TEST: Mad Catz S.T.R.I.K.E.te - Tøft tastatur som sliter med bryterne
Det er ikke så lenge siden vi testet Mad Catz MMO-mus, enkelt og greit kalt M.M.O.te. De to bokstavene på tampen av navnet avslører at det er snakk om en «Tournament Edition», som vel skal bety at den er beregnet på ekstra proff bruk. Vi var godt fornød med Mad Catz M.M.O.te, bortsett fra litt slarkete tommelknapper.
Nå har vi startet på turen videre gjennom Mad Catz te-landskap, som består av ytterligere en mus, R.A.T.te, hodesettet F.R.E.Q.te og tastaturet S.T.R.I.K.E.te. Om ikke annet, avslører i alle fall navnene av de er fryktelig glad i punktumer i Mad Catz.
Vi starter den videre reisen etter MMOte – for å gjøre dette litt mer leselig dropper vi like godt (nesten) alle punktumene fra nå av – med tastaturet Strike.te. Senere vil vi også komme med tester av Rat.te og Freq.te.
Barske greier
Mad Catz Strike.te har det samme designspråket som resten av serien. Det er kantete, røft og tøft. Rundt om på det matt, svarte tastaturet har du blå detaljer, i tillegg til noe som kan se litt ut som et lite bærehåndtak lengst opp. Selv mellomromstasten har Mad Catz spritet opp og gjort smalere, men dypere enn vi er vant med.
For dem som synes et svart tastatur er litt daffe greier, er det også mulig å få Strike.te i rødt, skikkelig rødt. Synes du svart og blått blir for skrikende kan du eventuelt gå for en noe mer anonym svart og grått - i den grad Strike.te kan omtales som anonymt.
Som med så mange andre spilltastaturer har Mad Catz kjørt på med en del ekstra taster her. Over ESC, F1 til F4 har du en rad programmerbare knapper, fra M1 til M7, samt en «Mode»-knapp. Disse kan du programmere til å gjøre nær sagt hva du skulle føle for, sånn bortsett fra å hente kaffe eller klø deg på ryggen. I driverprogramvaren kan du velge mellom en rekke forhåndsdefinerte funksjoner, binde dem til taster på tastaturet eller programmere etter eget ønske.
Knotete plassering
Det samme gjelder C1 til C5, som ligger uvanlig knotete plassert. Mad Catz har nemlig valgt å være litt annerledes, og plassert dem i det som normalt sett er et tomt område mellom piltastene og «Delete», «End» og «Pade Down». Normalt sett finner vi programmerbare taster enten over F-tastene eller helt til venstre for tasaturet.
Slik Mad Catz har plassert tastene er de egentlig mest i veien. Vi har flere ganger trykket feil i det vi var på jakt etter «Delete» eller en av piltastene. Ikke blir tastene veldig enkle å bruke heller, i alle fall ikke spill hvor en normalt holder seg til «WASD»-tastene. Gjør man det må man ta hånda bort fra dem, eller fra musa. Ingen av delene er optimalt i kampens hete. For de som fortsatt lever på 80-tallet, og bruker piltaster, er plasseringen så klart optimal.
Ved siden av de ekstra tastene, har flere av de vanlige tastene ekstra funksjoner, noen av dem ganske fiffige. Du har blant annet tre muligheter til å justere lysstyrken i tastaturet. Du kan justere styrken i «WASD» ved å bruke kombinasjonen av «Fn»-tasten og W eller S, resten av tasteflaten kan du også justere separat, og du kan justere piltastene for seg. I tillegg har du typiske medieavspillingsknapper og volumkontroll.
Brune, men ikke Cherry-brune
Tasteflaten er i normal størrelse, så det er fort gjort å bli vant med Mad Catz Strike.te. Under tastene skjuler det seg brune, mekaniske brytere. Her har imidlertid Mad Catz valgt å gå for en kopibryter fra den kinesiske produsenten Kailh. Disse bryterne er kopier av de mer kjente Cherry MX-bryterne, og kineserne har gjort en kurant jobb med å kopiere bryterne etter at Cherrys patent gikk ut på dato.
Tasteresponsen er god, men ikke helt på nivå med en Cherry MX Brown-bryter. Det føles ut som en MX Brown som ikke henger helt med svingene. Som med originalen, har også Kailhs brune bryter en liten tilbakemelding i nedslaget i det du aktiverer bryteren. Det er ikke fullt like merkbart som med Cherry MX Brown, men nok til at man har en viss ide om at bryteren er aktivert.
Annet enn at bryteren ikke føles like presis som en ekte Cherry MX Brown, som vi har mye erfaring med fra tidligere, sist i form av Turtle Beach Impact 700, merket vi også at noen av tastene knirket litt. Lyden fra noen av tastene var nesten som knirkingen fra en litt tørr dørhengsel.
Om vi ikke var helt fornøyd med det brune Kailh-brytene, likte vi at Mad Catz har sendt med en liten bunke ekstra taster. Man har nemlig valgt å ikke lage det typiske fellesnordiske tasteopsettet, med flere bokstaver på flere av tastene.
Ut av esken er Strike.te utstyr med svenske «Ö» og «Ä», men det er en smal sak å bytte til «Æ» og «Ø», og bytte ut et par andre taster, så har du et «helnorsk» tastatur.
Konklusjon
Mad Catz Strike.te må vel kunne kalles et barskt tastatur. Det har nok en design som ikke fenger alle like godt. For vår del liker vi den mer avdempede designen selskaper som Qpad, Turtle Beach og CM Storm leverer. Men, det hender jo det er moro med litt mer høylytt design også, for eksempel til spill-pc-en på gutterommet eller hjemmekontoret.
Gitt at Mad Catz Strike.te koster rundt 1.300 kroner, og dermed er alt annet en billig, synes vi det er en anelse skuffende at selskapet her har gått for en kopibryter, fremfor en original Cherry MX Brown, som unektelig er flere hakk bedre.
For all del, bryterne er ikke håpløse. Mad Catz Strike.te er for det meste et fint tastatur i bruk, om det nå er til spilling eller skriving. Det er bare det at de kunne vært enda litt bedre med Cherry-brytere.
Vi liker godt ekstrafunksjonene, og hvor latterlig enkelt det er å programmere dem. Her har Mad Catz gjort en god jobb med å gi god funksjonalitet uten at det blir komplisert å bruke den. Det kunne flere tatt lærdom av.
Det er imidlertid ikke nok til å redde Mad Catz Strike.te for vår del. Gitt prisen hadde vi forventet mer. Det er ikke dårlig, det er bare ikke godt nok til å koste rundt 1.300 kroner.
Gode alternativer til Mad Catz S.T.R.I.K.E.te kan være Qpad MK-50 (uten baklys), MK-80 (med baklys og usb-hub) eller MK-85 (med baklys, usb-hub og noen programmerbare taster). Til omtrent samme pris som Mad Catz Strike.te kan du også få allerede nevnte Turtle Beach Grip 700, som er fin-fint, men litt for dyrt. Et annet godt alternativ kan være knallgode Logitech G710+, som gir Cherry deg MX Brown og en haug med ekstrafunksjoner for rundt 1.100 kroner.