TEST: Sony Ericsson Xperia Arc - Sony Ericssons comeback

Ultratynn design, super skjerm, suveren brukervennlighet og veldig bra kamera er stikkord for Sony Ericssons nye Android-telefon.

Publisert Sist oppdatert

Xperia Arc er den første modellen i en ny generasjon Xperia-telefoner som vil komme utover i 2011. Til tross for at telefonen har en skjerm på hele 4,2 tommer, er den mye tynnere enn andre telefoner i samme størrelse. Telefonen er designet slik at den buer inn på midten, hvor den måler bare 8,7 millimeter. Den slanke, buede formen og design i sølvgrå, krom og svart gjør at telefonen ser virkelig lekker ut.

Elegant brukergrensesnitt

Arc benytter den nyeste Android 2.3-versjonen, men det er gjort en del tilpasninger oppå Android-brukergrensesnittet. I tillegg til forbedringer her og der i menyer, har Sony Ericsson også lagt ved noen tilleggsprogrammer. Timescape-programmet viser for eksempel alle de siste sms-er, telefonsamtaler, Facebook-oppdateringer og Twitter-meldinger i en slags animert tidslinje.

E-postløsningen er veldig god, og vi likte spesielt godt at du automatisk får opp en rute med forhåndsvisning av den valgte e-posten når du legger telefonen på siden. E-post for flere kontoer kan samles i én felles innboks. Telefonen har også et ryddig og oversiktlig kontaktregister med Facebook-integrasjon, og en god kalender som lar deg vise flere kalendere samtidig.

I daglig bruk virker telefonen ganske kjapp, og menyer, animasjoner, nettsurfing og andre oppgaver går stort sett uten rykk og napp. Men telefonen har dessverre ingen tokjerneprosessor, og det gjør at den er merkbart tregere enn LG Optimus 2X på for eksempel tunge websider med mye Flash. I testprogrammet Quadrant scorer LG Optimus 2X dobbelt så høyt, og HTC Desire HD er også rundt 50 prosent raskere enn Arc. Det betyr imidlertid ikke at Arc er noen treg telefon – de fleste vil antagelig oppleve telefonen som forholdsvis kjapp.

 

 

Super skjerm

Etter å ha blitt vant til AMOLED- og Super-TFT-skjermer med veldig mettede farger og høy lysstyrke, var vårt førsteinntrykk at skjermen til Arc var litt mørk. Men vi justerte opp lysstyrken litt, og etter å ha brukt telefonen en stund kan vi slå fast at denne skjermen har en mye bedre og mer korrekt fargegjengivelse enn de fleste andre telefoner. Den er som en god tv, og den fungerer også godt utendørs. Skjermen har en oppløsning på 854 x 480 punkter, og virker sylskarp – samtidig som det som skal være svart på skjermen, virkelig ser svart ut – i motsetning til på enkelte andre telefoner hvor sterk bakbelysning har en tendens til å lekke gjennom og gi oss mørkegrått i stedet for svart.

Sony Ericsson har brukt Sonys erfaring fra tv-verdenen til å gi bedre kvalitet på videoavspilling. Bildebehandlingsteknologien Sony Bravia Engine skal gi jevnere videoavspilling og bedre farger og kontrast ved avspilling av video.

Avansert bildesensor

 

De færreste mobiltelefoner tar spesielt gode bilder, og det er derfor gledelig at Sony Ericsson har tatt i bruk samme Sony Exmor R-sensor som brukes i enkelte av de nyeste kompaktkameraene fra Sony. Denne sensoren skal være spesielt god under dårlige lysforhold. Bildekvaliteten er selvfølgelig også avhengig av optikken, som aldri får blitt like god i en mobiltelefon som i et større kamera.

Vår test bekrefter at kameraet i Arc er veldig bra, selv om det i likhet med de fleste andre mobiler sliter en del hvis det er veldig dårlig lys. Men dagslysbildene ble veldig bra, og kameraet taklet også ganske godt motiver hvor deler av bildet lå i sollys. Bildene ble imidlertid ikke like skarpe i de mørkeste områdene som på iPhone 4. Arc kan filme i 720p, med godt resultat – selv i forholdsvis svak belysning.

Kameraet velger automatisk riktige innstillinger, for eksempel landskap eller portrett. Dermed er sjansen større for å få tatt et godt bilde hvis du har dårlig tid og ikke rekker å sjekke alle kamerainnstillingene. I motsetning til de fleste Android-mobiler har Arc en dedikert kameraknapp. Veldig praktisk.

HDMI-utgang

Arc er utstyrt med en HDMI-utgang, slik at du kan vise bilder og videoer på en tv. Du kan også vise selve skjermbildet til telefonen på tv-en. Det er også DLNA-støtte, slik at du kan sende bilder, video og musikk fra den til andre DLNA-kompatible enheter, som for eksempel en spillkonsoll eller en moderne tv.

Vi har lite å utsette på Arc, for dette er rett og slett en fantastisk telefon. Skulle vi sette fingeren på én ting, måtte det være batterilevetiden. Du må regne med å måtte lade den hver natt, kanskje enda oftere hvis du bruker telefonen veldig mye.