TEST: Nokia Lumia 720 - Nokia konkurrerer med seg selv

Nokia Lumia 720 er selskapets ferske mellomklassemobil - og møter sterk konkurranse fra Nokias andre modeller.

Publisert Sist oppdatert

Mens de fleste av konkurrentene har valgt å satse på enten kun Android-telefoner, eller på både Windows Phone og Android, har Nokia valgt å satse alt på et operativsystem. For den tidligere mobilgiganten fra Finland er det Windows Phone og et nært samarbeid med Microsoft som gjelder.

Og satser gjør det, med en mengde Windows Phone 8-telefoner tilgjengelig. Det begynner relativt enkelt med Nokia Lumia 520, en budsjettmodell for de som vil prøve ut Windows Phone, og går her til lands helt opp til toppmodellen Nokia Lumia 920. I andre deler av verden har Nokia også sluppet Lumia 925, som i praksis bare er en litt lettere og slankere 920 med noe forbedret kamera.

Denne gangen har vi tatt en titt på mellomklassemodellen Lumia 720, som koster fra rundt 2 500 kroner. For den prisen får du en telefon som designmessig har en del til felles med toppmodellene, men som er en anelse mindre - og lettere. Lumia 720 veier 128 gram, mot 920s hele 185 gram. Baksiden av telefonen er et støpt stykke polykarbonat. Det gjør telefonen solid, samtidig som det er mulig å få den i forskjellige farger. Vår testmodell var en relativt heftig rød, men du kan også få Lumia 720 i hvit, gul, sort og blå (cyan). Forsiden av telefonen består av en heldekkende skjerm. Vi synes designen er stilig, og liker valgmulighetene når det gjelder farge.

God skjerm

Lumia 720 er utstyrt med en IPS-skjerm på 4,3 tommer. Oppløsningen er på relativt beskjedne 480x800 piksler, noe som gir en kurant, men ikke imponerende pikseltetthet på 217 piksler per tommer.

Vi liker at Nokia igjen har valgt en skjerm av det ekstra følsomme slaget, og som er mulig å bruke med alt fra hansker til nøkler. Ikke at vi anbefaler det siste, Gorilla Glass 2 til tross. Liker gjør vi også den generelle bildekvaliteten, for selv om punkttettheten kanskje ikke er helt på nivå med de kraftigste telefonene, er bildekvaliteten jevnt over svært god. Fargene er relativt realistiske og kontrasten er svært god.

Innvendig har Nokia valgt en tokjerneprosessor på 1 gigahertz kombinert med 512 megabyte minne. Dermed er ikke Lumia 720 av de sprekeste Windows Phone-telefonene, men det er godt tilpasser Windows Phone 8 og fungerer bra. Ytelsen er god nok til å gi fin flyt i menyer og de fleste apper. Det er fortsatt et lite stykke opp til toppmodellene, som Lumia 920, Samsung Ativ S og HTC 8X.

 

Gitt at dette er en relativt rimelig mellomklassetelefon er lagringskapasiteten som forventet. Her har du i utgangspunktet åtte gigabyte lagringsplass, men som normalt er en del av det forbeholdt operativsystemet. Det er støtte for MicroSD-minnekort, slik at du enkelt og rimelig kan utvide lagringsplassen. Med Windows Phone får du også noe utvidet lagringsplass på Microsofts skylagringstjeneste, Skydrive.

Ellers er telefonen relativt godt ustyrt. Her har du støtte for relativt rask surfing via HSDPA og tilkobling til trådløsnett opp til N-hastighet. Som med flere av Nokias andre telefoner er det støtte for NFC. Det skal i teorien gjøre det til en smal sak å overføre data mellom telefoner, forenkle oppkobling til ekstrautstyr og i fremtiden kunne brukes til å for eksempel betale i butikker. Vår erfaring er at NFC kan være kjekt, men at det ikke alltid er like samarbeidsvillig. Så også med Lumia 720.

Best i klassen?

Da vi testet Nokia Lumia 920, en telefon vi fortsatt bruker jevnlig, var vi spesielt imponert over kameraet. Det var rett og slett blant de beste mobilkameraene vi hadde testet, og det er det fortsatt. Det har kommet telefoner med høyere oppløsning og mer avanserte kamera-apper siden, men Nokia Lumia 920 er fortsatt bedre enn de fleste. Derfor var vi veldig spent på å se hva Nokia hadde fått til med Lumia 720.

Nokia Lumia 720 har en bildesensor på 6,1 megapiksler, mot 8 megapiksler i storebror Lumia 920. Optikken er utviklet av Carl Zeiss og telefonen er utstyrt med LED-blits. Selv om det på papiret ikke høres fryktelig imponerende ut med 6,1 megapiksler, er det omtrent på snitt med det andre telefoner i samme segment er utstyrt med. Nokia har imidlertid klart å gjøre lit mer med de megapikslene de har til rådighet enn de fleste av konkurrentene i samme klasse.

Selve foto-appen er den samme som vi har erfaring med fra andre Nokia Lumia-telefoner fra tidligere, og er funksjonell, men relativt enkel. Nokia har lagt til en kameraknapp på selve telefonen, slik at du lett kan komme i gang med å ta bilder. Bildekvaliteten er god, med fine og relativt riktige farger. Ved gode lysforhold opplevde vi å få fine og detaljrike bilder, mens det ble noe mindre imponerende ved litt dunklere lysforhold. Det er ikke på nivå med toppmodellens kameraer, men i mellomklassen er det blant de beste.

Som normalt

Microsoft har lagt opp relativt strenge regler når det gjelder hva mobilprodusentene har lov til å gjøre med selve Windows Phone-operativsystemet. Reglen er slik at det kan gjøres fint lite. Dermed er den ene Windows-telefonen, i mange tilfeller, lik den andre i bruk. Det er selvsagt forskjeller på ytelse, selv om de ikke er veldig merkbare, og for eksempel forskjeller på skjerm og design.

For Android-brukere kan det være en overgang å bytte fra en produsent til en annen. Menyer er lagt opp annerledes, det er et annet skall på toppen av operativsystemet, og det er kanskje andre apper enn man er vant til. Slik er det ikke med Windows Phone, og er du kjent med systemet fra før av vet du godt hva du har i vente med Lumia 720.

 

Som normalt har Nokia lagt ved et knippe apper, og dette er et av punktene Nokia virkelig skiller seg fra konkurrentene, og viser at de kongen av Windows Phone-verdenen. Nokia eier en av de største kartprodusentene i verden, noe som kommer Nokia-kundene til gode. Her følger det nemlig med en svært god navigasjons-app som er på nivå med dyre apper fra etablerte GPS-produsenter og andre. Ved siden av navigasjon har du også en rekke smarte verktøy for å enklere finne frem i hverdagen eller på reise. For musikkelskerne kan Nokia Musikk være verdt en titt. Her kan du streame og lytte til så mye gratis musikk du bare vil, gitt at du er villig til å la telefonen velge musikken for deg - dog ut fra sjangere du velger.

Over middels batteri

Takket være ikke alt for kraftig maskinvare og en ikke alt for stor skjerm, kombinert med et relativt kraftig batteri på 2 000 mAh, kan Nokia Lumia 720 skilte med relativt god batteritid. Ved middels tung og variert bruk opplevde vi at det fortsatt var kurant med batterireserver på slutten av dagen. Faktisk holdt det å lade hver andre dag, mot hver dag på de fleste moderne smarttelefoner.

Konklusjon

Vi liker Nokia Lumia 720, akkurat som vi har likt andre Lumia-telefoner vi har testet. Den er pen å se på og virker solid og holdbar. Skjermen er god, om ikke på nivå med toppmodellenes FullHD-skjermer - så koster Nokia Lumia 720 langt mindre. Et godt kamera og en for det meste knirkefri brukeropplevelse vet vi også å sette pris på.

Det er ikke stort å trekke på når det gjelder Nokia Luimia 720. Vi kunne nok ønsket oss noe mer lagringsplass og kanskje litt høyere oppløsning på skjermen. Og aller mest skulle vi ønske oss at den var noe rimeligere. Nå er for så vidt ikke prisen på 2 500 ille, det er på nivå med andre telefoner i samme segment. Det blir imidlertid vanskelig å forsvare når man ser hvordan prisene for de to kraftigere Lumia-modellene. I dag kan du få en Lumia 820 for omtrent samme pris som en Lumia 720, og samtidig få en noe kraftigere telefon med bedre kamera. Er du villig til å legge omtrent 600 kroner i det kan du få en Lumia 920, som bortsett fra at den er en del tyngre, er bedre enn Lumia 720 på alle områder.