GUIDE: Sporingstjenester til mobilen - Finner igjen mobiltelefonen

Det finnes flere smarte sporingstjenester som hjelper deg å finne telefoner som er mistet eller stjålet. Noen av tjenestene lar deg til og med sende beskjeder til tyven eller fjernslette telefonen slik at innholdet ikke kommer på avveie.

Publisert Sist oppdatert

Moderne telefoner er avanserte datamaskiner som ofte er fullstappet av personlig eller bedriftssensitiv informasjon. Mister du telefonen, kan uvedkommende få tilgang til e-post, kontaktregister, notater og dokumenter. Første bud for å unngå dette er å legge inn en låsekode på telefonen, slik at du må taste pinkode eller passord for å låse opp telefonen. I tillegg finnes det smarte løsninger som gjør det mulig å finne ut med ganske stor nøyaktighet hvor telefonen din befinner seg.

Apple iPhone

Har du en iPhone, er det mulig å spore den hvis du abonnerer på tjenesten MobileMe. Løsningen er beregnet på privatpersoner og koster i overkant av 500 kroner i året, og gir deg også e-post, kalender, kontaktregister og en online-disk som synkroniseres på tvers av alle enhetene dine. Tjenesten er ikke spesielt avansert, og etter vår mening er 500 kroner i året dyrt hvis du kun trenger sporingsfunksjonaliteten. Men dessverre virker det som om Apple ikke tillater tilsvarende tjenester fra andre leverandører i sin App Store, og dermed er du i praksis nødt til å abonnere på MobileMe-tjenesten hvis du ikke har jailbreaket telefonen din.

Er du bedriftsbruker har du flere muligheter. Du kan da styre policies for de ansattes telefoner, og fjernslette alle data og innstillinger på telefoner som kommer på avveie ved å sende en kommando fra en såkalt Mobile Device Management Server eller fra Exchange. Det er også mulig å legge inn policies som for eksempel sier at innholdet på en telefon skal slettes etter et bestemt antall mislykkede forsøk på å taste riktig passord.

Microsoft MyPhone

Har du en telefon med Microsofts Windows Mobile-/Windows Phone-operativsystem, er det mulig å spore telefonen via synkroniseringstjenesten Microsoft My Phone (myphone.microsoft.com). Denne tjenesten finnes både i en gratis- og en «premium»-versjon. Gratistjenesten viser på et kart det siste stedet telefonen din befant seg, basert på stedsinformasjon som ble overført sist telefonen ble synkronisert mot My Phone-tjenesten, eller sist du delte et bilde. Det er også mulig å vise hvor telefonen befinner seg til enhver tid, men da må du kjøpe premiumversjonen. I tillegg inneholder premiumversjonen også funksjoner for å fjernslette innholdet på en telefon som er mistet, eller låse telefonen med en firesifret kode som du kan bruke til å låse opp telefonen når du finner den igjen.

Smarte sporingstjenester

I tillegg til produsentenes egne tjenester, finnes det flere gode tredjepartsløsninger for sporing av mobiltelefoner. WaveSecure er én tjeneste, som nylig ble kjøpt opp av sikkerhetsselskapet McAfee. Løsningen finnes i versjoner for Android, BlackBerry, Symbian og Windows Phone, samt i en Java-versjon. Java-versjonen har kun sikkerhetskopiering av data på telefonen, mens de andre versjonene også inneholder sporing og fjernsletting av telefonen. Når WaveSecure er installert på telefonen kan du logge deg inn på WaveSecures nettsider og se på et kart hvor telefonen befinner seg. Hvis telefonen er kommet på avveie kan du låse den eller sende en beskjed som vises på telefonen – eventuelt med et alarmsignal. WaveSecure kan automatisk låse telefonen hvis noen bytter SIM-kort, samt sende en varsling om dette til ett eller flere telefonnummere som du har definert på forhånd. WaveSecure koster 19,90 dollar i året (ca. 120 kroner), og kan prøves ut gratis.

Konkurrenten Kaspersky har en lignende løsning, Kaspersky Mobile Security 9, som også inneholder beskyttelse mot ondsinnet programvare og mulighet til å blokkere samtaler eller SMS-er fra uønskede telefonnumre. I tillegg har den tyverisikring i form av GPS-sporing, låsing og varsling ved bytte av SIM-kort, samt fjernsletting av stjålne eller mistede telefoner. Prisen ligger på rundt 200 kroner.