TEST: Microsoft Security Essentials 1.0
Vi har testet Microsofts gratis antivirusprogram, Microsoft Security Essentials.
Sist i september i år lanserte Microsoft sitt eget gratis antivirusprogram, Microsoft Security Essentials. Dette er et antivirusprogram som er helt gratis. Vi har tatt en titt.
Fram til nå har Microsoft holdt seg unna antivirusprogrammer, selv om det er liten tvil om at de har hatt lyst til å gjøre noe i dette markedet. Det mest logiske hadde vært å bygge funksjonaliteten inn i operativsystemene, men dette er en umulighet på grunn av konkurranselovgivningen. Nå er likevel Microsoft på banen med antivirusprogramvare.
Security Essentials
Microsoft lanserte 29. september «Microsoft Security Essentials» (MSE), som er gratis for nedlasting for alle som har en gyldig installasjon av Windows. Dette er som navnet antyder et grunnleggende sikkerhetsprodukt som tar seg av beskyttelse mot, skanning etter, og fjerning av virus, spionprogrammer, rootkits og annen destruktiv programvare.
Produktet er dermed ingen direkte konkurrent til totalpakkene fra de vanlige sikkerhetsleverandørene. MSE er ment å inngå som en komponent i en mer omfattende lagdelt sikkerhetsløsning, der den skal arbeide sammen med andre sikkerhetsfunksjoner, for eksempel Microsoft sin egen brannmur.
Installasjonen av programmet er såre enkel. Det eneste spørsmålet vi får utover å godta lisensavtalen, er å validere Windows-installasjonen. Dette er heller ikke et ja/nei-spørsmål, men noe vi er nødt til å gjøre for å komme videre i installasjonen. Så henter programmet ned de nyeste signaturfilene fra nettet, og starter en skanning av systemet. Dette er en «quick scan» som ikke imponerer med hastigheten første gang den kjøres, men som deretter arbeider kjapt nok.
I normal drift gjør programmet lite av seg. Bakgrunnsprosessen som overvåker systemet er ikke spesielt tung, og trekker minimalt med ressurser fra pc-en. Brukergrensesnittet er rent og enkelt, og burde være lett å betjene for selv den mest uerfarne bruker. Funksjonene til programmet er spredt over fire faner, der hovedbildet viser en skjerm som med farger og symboler tydelig indikerer om systemet har problemer eller ikke.
MSE tilbyr en del grunnleggende innstillinger, der muligheten til å ekskludere prosesser, filer, filtyper og mapper på harddisken gjør det mulig for erfarne brukere å styre programmet til å jobbe raskere. Det er også mulig å skru av sanntidsbeskyttelsen, men da klager programmet over at systemet ikke er tilstrekkelig beskyttet. I standardoppsettet skanner ikke MSE usb-disker og andre løse medier, noe vi synes er litt merkelig siden dette er en velkjent metode for å infisere pc-er.
God start
Førsteinntrykket av Microsoft Security Essentials er godt, der vi særlig liker det oversiktlige brukergrensesnittet og at produktet er svært stillegående. Hvordan produktet presterer sammenlignet med andre, er det foreløpig for lite tilgjengelig informasjon om.
De store uavhengige virustestlaboratoriene har ennå ikke fått lagt MSE under lupen. Det anerkjente testlaboratoriet AV-Test.org testet imidlertid en betaversjon av MSE på forsommeren i år, og de kunne rapportere om lovende takter. De fant en respektabel treffsikkerhet på 98.44 prosent mot et utvalg på nær 600 000 av kjente virus, ormer, trojanere og annen destruktiv programvare. Mot en test av over 14 000 varianter av spionprogrammer klare MSE å finne nesten 91 prosent. Dette er akseptable resultater for en betautgave av produktet, og vi er spente på hvordan den første offisielle utgaven av produktet yter i kommende tester.
For vår del her i PC World Norge, så har vi plottet MSE på radaren. Neste gang vi gjør en sammenliknende test av gratis antivirusprogrammer, er dette produktet definitivt på listen over produkter som skal være med. Da kommer vi til å studere i dybden hvordan produktet måler seg mot sine konkurrenter, når det kommer til ytelse og ytelsespåvirkningen på pc-en.