Stykke unna mobilsporing i Thailand
Telenor er avventende til et forslag om at alle utlendinger skal bruke spesielle, sporbare SIM-kort under sine opphold i landet.
Et SIM-kort som kun selges utlendinger og som har sporingsfunksjonen skrudd på hele tiden, uten mulighet for å skru det av. Dette er et av mange sikkerhetstiltak som Thailands myndigheter vurderer, meldte flere medier i slutten av forrige uke.
Rammer personvern og turistindustri
Responsen blant turister og fastboende utlendinger i Thailand er langt fra entusiastisk. Personvern og privatliv er vanlige innvendinger både i lokale medier og i fora på nett.
Thailands statlige teletilsyn, National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC), drev før helga aktiv brannslukking av de første nyhetsmeldingene som mer eller mindre slo fast at dette skulle gjennomføres.
- Det kommer til å avholdes minst fem og kanskje seks offentlige høringsrunder over de neste seks månedene før slike SIM-kort lansereres, sier generalsekretær Takorn Tantasith i NBTC til Bangkok Post.
- Vi vil bare bidra til den nasjonale sikkerhet, og har ikke til hensikt å bryte fundamentale rettigheter for utenlandske besøkende.
Tar sin tid
De første meldingene innebar at ordningen i prinsippet var godkjent. Høringene NTTC skal gjennomføre er med alle operatørene i mobilbransjen i landet, toll- og avgiftsmyndighetene og alle de forskjellige organene som håndterer sikkerhet i Thailand. Det kan fort ta mer enn seks måneder.
Blant de mange forholdene som er uklare, er om dette faktisk blir obligatorisk, eller kun vil gjelde for utlendinger som kjøper nasjonale SIM-kort i Thailand. I det siste tilfellet vil SIM-kort fra hjemlandet roame inn i telenettet i Thailand, og brukeren vil i teorien selv bestemme omfanget av sporing.
Med trådløsnett via Wlan tilgjengelig i de fleste overnattingsplasser, spisesteder og folkerike områder vil de fleste som besøker landet uansett få litt mer enn de basale nettbehov dekket uten lokalt SIM-kort.
Regional sikkerhetstiltak
Opprinnelig er forslaget om slike sporings-SIM-er et resultat av et møte blant teleregulatorene i samarbeidsorganisasjonen ASEAN i Phuket i sommer. Planer om slike sporingskort skal være mest aktuelle i Malaysia, Singapore og Thailand.
Thailands turistindustri og innslag av internasjonale fastboende er en av landets definitive pengemaskiner, og tiltak som rammer denne industrien er ofte ikke populært.
Det hjelper ikke at internasjonale konjunkturer har rammet landet hardt de siste årene. Russlands økonomiske krise og tiltagende isolasjon og valutafluktuasjoner har redusert antallet besøkende til landet.
Telenor er avventende
Hos Telenor er de kjent med forslagene som drøftes i Thailand. De presiserer at dette er et forslag og ikke noe som er vedtatt.
- Det er ennå ikke konkludert med at dette blir den faktiske løsningen, og Thailandske myndigheter vil diskutere dette med alle de større mobiloperatørene i landet. Vi kommer tilbake til dette når det foreligger en konklusjon i saken, sier Tor Odland, kommunikasjonsdirektør for Telenor Asia, til Telecom Revy.
Telenor-eide Dtac er Thailands andre største mobiloperatør.
Torsdag i forrige uke gikk det av 11 bomber i løpet av 24 timer i fem provinser. Fire thaier ble drept og 36 ble skadet, hvorav 10 var utlendinger. To av bombene gikk av på turistøya Phuket, fire i feriebyen Hua Hin, der også sommerpalasset til Thailands konge ligger.
Angrepene skjedde et år etter en bombe gikk av ved det viktige Erawan-alteret, helligdom for hinduer, buddhister og sikher, i krysset mellom de sentrale handlestrøkene rundt Siam-torget og Sukhumvit, Bangkoks største internasjonale bydel.
Dette melder blant annet CNN.
Ingen veit hvem som står bak disse siste bombene, og det bidrar neppe til å målrette tiltakene for å hindre nye angrep særlig godt.