TEST: Sony Xperia Z - Vanntett og sprek toppmodell

Sony Xperia Z er telefonen for dem som vil ha rå ytelse de kan ta med seg på stranda uten å være redd for vann og sand.

Publisert Sist oppdatert

Det har skjedd mye siden Sony Ericsson slapp Xperia X10, et monster av en mobiltelefon. Den første Xperia-modellen med Android hadde en gigantisk 4-tommers skjerm og kraftig prosessor.

Med den ferskeste toppmodellen, Xperia Z, er Sony tilbake på topp. Takket være tregheter i Sony-systemet har vi først nå fått tak i en Xperia Z til test, og da uten å gå via Sony.

Som toppmodeller flest er Sony Xperia Z av det relativt store slaget, med hele 5-tommers skjerm. Takket være at skjermen er trukket helt ut mot kantene er Xperia Z akkurat «liten» nok til at det fungerer – i alle fall så lenge du bruker den med to hender.

Stram design

Xperia Z er pen, men har kanskje ikke den mest spennende designen. Fremsiden er dekket av skjermen, med et smalt felt over og under. Baksiden er dekket av glass, mens kantene er en kombinasjon av gummiert og blank plast.

Størrelsen til tross; er Xperia Z svært så slank. Faktisk er den ikke mer enn 7,9 millimeter tykk og 146 gram tung. Den stramme og kantete designen gjør at Xperia Z ikke ligger like godt i hånda som for eksempel HTC One X+ og Samsung Galaxy S3/S4 – som har mer avrundet, myk og håndvennlig design.

Sylskarp storskjerm

Sony har gitt 5-tommers-skjermen i Xperia Z den samme oppløsningen som store tv-skjermer, hele 1080x1920 piksler. Det er når en ser en telefon med så høy oppløsning at vi lurer litt på hva skjermprodusentene egentlig driver med når de fortsatt tviholder på Full HD på 24- og 27-tommers skjermer, og på langt større tv-er.

Resultatet av den høye oppløsningen er at Xperia Z har en punkttetthet på hele 441 punkter per tomme. Det gir et ekstremt skarpt og lekkert bilder, være seg du ser på fotografier eller film i HD-oppløsning. Om bildet er skarpt, synes vi kanskje det tidvis kan fremstå som en anelse blast. Fargegjengivelsen og kontrasten er ikke helt på nivå med de beste mobilskjermene vi har testet, men fortsatt å anse som svært godt.

Sony har utstyrt telefonen med Mobile Bravia Engine 2, som skal gi bedre bildekvalitet på bilder og video. I praksis spriter den opp fargene litt ekstra, og noen ganger litt i meste laget. Det er en smal sak å deaktivere funksjonen.

For å drive den store telefonen og den imponerende skjermen har Sony valgt den samme innmaten som blant annet LG har brukt i Nexus 4 og Optimus G. Det betyr at du finner en firekjerners Krait-prosessor på 1,5 gigahertz innvendig, kombinert med en kraftig Adreno 320-grafikkprosessor og to gigabyte minne. I ytelsestestene våre viste da også LG optimus G og Xperia Z seg å gjøre det omtrent identisk. Resultatet var god flyt i alt vi har brukt av apper og til surfing, og for det meste meget god flyt i grafikktunge spill. Avspilling av HD-video i både 720P og 1080P fungerte også problemfritt.

Litt skuffende er det at Sony har valgt å gi Xperia Z relativt beskjedne 16 gigabyte lagringsplass. Det er i minste laget i dag. Heldigvis er det støtte for minnekort, men gitt at det ikke alltid er like enkelt å installere apper på minnekort, blir det ikke helt det samme.

Takler snø, vann og sand

Absolutt ikke skuffende er jobben Sony har gjort med å gjøre telefonen en anelse, eller mye om du vil, mer hardfør enn toppmodeller flest. Sony Xperia Z følger nemlig IP57-standarden. Det betyr at telefonen skal tåle både støv, skitt og vann. Så lenge du skalker lukene, altså passer på at dekslene over sim-kortet, minnekortet, hodetelefonutgangen og usb-porten er lukket, kan du om så legge telefonen i vann.

Vi har både prøvd å vaske telefonen under springen og å legge den under vann, og den fungerer fortsatt like bra. Kjekt for den som er av det litt uvørne slaget, eller som trenger en telefon som tåler litt ekstra. Det er jo fint å kunne snakke i telefonen når det regner også, uten å være redd for at den skal slutte å fungere.

Knallgodt kamera

Sony har vært kjent for gode mobilkameraer siden før det tok av med smarttelefoner. Til Xperia Z har de valgt sin egen 13 megapiksel Exmor RS-sensor. I løpet av testperioden har vi latt oss imponere over både selve kameraet, og programvaren som hørere til. Takket være smarte funksjoner har vi endt opp med svært gode bilder.

I tillegg til å ta gode, vanlige bilder, kan kamera-appen også friste med bildeserier på opp til 10 bilder i sekundet, panoramafunksjon og ymse filtre. En fersk og meget god HDR-funksjon er også på plass, og gir spenstige og spennende bildemuligheter i vanskelige lysforhold. Det er støtte for videoopptak i 1080P-oppløsning, med HDR-støtte. Til videosamtaler har du et to megapiksel kamera av kurant kvalitet.

Som forventet i en så pass fersk toppmodell er det støtte for det meste av standarder. Her har du blant annet støtte for 3G med hastighet opptil 42Mbps via HSDPA og 4G opptil 100Mbps. Videre har du NFC for enkel overføring av data til andre NFC-enheter – og med Xperia Z var det for en gang skyld enkelt å overføre data via NFC.

Fin Android-opplevelse

Sony Xperia Z er enn så lenge utstyrt med Android 4.1.2, men skal ifølge Sony snart oppdateres til Android 4.2. Operativsystemet fremstår som relativt likt det vi har sett på Sony-telefoner det siste året. Blant annet har Sony lagt til sine egne versjoner av en del basis-apper, som fotoalbum og musikkavspiller. I tillegg har de lagt inn sin egen musikktjeneste, Music Unlimited, som er en slags konkurrent til Spotify og Wimp.

Vi liker Sonys tilpasninger av operativsystemet, men det er ikke helt på nivå med HTCs suverene Sense-system.

Xperia Z er utstyrt med et relativt kraftig batteri på hele 2 330 mAh. Normalen på de kraftigste telefonene har så langt ligget på i underkant av 2 000 mAh. Dermed skulle man tro at Xperia Z kan by på litt ekstra god batteritid. Takket være en stor skjerm med høy oppløsning er det etter vår erfaring dessverre ikke helt tilfelle. Ved relativt snill bruk kan du forvente batteritid på i overkant av et døgn. Ved litt mer variert bruk, med litt spilling, fotografering, surfing og både lesing og svaring på e-post, holdt det imidlertid langt kortere. Faktisk opplevde vi på det verste å måtte lade telefonen to ganger i løpet av dagen og kvelden, men da med middels tung bruk. Liker du å bruke telefonen en del i løpet av dagen bør du derfor ha en lader eller et eksternt nødbatteri lett tilgjengelig.

Alternativt kan du aktivere en av telefonens strømsparingsfunksjoner. Vi valgte å blant annet la telefonen deaktivere wlan og datatrafikk på mobilnettet i det skjermen gikk i sort, samt en del andre knep for å spare på batteriet. Det ga langt bedre batteritid, men gjorde samtidig at telefonen for eksempel ikke kunne sjekke e-post eller andre ting på nettet så lenge skjermen var av.

Konklusjon

Med Xperia Z har Sony laget en telefon som virkelig hevder seg i toppen. Det aller meste er rett og slett knallbra. Her har du god ytelse til det aller meste av bruk, du har en skjerm som er latterlig skarp og et kamera som danker ut det meste av mobilkameraer til dags dato. At telefonen i tillegg tåler å ta seg et bad er også kjekt.

Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen. Stor skjerm med høy oppløsning og kraftig prosessor har nemlig sin pris, i alle fall om du ønsker å bruke det litt. Batteritiden er ikke all verdens, og ved passelig tung bruk opplevde vi å måtte finne frem laderen flere ganger i løpet av et døgn.

Vi liker for så vidt den stramme designen godt, men de skarpe kantene gjør at telefonen ikke ligger fullt så godt i hånda som vi kunne håpet. Det er til å leve med, men her kunne Sony lært noe av Samsung og HTC.