Windows 10 mot MacOS Sierra
Hvilket operativsystem er best? MacOS Sierra eller Windows 10? Her er en sammenligning – sett gjennom Mac-øyne, vel å merke.
Både Apple og Microsoft har for ikke lenge siden lansert nye versjoner av sine operativsystemer for skrivebords-pc-er og bærbare datamaskiner.
Våre kolleger hos britiske Macworld har vurdert de to operativsystemene og sammenlignet brukeropplevelsen, brukergrensesnittet og funksjonaliteten i de to OS-ene.
Med Mac-øyne
Ettersom vurderingen er gjort i en av de mange Macworld-redaksjonene rundt om i verden – i en kjede som også den norske Macworld-redaksjonen er tilknyttet – er det rimelig å anta at vurderingene er gjort gjennom Mac-briller.
Ikke bare det. Britiske Macworld er klinkende klar på at sammenligningen er gjort ut fra dette perspektivet.
– Vi kan ikke påstå at vi er nøytrale. Men selv om vi neppe kommer til å kvitte oss med våre iMac-er og MacBook-er etter denne vurderingen, er vi i stand til å sette pris på god programvaredesign uavhengig av hvilket firma som står bak. Og vi er ikke redde for å påpeke det når vi kommer til områder der Apple er blitt liggende på etterskudd i forhold til sine rivaler eller der det rett og slett er rom for forbedringer, skriver artikkelforfatteren, David Price.
Vi overlater ordet til ham for resten av artikkelen:
I denne artikkelen om Windows 10 mot MacOS Sierra ønsker vi å presentere en klar, rettferdig og faktabasert sammenligning av brukergrensesnittet, brukeropplevelsen og funksjonaliteten i MacOS Sierra, Apples nyeste operativsystemversjon for stasjonære og bærbare Mac-er, og Windows 10, som har vært ute en stund allerede.
Design og brukergrensesnitt
Designmessig er MacOS Sierra så å si identisk med forgjengeren, El Capitan. Det litt flatere designuttrykket som ble innført i Yosemite-versjonen for noen år siden (sammenlignet med litt mer 3D-aktig og teksturbasert design tidligere), er fortsatt der. Dette var ikke så populært da det kom, men de fleste av oss er nå blitt vant det.
Det er likevel noen nyheter i brukergrensesnittet i Mac OS-et. For eksempel kan man nå benytte faner både i første- og tredjeparts-programmer, ikke bare i nettlesere. Programmene Mail, Kart, TextEdit og alle de tre iWork-programmene støtter nå faner, og det gjør et hvilket som helst tredjepartsprogram som støtter flere vinduer.
Dette er en liten forbedring, men den er veldig logisk og den har bidratt til å gjøre mange populære programmer bedre tilpasset fleroppgavekjøring.
Windows 10 på sin side har nok flere forbedringer av brukergrensesnittet som er litt mer omfattende, inkludert den største: startmenyen er tilbake. Og den er blitt forbedret – så mye forbedret at den bidrar til å gjøre Windows-programmer nyttige.
Til venstre ser du en liste med de mest brukte programmene, slik det var i Windows 7. Nederst er det en snarvei til alle programmene, pluss en snarvei til Filutforsker, Innstillinger og – hendig – til å slå av pc-en og sette den i dvale.
Microsoft har beholdt Handlingssenter fra Windows 8 på høyresiden, med Live Tiles – levende fliser – som man kan endre størrelsen på og bruke til å sjekke uleste e-postmeldinger og kalenderavtaler.
Startmenyen kan tilpasses av brukeren. Man kan endre størrelsen på flisene og omorganisere dem – og gå tilbake fra startskjermen slik den så ut i Windows 8, om man skulle ønske det.
Funksjonalitet
Både macOS Sierra og Windows 10 inkluderer en rekke nye funksjoner, som også brukes i markedsføringen. Her rekker vi bare å ta for oss noen av høydepunktene.
Siri vs. Cortana
Den største nyheten i Sierra er trolig Siri. Det har gått rykter i flere år om at Siri endelig skulle komme til Mac. Dette er Apples stemmestyrte teknologitjener som tidligere har vært tilgjengelig på iPhone, iPad, Apple Watch og Apple TV.
Det er veldig nyttig å kunne søke gjennom dokumenter med Siri. Du kan bruke naturlig språk, du kan spesifisere en rekke parametere for søket, og søkeresultatene som Siri kommer opp med, lagres etterpå i Varslinger. Derfra kan man dra og slippe dem direkte inn i diverse programmer som er tilpasset funksjonen, og man kan ellers stort sett gjøre hva man vil med dem.
Microsofts tilsvar til Siri er Cortana, et system som tar imot og tolker spørsmål på naturlig språk både i tekst og tale. Cortana har vært tilgjengelig på pc-er siden Windows 8.1, men er blitt oppgradert i Windows 10.
Alle Cortana-funksjonene som kom til Windows Phone finnes nå i Windows 10. Så du kan spørre, eller taste inn: «Hvordan blir været denne helgen?» Deretter får du en værmelding. Eller du kan si «Minn meg på å gjøre ferdig selvangivelsen i morgen kveld». Dermed får du en påminnelse til rett tid. Dette kan også kobles til personer og steder. For eksempel: «Minn meg på å ringe til John når jeg kommer hjem» og så videre.
Cortana har en dagsoversikt med møteavtaler, værmelding, informasjon om jobbpendlingen, sportsresultater og liknende. Hvis du tillater, kan Cortana også hente ut informasjon fra e-postmeldinger, for eksempel om flightnummer, og varsle deg hvis det er kø ut til flyplassen.
Endelig kan Cortana kjenne igjen hvilken musikk som spilles, sette opp alarmer, ta notater, spille musikken du ønsker, åpne programmer og gi retningsanvisninger fra kartet.
Vi synes Cortana er flott og et stort sjakktrekk ved Windows 10.
Når det gjelder funksjoner står Siri og Cortana ganske likt akkurat nå.
Lås opp pc-en eller Mac-en med en annen enhet
Etter at Apple lanserte MacOS Sierra, kan man låse opp sin Mac ved hjelp av Apple Watch. Når man kommer innenfor en gitt avstand fra Mac-en, vil Mac-en detektere at du nærmer deg og låse seg opp. Det er slutt på å taste inn lange passord.
Dette er en praktisk nyttefunksjon, selv om tallet på Apple Watch-brukere fortsatt er ganske lavt. Vi håper at Apple vil innfører liknende funksjonalitet på sine iPhone-er, slik at man på en iPhone med fingeravtrykksskanner kan åpne Mac-en – eller at kommende Mac-er vil ha fingeravtrykksleser innebygd.
Noen liknende funksjon finnes ikke under Windows foreløpig, men det ser ut til at det kan komme til å endre snart. Ifølge Windows Central jobber Microsoft med planer om å gjøre det mulig å låse opp pc-er fra Windows Phone, Windows Band og andre sertifiserte enheter.
Nå er det et faktum at det finnes tredjepartsenheter som har innebygd opplåsingsfunksjon, men dette er jo da ikke en funksjon i Windows 10, men noe som er et resultat av at man har kjøpt ekstra tilbehør.
Personvern
Apple har generelt et godt rykte på seg når det gjelder personvern. Noe som har bidratt til dette, er at selskapet i full offentlighet nektet å bøye seg for krav fra FBI om å hjelpe til med å bryte seg inn i en iPhone låst med passord. I MacOS Sierra forsterkes dette ytterligere med en funksjon kalt «differential privacy», som vel å merke var til stede i noen grad også i iOS 10.
Nå kan man vel si at «differential privacy» var et slags feltstudium som eksisterte lenge før Apple ble interessert i det. I det nyeste operativsystemet ser man hvordan utviklingen på dette feltet er blitt inkorporert i Apples programvare.
«Differential privacy» er en matematisk tilnærming til personvern der tilfeldig utvalgte elementer plasseres sammen med innsamlede datasett på en slik måte at det blir umulig for en som gransker brukerne – i dette tilfellet Apple selv – å si noe sikkert om brukernes preferanser eller adferd.
På 1960-tallet – nå er vi inne på sosiologisk metodelære – kunne man bruke kron eller mynt til å bringe inn et element av tilfeldighet i en større spørreundersøkelse. Intervjueren kunne for eksempel spørre «Er du medlem av kommunistpariet?» Da kunne intervjuobjektet i all hemmelighet slå kron eller mynt med seg selv. Ble det kron, skulle svaret alltid være «ja». Hvis det ble mynt, skulle man alltid svare det som sant var, og det kunne jo være både «ja» og «nei». Dette bringer inn et element av troverdig fornektelse, ettersom hverken intervjueren eller noen andre vet om det aktuelle svaret er sant eller ikke. Med mange nok svar kan støyen fra disse tilfeldighetene kalkuleres og fjernes slik at man får en relativt nøyaktig distribusjon.
«Differential privacy» er en moderne og mer kompleks versjon av den samme tankegangen. I stedet for å kaste kron og mynt legger systemet inn sofistikerte tilfeldige verdier som gir et sluttresultat som ikke kan rekonstrueres. Målet er å finne ut mye om preferanser og adferd uten at enkeltindividenes hemmeligheter avsløres.
For Microsoft sin del har det vært en del debatt om faren for spionvare i Windows 10. Dette operativsystemet er det mest sky-fokuserte operativsystemet som Microsoft har sluppet ut på markedet, et OS som gjør at brukerne er oppkoblet mot andre systemer i større grad enn før.
For det meste er dette et gode. Innstillinger, bakgrunnsfarger, startmenyoppsett og mye annet kan synkroniseres mellom alle enheter man benytter. Cortana trenger tilgang til persondata hvis du vil utnytte mulighetene i Cortana fullt ut. OneDrive-integrasjonen betyr at brukerens filer er tilgjengelige fra en hvilken som helst datamaskin, nettbrett eller mobil.
Men hvis man vil utnytte alle disse fordelene, dukker jo også personvern fort opp som en problemstilling. I sin lisensavtale på 12.000 ord skriver Microsoft at selskapet vil ha tilgang til, innsyn i og mulighet til å ta vare på personlige data som for eksempel innholdet i dine e-postmeldinger og annen privat kommunikasjon eller filer i private mapper for å kunne forholde seg til lovmessige tiltak fra politiet eller andre myndigheter samt for å hindre spam eller svindelforsøk, for å kunne opprettholde sikkerheten i sine tjenester og for å finne ut om noen benytter seg av tjenestene for å utnytte intellektuell eller fysisk eiendom som er stjålet fra Microsoft.
Dette høres unektelig bekymringsfullt ut og står seg ikke særlig godt mot Apples politikk eller Apples omdømme på dette området. Fordelen er imidlertid at du kan si nei til de fleste av disse nye funksjonene. I stedet for en Microsoft-konto kan du benytte en lokal, privat konto, og hvis du bruker Microsoft Edge-nettleseren, kan du sette opp personverninnstillingene slik at personrettede annonser og annonsesporing er slått av. Vi hadde foretrukket at disse innstillingene var avslått som standard.
Kompatible datamaskiner
Alt dette snakket om funksjoner er greit nok, men kan datamaskinen din kjøre Windows 10 eller MacOS Sierra, eller må du kjøpe deg ny Mac eller pc for å kunne installere de nye operativsystemversjonene?
MacOS Sierra-kravene
MacOS Sierra krever Mac-er som er fra 2010 eller nyere. Enkelte modeller fra 2009 fungerer også.
Her er listen:
- MacBook (sen 2009 eller nyere)
- MacBook Air (2010 eller nyere)
- MacBook Pro (2010 eller nyere)
- Mac mini (2010 eller nyere)
- Mac Pro (2010 eller nyere)
- iMac (sen 2009 eller nyere)
Windows 10-kravene
Windows 10 har de samme maskinkravene som forgjengeren, Windows 8.1.
Her er listen:
- 1 GHz-prosessor (eller raskere)
- 1 GB internminne for 32-bit; 2 GB internminne for 64-bit
- Inntil 20 GB ledig harddiskplass
- Skjermoppløsning 800 x 600 piksler eller mer
- DirectX 9-grafikkprosessor med WDDM-driver
Prisene
MacOS Sierra er en gratis oppdatering for alle som eier en kompatibel Mac, og Apple lover at oppdateringen skal være gratis i produktets levetid. Mac-operativsystemene har vært gratis siden lanseringen av OS X Mavericks i 2013.
Windows 10 var også en gratis oppdatering frem til 29. juli 2016, hvis man oppgraderte fra Windows 7 eller 8. Men nå må man betale 1.199 kroner for Home-versjonen og 2.399 kroner for Windows 10 Pro (veiledende priser fra Microsoft Norge, inklusive mva.). Dette er også prisene hvis man oppgraderer fra Windows Vista eller tidligere versjoner.
Dette innebærer at MacOS Sierra er å foretrekke, ettersom det er en gratis oppgradering og ikke koster noe for de fleste, bortsett fra kostnadene ved å anskaffe en Mac, naturligvis.
MacOS Sierra ble lansert 20. september 2016 og er tilgjengelig gjennom Mac App Store.
Windows 10 ble lansert i juli 2015.
Vår dom
Windows 10 har skapt en del irritasjon blant pc-brukere, først og fremst fordi Microsoft har prøvd så hardhendt å dytte på folk denne oppgraderingen.
Det er synd, for Windows 10 er jo så bra. Våre kolleger hos PC Advisor (det britiske søstertidsskriftet til PC World Norge. Red.anm.) skriver at dette er den beste Windows-versjonen til dags dato.
De nye funksjonene i kombinasjon med likhetstrekkene med Windows 7 gjør Windows 10 veldig attraktiv, og det hele er enda bedre hvis du har flere enheter som kan kjøre Windows 10, på grunn av den tette integrasjonen. Dette gjelder spesielt hvis du har en mobil som kjører Windows 10.
Likevel foretrekker vi Mac etter å ha høstet erfaringene med Sierra. Dette er kanskje ingen bombe.
Sierra leverer på funksjonalitet. Vi ser særlig imponert over Siri, selv om man kan innvende at når det gjelder stemmestyring av en skrivebords-pc ligger Apple etter Microsoft. På den andre siden er Apple Pay (tilgjengelig blant annet i USA og Storbritannia, men ikke i Norge foreløpig. Red.anm.), opplåsing med Apple Watch og muligheten til å klippe og lime på tvers av enhetene klare vinnere.
Og til tross for de store fremskrittene med brukergrensesnittet i Windows 10, er MacOS Sierra fortsatt mye mer intuitiv. I hvert fall i våre øyne.