MOBILTASTATUR: Logitech Keys-to-go gjør det mulig å skrive lengre tekster selv på en mobiltelefon, som for eksempel på Samsung Galaxy S6 Edge. (Alle foto: Toralv Østvang)

Lite tastatur med store taster

Er det noe poeng å drasse på tastatur til mobilen? Ja, hvis det er lite og lett, så. Men vel å merke med store nok taster.

For noen måneder siden hadde vi et tastatur kalt Keys-to-go inne til test fra Logitech. Dét tastaturet var myntet på IOS-enheter, med snarveitastene tilpasset funksjoner hos Iphone og Ipod.

Nå har vi fått inn en ny versjon av tastaturet, men denne gang med tastene tilpasset Windows- og Android-enheter. Og nok en gang har vi latt oss begeistre.

Livet lettere

Med disse to tastaturene har Logitech gjort livet lettere for it-brukere som gjerne tar med seg små og lette enheter på farten, for eksempel nettbrett eller smartmobil. Vel, om ikke livet blir lettere, så blir i hvert fall skulderveska, ryggsekken eller stresskofferten det.  (Er det noen som fortsatt bruker stresskoffert, forresten?).

Med en vekt på bare 177 gram (vår måling – det oppgitte tallet er 180 gram) og en tykkelse på seks millimeter tar Logitech-tastaturet minimalt med plass i veska. I praksis er det umerkelig at det ligger der.

Mobilstøtte

Opp gjennom årene har vi prøvd ganske mange tastaturer til nettbrett, og felles for mange har vært at de er både klumpete, store og tunge. Noe av forklaringen er at mange av dem er bygd som en støtte som skal holde nettbrettet i oppreist skråposisjon.

Keys-to-go-tastaturene er primært konstruert for å legges flatt på en bordplate eller på fanget.

Noen vil sikkert oppleve det som en begrensning. Et kompromiss kan være å pakke inn nettbrettet i et etui uten tastatur, men med en eller annen anordning for å skråstille nettbrettet, og så benytte Keys-to-go-tastaturet ved siden av. Dette blir som regel en noe lettere og tynnere bagasje enn de store og klumpete tastaturene vi snakket om.

Logitech har imidlertid lagt med en praktisk løsning: Det medfølger et lite plaststativ som man kan sette en mobil eller et nettbrett i. Men da må man huske å klemme fast stativet på baksiden av tastaturet. Det fungerer greit med en mobil plassert både vertikalt og horisontalt. Det går også greit å plassere et nettbrett der i liggende format. Men setter man et litt større nettbrett der på høykant, er det stor fare for at nettbrettet velter – og tar med seg tastaturet. Det skjedde for eksempel da vi plasserte en Ipad Air 2 der.

I dokumentasjonen er stativet oppført bare som et stativ for smarttelefon, så å bruke det som nettbrettstativ er kanskje å dra det litt langt.

Problemet med stativet er vel ellers at det er så lite at det fort kan rotes bort.

Mekaniske taster

Under det myke materialet som dekker hele tastaturet – Logitech kaller det Fabricskin – befinner det seg ordentlige, mekaniske taster, som vel å merke har ganske kort tastevei. I forhold til hvor lite tastaturet er, er tastene overraskende store, selv om de sitter ganske tett.

Med litt øvelse går det an å få skrivehastigheten opp på et rimelig høyt nivå, men til å begynne med opplevde jeg stadig å trykke litt for løst på tastene. Dette er nok en tilvenningssak.

En ekstra fordel med materialet som dekker tastaturet, er at det skal beskytte mot flytende søl, som kaffe, vann og så videre. Men husk at det ikke beskytter nettbrettet som ligger ved siden av.

Fungerer også på Ipad

Snarveistastene på tastaturet er som sagt tilpasset Windows- og Android-enheter. Vi prøvde det blant annet mot en Samsung Galaxy S6 Edge, og med mobilskjermen lagt ned slik at skjermbildet vises i breddeformat, har man en nesten fullverdig pc å jobbe med. Det går greit å skrive epostmeldinger og andre tekster med skjermen på høykant også, i mange tilfeller.

KRYSSPLATTFORM: Her er fire enheter vi fikk Logitech-tastaturet til å fungere fint med, selv om to av dem tilhører en annen plattform: Ipad Air 2, Samsung Galaxy S6 Edge, Microsoft Surface Pro 3 og Iphone 6.

En annen oppdagelse vi gjorde under utprøvingen av tastaturet var at det faktisk fungerer helt greit med IOS-enheter også. Vi prøvde det både mot en Iphone 6 og en Ipad Air 2, og det fungerte utmerket. Riktignok var det noen av snarveistastene som ikke lenger hadde noen funksjon, men som rent skriververktøy var det en helt grei løsning.

For det fleste spiller det kanskje ikke noen rolle om tastaturet også fungerer på andre plattformer enn tiltenkt. Har man en IOS-enhet, velger man IOS-tastaturet; har man en Windows- eller Android-enhet, velger man tastaturet vi nå har hatt inne til test.

Men noen av oss må stadig svitsje, i embets medfør, så å si, og da er greit å vite at Locitechs Key-to-og-tastaturer ser ut til å være kryssplattform-enheter.

Tre måneders batteritid

Vi hadde ikke tid til å vente i tre måneder for å sjekke Logitechs påstand om at det innebygde batteriet i tastaturet holder i tre måneder før det må lades, vel å merke basert på to timers brukstid hver dag.

Ladingen er i alle tilfeller enkel. Det medfølger en USB-kabel med mikroUSB-kontakt i den ene enden som tar hånd om det.

I BALANSE: Logitech Keys-to-go for Android og Windows med påmontert festebrakett for mobil – her Samsung Galaxy S6 Edge. Man kan plassere nettbrett der også, men helst ikke på høykant, for da kan det tippe bakover.

Kontaktpunktet for mikroUSB-kontakten er vel for øvrig det punktet der man bør unngå kaffesølet som resten av tastaturet skal tåle.

Konklusjon

Med Keys-to-go for Android og Windows har Logitech brakt et av sine mest vellykte, små tastaturer fra IOS-verdenen til Android- og Windows-verdenen – med mulighet for samhold på tvers av plattformene som en ekstra bonus for dem som måtte trenge det.