TEST: Nokia Lumia 920 - Herlige, men store Nokia Lumia 920
Det tette samarbeidet mellom Microsoft og Nokia har resultert i en meget god Windows Phone 8-telefon.
Som Microsofts nærmeste samarbeidspartner på mobilsiden er Nokia naturlig nok tidlig ute med Windows Phone 8-telefoner, og toppmodellen så langt er Lumia 920.
Den nye Lumia-telefonen skal erstatte Lumia 900, som kom i salg i sommer. Da vi testet Lumia 900 var vi for så vidt godt fornøyd med telefonen, men gitt at det ikke er mulig å oppdatere telefonen med den nyeste versjonen av Windows Phone hadde vi vondt for å anbefale den.
Likt, men ulikt
Nå er altså den nye versjonen av Windows Phone på plass, og på overflaten har lite endret seg. Forsiden består av animerte fliser med snarveier til apper og funksjoner, likt som i forrige versjon. Du har imidlertid noe mer tilpasningsmuligheter denne gangen.
Flyten i menyene er upåklagelig, mens apper starter raskt og kjører glatt. Brukeropplevelsen i Windows Phone 8 er den samme gode som tidligere.
Under menyene er det imidlertid store forskjeller. Windows Phone 8 har blant annet deler av kjernen felles med Windows 8.
Ved siden av å være mer stabil og solid, gjør den nye og langt mer avanserte kjernen blant annet mulig å relativt enkelt portere innhold fra Windows 8 til Windows-telefoner.
Kjent og tung design
Rent designmessig er det ikke de store forskjellene fra Lumia 900 til Lumia 920. Nokia går fortsatt sine egne veier, med en stilig, men relativt stor og klumpete telefon. Som med stadig flere toppmodeller er Lumia 920 produsert i ett stykke plast. Det gjør blant annet at du ikke kan bytte batteri selv.
Vår testtelefon var sort, men Lumia 920 kommer i flere forskjellige farger. Som nevnt har Lumia 920 arvet designen fra forgjengeren. Det ser bra ut og telefonen ligger meget godt i hånda.
Litt verre er det med vekten. De fleste av Nokias telefoner er tyngre enn tilsvarende modeller fra konkurrentene. Med en vekt på hele 185 gram er Lumia 920 intet unntak. Den er hele 50 gram tyngre enn for eksempel den større og sprekere HTC One X+.
Som vel den første av mobilprodusentene har Nokia på plass trådløs lading. Det er noe Samsung lovet med Galaxy S3 før sommeren, men som fortsatt ikke er på plass.
Den trådløse ladingen er basert på Qi-standarden, som også LG Nexus 4s lading er basert på. Sånt liker vi. Det tar imidlertid noe lenger tid å lade med trådløs lader enn med usb og vegglader.
NFC er på plass, men enn så lenge er bruksområdene for teknologien få. I løpet av testperioden forsøkte vi å overføre bilder til og fra vår Samsung Galaxy S3, men det var like tungvint som vi har blitt vant til fra tidligere.
Skjerm for norske forhold
Nokia Lumia 920 er utstyrt med en meget god 4,5-tommers skjerm med hele 1280x768 pikslers oppløsning. Den høye oppløsningen gjør at Lumia 920 har noe høyere punkttetthet enn iPhone og toppmodellene med Android – uten at det utgjør noen merkbar forskjell i praksis. Fargegjengivelse og kontrast er meget god, og den egner seg godt til både foto og video.
Kjekt er det at Nokia har laget en skjerm som gjør det mulig å bruke telefonen med vanter eller votter – eller omtrent hva som helst annet som pekeredskap. Det passer godt når telefonen slippes nå som vinteren har kommet.
Innvendig er telefonen relativt godt utstyrt. Prosessoren har en tokjerneprosessor på 1,5 gigahertz og én gigabyte minne. Det gir god ytelse og flyt i menyer og apper.
Her er det 32 gigabyte lagringsplass – hvorav du har like i underkant av 30 gigabyte til rådighet. Det gir kurant med plass til apper, musikk, video og foto. Telefonen har ikke minnekortleser. Du kan sette opp telefonen til og automatisk laste opp dokumenter og foto til Microsoft Sky Drive, og på den måte spare frigjøre plass på selve telefonen.
Fantastisk kamera
Nokia er kjent for å lage svært gode mobilkameraer, og kameraet i Lumia 920 er intet unntak. Telefonen har arvet noe av PureView-teknologien vi først fikk stifte bekjentskap med i Symbian-telefonen 808 PureView tidligere i år. Den enorme oppløsningen på hele 41 megapiksler fra 808 har Nokia imidlertid valgt å utelate.
Oppløsning er her på åtte megapiksler og optikken er levert av Carl Zeiss. Kombinasjonen av kameraet, PureView-funksjonaliteten og ellers god kameraprogramvare resulterer i et av de beste mobilkameraene til nå.
Enten du tar nærbilder, landskapsbilder eller portretter er det mulig å få et meget godt resultat. Vi liker spesielt godt muligheten for å få lav dybdeskarphet i portretter og nærbilder, samt at kameraet er lyssterkt nok til å ta relativt gode bilder i dårlige lysforhold. Også som videokamera fungerer Lumia 920 godt, med god bildekvalitet og støtte for oppløsning på 1920x1080 piksler.
Varierende app-kvalitet
Telefonen leveres med et variert utvalg forhåndsinstallerte apper, noen som hører selve operativsystemet til og noen som kommer fra Nokia selv. Her har du blant annet Office-pakke som lar deg både lese og skrive i Word-dokumenter og regneark, samt gir deg lett tilgang til Sky Drive og Office 365.
Microsoft har også lagt til noen andre nyheter, blant dem Xbox Smart Glass og Xbox Music. Smart Glass lar deg bruke en Windows-telefon eller et Windows-nettbrett sammen med Xbox-en. Her kan du blant annet få utvidet informasjon og funksjonalitet i spill eller til videoavspilling. Smart Glass er et spennende konsept, men fortsatt ikke helt knirkefritt.
Vi har også prøvd oss på Xbox Music, Microsofts alternativ til tjenester som Wimp og Spotify. Vår erfaring er at de fortsatt ikke kan måle seg med de etablerte streaming-tjenestene. Musikkutvalget er så vidt vi kan se relativt godt, men systemet for avspilling og for å lage spillelister er det verre med. Dumt er det også at du må ha Windows 8 om du ønsker å få tilgang til musikktjenesten på pc.
Prisen for Xbox Music er den samme som for de konkurrerende tjenestene, 99 kroner i måneden. Per i dag, med dårligere funksjonalitet og manglende pc-støtte på annet enn Windows 8, er det like greit å stå over.
Av Nokia-apper er Drive-appen den mest nevneverdige. Appen er presis, rask og fullt på høyde med dedikerte navigasjons-apper fra andre produsenter – og den er gratis.
Konklusjon
Ikke overraskende er Nokia blant de første som er klar med en telefon med Windows Phone 8. Selskapet samarbeider tett med Microsoft, og er på mange måter avhengig av nettopp samarbeidet rundt Windows Phone for å ha en sjanse til å holde det gående i årene som kommer.
Sist vi testet en Windows Phone-telefon fra Nokia var vi for så vidt godt fornøyd med det vi fikk levert, men den kom for nær opp mot lanseringen av Windows Phone 8 og føltes dermed litt utdatert allerede et par uker etter de kom i salg.
Selv om Nokia har gjort det meste riktig med Lumia 920, er det et par ting vi stusser litt på. Først og fremst at den er så tung, andre produsenter klarer å lage telefoner som er sprekere, større og lettere. En vekt på 185 gram er mye, men for så vidt til å leve med. Vi skulle gjerne også sett at telefonen hadde minnekortleser, selv om de fleste nok vil klare seg greit med 32 gigabyte.
Så til det positive, for det er for det meste bra ting å si om Lumia 920. Telefonen er godt utstyrt innvendig, noe som gir nok av krefter til å kjøre Windows Phone 8, et operativsystem som fungerer vel så godt til underholdning som til mer seriøs bruk – og som enkelt lar deg tilpasse menyer med fokus på den funksjonaliteten du vil ha. Ytelsen i både menyer og apper er upåklagelig.
Det vi sitter igjen med er en totalt sett svært god, om enn noe tung og tykk, telefon med et operativsystem som er svært behagelig i bruk.