Mobilapplikasjoner tyster på deg
Applikasjoner sender personlige data om oss til utenforstående, og Iphone-apps er verre enn Android-apps.
Mer enn halvparten av Iphone- og Android-applikasjoner deler rutinemessig personlige data om brukeren med utenforstående selskaper, avslører en undersøkelse Wall Street Journal har gjort, ifølge PC Worlds nyhetstjeneste.
Alder, kjønn, lokasjon, unik id
Avisen fant at 56 av de 101 populære smarttelefon-applikasjonene som ble undersøkt sendte telefonens unike apparat-id til utenforstående selskaper uten eierens viten eller tillatelse. 47 av applikasjonene sendte telefonens lokasjon, og fem av dem sendte alder, kjønn og andre personlige detaljer til tredjeparter.
LES OGSÅ:
Undersøkelsen viste også at Iphone-apps sendte mer data enn Android-apps. Blant de verste synderne var TextPlus 4, en Iphone-app for tekstmeldinger som sendte telefonens unike id-nummer til åtte annonseselskaper, og to av disse fikk også informasjon om postnummer, alder og kjønn.
- Apple hevder at Iphone-applikasjoner ikke kan sende data uten at brukeren informeres og gir sin tillatelse, men mange av applikasjonene følger åpenbart ikke denne regelen, rapporterer Journal.
En annen synder var musikkapplikasjonen Pandora, hvor både Iphone- og Android-versjonen sendte alder, kjønn, lokasjon og telefon-id til forskjellige annonsenettverk. Begge versjoner av spillet Paper Toss sendte telefonens id-nummer til minst fem annonseselskaper, skriver Journal.
- Våre funn avslører den påtrengende måten nettsporingsselskaper går til verks på for å samle personlige data om folk for å bygge detaljerte dokumentmapper om dem, skriver Journal på lørdag.
LES OGSÅ:
Flere av de involverte applikasjonsprodusentene sier at informasjonen som sendes ikke kan knyttes til personens navn, mens detaljer som alder og kjønn oppgis frivillig av brukerne.
Til tross for dette tilbyr hele 45 av de 101 applikasjonene ikke engang noen skriftlig personvernavtale, og hverken Apple eller Google krever noen slik avtale, skriver Journal.
Nesten umulig å unngå
Så hva kan folk og bedrifter gjøre med alle disse lekkasjene? Ikke stort, mener Wall Street Journal.
- Det er nesten umulig å hindre en mobilapplikasjon fra å sende informasjon om telefonen og dens eier, skriver avisen. For å hindre lokasjonssporing kan man skru av lokasjonstjenester, men det fører gjerne til at karttjenester ikke lenger fungerer.
- Det viktigste en bruker kan gjøre er å følge med på hva slag informasjon en applikasjon ber om tilgang til, og være på vakt mot applikasjoner som ber om tilgang til ”din personlige informasjon”. Unnvik også applikasjoner du ikke stoler på som ber om mulighet for å ”lese telefonstatus og identitet”, oppfordrer Wall Street Journal.