3 var rask og vi hadde fint lite problemer med lugging eller tregheter, som det ofte er litt av på Android.
Rask, men ikke raskest
Det har naturlig nok skjedd litt det siste året, og innmaten er relativt solid oppgradert siden sist. LG G4 er utstyrt med Snapdragon 808-brikke med seks prosessorkjerner og en klokkehastighet på 1,8 gigahertz. På papiret høres det en del daffere ut en 2,5 gigahertz-prosessoren G3 bød på, men i realiteten er ytelsen nærmere 60 prosent bedre i flere av våre testprogrammer.
Det er imidlertid ikke til å komme unna at LG G4 i tester er en anelse svakere enn Samsung Galaxy S6 og splitter nye Sony Xperia Z3+. Her er forskjellene ikke verre enn at du nok i praksis vil merke svært liten forskjell i ytelsen.
Utover bakdekselet er det ingen forskjeller på de to variantene av LG G4. Fremfor å tilby et vell av varianter med forskjellig minnemengde og lagringsplass, har LG valgt å standardisere G4 på tre gigabyte minne og 32 gigabyte lagringsplass. Slik sett er den på linje med andre toppmodeller.
Til forskjell fra en del av dem kan LG G4 imidlertid by på støtte for microSD-minnekort, slik at du enkelt og rimelig kan øke lagringsmengden betraktelig. Kjekt om du for eksempel tar mye bilder eller videoopptak.
Suverent kamera
Og bilder kan det være moro å ta med LG G4. En av de store nyhetene med LG G3 var den laserbaserte autofokusen, som både er lynrask og meget presis. Denne har fulgt med over til LG G4, men denne gangen er det kombinert med en bildebrikke som er økt til 16 megapiksler.
Vel så viktig er det at LG har valgt å gi G4 meget lyssterk optikk. Blenderåpning på hele f/1,8 gir mulighet for raskere lukkertider og bedre bilder når lysforholdene ikke er helt topp.
I tillegg har vi i løpet av testperioden merket oss at LG G4 er nesten like bra på å gi bilder med kort dybdeskarphet som en del av Nokia-telefonene vi har testet og brukt. Det er ypperlig blant annet om du vil ta nærbilder uten at bakgrunnen blir forstyrrende, eller til portrettbilder.
LG G4 har ellers et av de beste mobilkameraene vi har testet til nå. Bildene blir skarpe og har relativt naturtro farger. G4 takler også relativt godt å ta bilder i dårlige lysforhold. Her bidrar kombinasjonen av den laserbaserte autofokusen, vid blenderåpening og optisk bildestabilisator til at det er lettere å få gode resultater enn med mange andre mobiltelefoner.
For dem av oss som er vant til å alltid skyte bilder med speilrefleks med manuelle innstillinger, er det også moro at LG har gitt oss full manuell tilgang i kamera-appen. Her kan du justere hvitbalanse, ISO, lukketider, eksponeringskompensasjon, og så klart fokus. Det gir altså gode muligheter for å leke deg med fotograferingen.
Supert batteri
En av de tingene som imponerte oss mye med LG G3, var batteritiden. Til tross for høy oppløsning og kraftig maskinvare klarte vi som oftest å gå både to og tre dager mellom lading, til tross for relativt aktiv bruk. Vi oppnådde omtrent identiske resultater med LG G4.
Batteritiden er meget god, og med mindre du kjører meget tunge apper, som 3D-spill, eller video i lengre perioder om gangen, bør du kunne slippe å tenke på å lade mobilen hver dag eller hver natt. Det gjelder langt fra alle telefoner, i alle fall ikke de med Android eller iOS.
Kjekt er det også at LG er blant de få som fortsatt lar deg bytte batteriet selv. Det er bare å ta av dekselet bak, så har du fri tilgang til batteriet. Her finner du for øvrig også plassene til minnekort og sim-kort.
Android med en vri, eller to
Som vanlig har LG valgt å lage sin egen vri på Android-versjonene de har utstyrt G4 med. LG G4 leveres med Android 5.1 og har LGs eget skall på toppen. Noen vil nok muligens synes at LG har tatt den litt vel langt i bruken av pastell blandet meg kraftige farger, men det er for så vidt en enkel sak å bytte ut. Menyene er ellers oversiktlige og greie bruk, med tydelige ikoner.
LG har lenge hatt en snedig løsning for å bruke flere apper på skjermen samtidig, og denne er så klart også på plass i G4. Her kan du for eksempel lese e-post og surfe samtidig, eller i alle fall dele skjermen mellom de to appene. Eller du kan ha en video gående på en del av skjermen mens du svarer på e-post den andre. For så vidt kjekt, men noe vi egentlig ikke har benyttet oss stort av i hverdagen.
Smartkortene er også på plass, en løsning vi først så med LG G3 i fjor. Her får du kjappe oppdateringer om ting som skjer på telefonen, om det nå er at det er lenge siden du har ringt med en av favorittkontaktene dine, eller en advarsel om at været blir dårlig og at det kan være lurt å ta med seg en paraply.
Konklusjon
LG G3 er fortsatt blant våre absolutte Android-favoritter. Med LG G4 får vi mer av det samme, i tillegg til litt nytt og nyttig. Den nye designen, med en svak bue og bakdeksel med skinn, gjør at telefonen ligger svært godt i hånda, i tillegg til at det ser lekkert ut.
Skjermen har høy oppløsning og leverer et sylskarpt bilde. I tillegg er fargegjengivelsen naturtro og god, og lysstyrken svært kraftig. Det gjør at telefonen fungerer relativt bra selv på en solrik dag.
På papiret kan det se ut som om LG G4 er blitt nedgradert siden i fjor, men prosessoren og grafikkprosessoren er kraftige og leverer meg god ytelse. Forskjellen til de sprekeste modellene på markedet er i praksis svært liten. Vi har til gode å oppleve telefonen som treg eller «luggete».
For vår del er kamera og batteritid to av de viktigste elementene ved en telefon. Her leverer LG G4, og det til gagns. Kameraet er blant de aller beste mobilkameraene vi har prøvd, og det at vi kan styre alt manuelt passer oss meget godt. Det gir rikelig med muligheter til å leke seg med fotograferingen – slik det helst bør være.
Når batteritiden i tillegg er noe av det beste vi har opplevd på en moderne telefon, er det egentlig fint lite å utsette på LG G4. Det måtte i så fall være mangelen på trådløs lading rett ut av boksen. Det var en skikkelig nedtur for vår del, som allerede har et par trådløse ladere på nattbordet.
Kanskje et av de viktigste argumentene for å velge LG G4, utover god ytelse, supert kamera, og suveren batteritid, må være prisen. For all del, LG G4 er ingen billig telefon, spesielt ikke med skinndeksel. Det er likevel rundt 500-lappen billigere enn Sony Xperia Z3+ og Samsung Galaxy S6. Velger du modellen uten skinndeksel, snakker vi hele 1.000 kroner billigere. Og det for en telefon som er fullt på høyde med, og tidvis bedre, enn de andre toppmodellene.