Drømmer om norsk dataroaming

Ice har best arealdekning på mobilt bredbånd i Norge, men Matthias Peter vil at hullene skal tettes av Telenor og Netcom.

Publisert Sist oppdatert

- Dataroaming er en skjult inntekstsbinge for mobilleverandørene. Det bør det gjøres noe med. Man har glemt nasjonal roaming. Jeg håper at det blir noe av, sier Matthias Peter, administrerende direktør Nordisk Mobiltelefon Norge AS.

Roaming, eller videreformidling av mobiltelefonsamtaler for andre lands leverandører, har vært en god inntektskilde. Overgangskostnadene mellom mobilselskapene har vært så høye at EU har fått dem kraftig redusert.

De er fortsatt for høye. Det er egentlig ingen grunn til at overgangskostnader skal ha priser som er det mangedobbelte av de generelle minuttprisene.

Roaming gjelder først og fremst mobiltelefonsamtaler, men det er ikke forskjell på tale og dataoverføringer rent teknologisk.

Hastighet

Data krever høyere hastighet. Derfor tilbyr både Netcom og Telenor høyhastighets dataoverføringer via mobilteknologi. HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) er dagens moteord. LTE (Long Time Evolution) vil være mote om noen år.

Høy hastighet er over 800 kilobit per sekund. Teoretisk leverer Ice.net inntil 3,1 Mbit per sekund for nedlasting, 1,8 Mbit per sekund for sending.

- Som en utfordrer i en bransje preget av store konkurrenter, har vi alltid vært avhengige av tilfredse kunder. Vi har alltid ment at det er galt å belaste kundene ekstra når de benytter tjenestene utenfor Norge. Ice.net kan brukes i hele Skandinavia uten ekstra kostnader, fortsetter Matthias Peter.

Derfor lanserer Ice.net et nytt abonnement for mindre bruk, det vil si overføring av inntil 500 MB per måned. Prisen er 249 kroner.

Dekning

- Alle har begynt å snakke om tettstedsdekning, hevder Matthias Peter.

Statistisk sentralbyrå har definert tettsteder som 200 personer som bor i 60 – 70 hus. Det er slike tettsteder at mobilt bredbånd stort sett adresserer. Ved å ha en arealdekning på 20 prosent dekkes 90 prosent av norske husstander.

- Vi har en arealdekning på 75 prosent i Norge. Det gir en dekning på 90,3 av norske husstander forklarer Matthias Peter.

Det kreves med andre ord 55 prosent ekstra dekning for å nå ytterligere 0,3 prosent av husstandene. Mobilt bredbånd dekker derfor først og fremst tettsteder.

Brukere ønsker først og fremst å bruke sitt mobile bredbånd der de er, ikke der hvor dekningen er. Ice.net gir dekning til båtfolket mer enn 60 kilometer fra kysten. Det gjør at havet mellom Danmark, Norge og Sverige nesten er dekket.

Med ny teknologi som prøves ut i Sverige, vil dekningen være fullstendig. Det krever en ny funksjonalitet som betegnes Boomer Cell. Svenske tester viser dekning 180 kilometer fra sender.

- Vi hadde full dekning på Kiel-fergen med få unntak helt til vi nærmet oss Tyskland, sier Nils-Ove Gamlem, salgsdirektør i Cisco.

Stasjonær bruk

Den mobile bredbåndsdekningen prioriterer derfor først og fremst nomadisk stasjonær bruk.

- Vi kan tilføre dekning mellom hullene på kartet, slik at brukeren kan slå seg ned der han vil, ikke der dekningen krever det, fremhever Matthias Peter.

Hullene på kartet er områdene mellom tettstedene. Å tilfredstille brukerne krever at Ice.net kan utveksle data med Telenor og Netcoms mobile bredbånd.

- Hvorfor skal det være slik at hvis jeg er kunde av Netcom og har dårlig dekning på hytta, men hvor det finnes god dekning dekning fra Telenor, så kan jeg ikke komme på nett, spør Peter.

Viktige muligheter

Selv om god arealdekning gir lite ekstra i antall husstander gir det viktige muligheter for brukere. Kystverket har blant annet anskaffet bredbåndsdekning fra Ice for å kunne sende videobilder fra innseilingen fra Brevik mot Herøya, ofte kalt Norges farligste på grunn av trange forhold og farlig last.

Med løsningen fra Ice fikk Kystverket mulighet til å gå til anskaffelse av ytterligere to overvåkningskameraer for å bedre sikkerheten.

Også Røde Kors har innsett at å kunne sette seg ned der behovet er, er viktig.

- Den mobile bredbåndsdekningen gjør at vi kan være online enten vi sitter i utrykningsbilene, på snøscooter eller i en beltevogn i fjellheimen, sier Lars-Otto Laukvik, nestleder i Røde Kors Hjelpekors.

Bortenett

Leverandøren Sarian Systems har ved hjelp av nye brikkesett introdusert nye trådløse rutere som støtter mobiloverføring i henhold til GSM/UMTS og CDMA450 som er teknologien i Ice sitt nett.

Det bringer Ice.net opp på et nivå hvor Ice.net kan brukes for kritiske applikasjoner. Eksempler er reservenett for kjedenes matbutikker over hele landet.

- I fremtiden tror vi på et bortenett og et hjemmenett. De må være homogene, påpeker Matthias Peter.

Bortenettet vil være mobilt bredbånd med roaming mellom aktørene som tilbyr bredbånd i Norge. Hjemmenettet vil mer og mer dra nytte av fiber.