TEST: Toshiba Qosmio X70-B-10M - Spillbærbar til de enkle spillene
Toshibas Qosmio X70 er en pen underholdningsmaskin, men noen spillbærbar er den egentlig ikke.
I sin beskrivelse av Qosmio X70 hevder Toshiba at pc-en, takket være «show-stopping performance», er godt egnet til underholdning, musikk, film og spill. Under det relativt stilige, sorte og røde ytre skjuler det seg nemlig en og annen godsak – og en og annen skuffelse.
Qosmio har i flere år vært Toshibas underholdnings- og spill-serie innen bærbare. Pc-ene i serien har gjerne et litt mer forseggjort utseende og litt ekstra krefter under panseret. Det er noen år siden vi sist testet en Toshiba Qosmio, og den gangen var det en relativt kraftig spillbærbar med flammelakkering på skjermlokket. Litt utenom det vanlige altså.
Modellen vi har hatt inne til test denne gangen er ikke fullt så flamboyant. Toshiba Qosmio X70, i vårt tilfelle X70-B-10M, er en relativt slank 17-tommers bærbar med stilren design. Det eneste som egentlig skiller den fra Satellite-serien er fargevalgene, sort med røde detaljer, og en Qosmio-logo på lokket. Størrelsen til tross er ikke Qosmio X70 blant de verste 17-tommerne å drasse med seg, med en vekt på rundt 2,9 kilo.
Det er ikke bare utsiden som er relativt lik maskinene i Satellite-serien. Vi har nemlig også en Toshiba Satellite P50T inne til test, og med unntak av harddiskløsningene har de to mer eller mindre identiske spesifikasjoner.
Kjent prosessor
Toshiba har gjort det samme prosessorvalget som svært mange andre om dagen, og inne i Qosmio X70 skjuler det seg en Intel Core i7 4710HQ med fire kjerner og klokkehastighet på 2,5 gigahertz, og mulighet for automatisk overklokking til opptil 3,2 gigahertz ved behov. Vi har testet flere bærbare med samme prosessor, og vår erfaring er at dette er en prosessor som gir svært god ytelse og mulighet for selv ganske tung og avansert bruk.
Gitt at dette er en underholdningsbærbar, hvor Toshiba også hevder at du skal kunne bruke den til spilling og moro, kunne vi ønsket at det var valgt en noe kraftigere grafikkløsning. For til tross for at AMD Radeon R9 M265X hevdes å by på «entusiastgrafikk», er det ikke all verdens det er snakk om her. For all del, til all vanlig bruk og enklere spill er det mer enn godt nok. Og det er da også en ganske solid grafikkløsning. Problemet er at den ikke holder stikk til nyere spill, i alle fall ikke sammenlignet med skikkelige spillbærbare til noen få tusenlapper ekstra.
Hybrid lagring
Intel Core i7-prosessoren og AMD-grafikken har fått følge av 16 gigabyte minne og en hybriddisk på én terabyte. Flash-delen av hybriddisken er på åtte gigabyte. Vi foretrekker SSD-er, da det er mye raskere. Fordelen med en hybriddisk er at du får langt mer lagringsplass for pengene, samtidig som de mest brukte filene lagres på flash.
Siden vi hadde den praktisk talt identiske Toshiba Satellite P50T inne til test samtidig, kunne vi enkelt måle ytelsesforskjellen mellom vanlig hybriddisk og harddisk. I PCMark 8 gjorde Qosmio X70 det omtrent 10 til 15 prosent bedre i ytelsestestene, og forskjellen var enda litt større i 3DMark.
Den siste tiden har vi testet blant annet Multicom Kunshan P651S og Asus G751JY, som er utstyrt med samme prosessor og minnemengde som de to Toshiba-maskinene, men som ellers er en del heftigere utstyrt.
Både sterk og svak
Til det meste av bruk gjør Toshiba Qosmio X70 det noe svakere, men er mer enn kraftig nok til vanlige oppgaver og selv tyngre jobber. Det er utvilsomt krefter nok til både jobb og en del moro, om det nå er å se på bilder og video, eller å redigere dem. Å lytte til musikk, eller å lage den selv.
Der kreftene kommer til kort er til spill, Toshibas påstander om at dette også er en spillbærbar til tross – den har til og meg piler på WASD-tastene. I alle fall om du er av typen som foretrekker at spill både ser bra ut og går godt. Resultatene i 3DMark var ikke all verdens å skryte av, i alle fall ikke sammenlignet med mer rendyrkede spillbærbare – som vel å merke koster noen tusenlapper mer.
Med resultatene fra 3DMark in mente hadde vi ikke all verdens med forhåpninger da vi startet spilltestene. Vi håpet at det skulle være ytelse nok til å kjøre nye spill med god grafikk og oppløsning, men måtte jenke litt på kravene etter hvert som vi startet testingen.
Ikke til de tyngste spillene
Vi opplevde for eksempel å få levert stusselige 20 bilder per sekund i «Battlefield 4» med 1920x1080 pikslers oppløsning og grafikken satt til «Ultra». Det er for så vidt et veldig krevende spill, men 20 bilder er i underkant. Først da vi stilte ned til «Medium» og samme oppløsning kom vi opp på noe som kunne fungere, i overkant av 40 bilder per sekund i snitt.
Resultatene var noe bedre i Codemasters-spillene «Grid Autosport» og «Dirt 3», med omtrent 40 bilder i sekundet i snitt med «High»-innstillingene. Begge deler er spillbart, men ikke optimalt. Du kan altså bruke Toshiba Qosmio X70 til spill. Bare ikke forvent deg feiende flott grafikk og silkemyk bildeflyt. Til litt eldre og lettere spill er Qosmio godt egnet.
Toshiba Qosmio X70 er utstyrt med et tastatur i fullstørrelse, eller i alle fall veldig, veldig nær fullstørrelse. Det er også eget talltastatur til høyre. Tastaturet er meget behagelig i bruk, med fast og god tasterespons. Pekeplaten er relativt stor og har lav friksjon, og er behagelig og presis i bruk.
Behagelig TN-skjerm
Skjermen på 17 tommer er utstyrt med det som kan se ut til å være et TN-panel. Fargegjengivelsen og kontrasten er relativt god, og det er fin skjerm i bruk. TN har imidlertid en del svakere fargekvalitet enn IPS, som så mange andre pc-er er utstyrt med om dagen, men kan til gjengjeld være litt raskere og bedre egnet til video og spill. Med TN-panel får du også ganske mye smalere innsynsvinkel, og sitter du litt for langt siden til skjermen, vil fargene blir noe forvrengt og rare.
Toshiba Qosmio X70 er utstyrt med høyttalere utviklet sammen med Harman Kardon. Dette er noe bærbarprodusentene har drevet med noen år, om det nå er Onkyo, Harman Kardon, Beats eller andre. Selv om det mest av alt er for å kunne plastre på merkelappen til en kjent produsent, hender det også at det har noe for seg. Qosmio X70 har da også en god del bedre lyd enn bærbare flest, men Harman Kardon-navnet til tross er det ikke akkurat noen HiFi-opplevelse du får her. Godt nok til videoklipp og en del spill, men en anelse slitsomt til musikk og film i lengden.
Blu-ray til film
Du har relativt greit med tilkoblingsmuligheter her, med fire usb-porter, hvorav to støtter USB 3.0, og en av dem igjen støtter lading selv om pc-en står av. Tilkobling til nettverk kan gjøres via nettverksporten i pc-en eller mot trådløsnett opptil 802.11ac. Ønsker du å koble til en ekstern skjerm, har du valget mellom «god», gammeldags vga-tilkobling (d-sub) eller HDMI. DisplayPort er det ikke funnet plass til.
Selvfølgeligheter som minnekortleser og inn- og utganger for lyd er naturlig nok også på plass. Det samme er web-kamera. For dem som liker film, og ikke tar til takke med det streaming-tilbyderne kaller HD, er Qosmio X70-B-10M utstyrt med kombinert DVD- og Blu-ray-brenner/spiller.
Middels batteri
Når vi kommer opp i klassen av pc-er som er utstyrt med såpass kraftige prosessorer som her, ser vi at batteritiden faller ganske markant, sammenlignet med tallene vi ser på en del bedriftsbærbare og hybrider, hvor batteritid har høyere fokus en rå ytelse. Så også for Qosmio X70.
Resultatene i våre batteritester ble en anelse lavere enn vi hadde forventet, med noe svakere resultater enn på de kraftigere pc-ene fra Multicom og Asus. Til bruk av typiske kontorprogrammer, surfing på nett og litt lett musikkavspilling ga pc-en opp etter så vidt over tre og en halv time. Til tyngre oppgaver, som spill og video, måtte den se seg slått allerede etter litt over to timer. Det er så vidt under det vi oppnådde med Asus G751JY, og omtrent en time mindre i enn med Multicom Kunshan P651S. Altså ikke dårlig, men heller ikke fryktelig imponerende.
Mye varme, en del støy
Et annet element er varmeutviklingen, som gjør at pc-en har et noe høyere støynivå enn de vi har blitt vant med den siste tiden, både fra enklere pc-er og fra kraftigere pc-er. Støynivået er ikke mye høyere, men litt mer enn vi forventer i dag. Verre er det med varmeutviklingen når du bruker pc-en til tunge spill. Da blir det nemlig i overkant, nesten litt ubehagelig, varmt nedenfor tastaturet på høyre side av pc-en.
Toshiba Qosmio X70 er utstyrt med Windows 8.1, som omtrent alle andre nye pc-er er om dagen. Den er imidlertid også i overkant utstyrt med alskens unødvendige programmer. Det er ikke fullt like ille som på de billigste pc-ene, hvor produsentene tidvis tar helt av med «gratisprogrammer» og demo-versjoner av programmer for å spare noen kroner.
På en pc til 11.000 kroner forventer vi nå uansett en renere Windows-installasjon enn dette. Programmer direkte knyttet opp til funksjonalitet i selve pc-en kan vi sette pris på, men mye av det andre, som spill, McAfee og den slags, kunne vi godt klart oss uten. Heldigvis er det relativt enkelt å rense bort alt dette etter første oppstart – noe vi helt klart anbefaler å gjøre. Det kan spare deg både for irritasjon og litt ytelsestap.
Konklusjon
Toshiba Qosmio X70 er en relativ slank pc som er tøff å se på. Byggekvaliteten virker jevnt over god, som man forventer av en pc til 11.000 kroner. Til tross for at den er stor, med 17-tommer skjerm, er vekten til å leve med. En trenger i alle fall ikke bekymre seg for ryggen om en velger å ta den med seg i veska.
Til selv relativt tung bruk holder den godt følge, med god ytelse fra en kraftig Intel Core i7-prosessor og rikelig med minne. Ønsker du å bruke den til litt mer seriøse oppgaver, er skjermen godt egnet også til det. TN-panel til tross, her er det god fargegjengivelse og fin bildekvalitet.
Toshiba omtaler Qosmio som en underholdningsmaskin, og til det meste av slik bruk fungerer den flott. Her kan du både konsumere og skape både foto, bilder og musikk. Til det siste punktet på Toshibas liste, spilling, er den imidlertid ikke like godt egnet. Den klarer å kjøre nye spill, men da må du ta til takke med relativt lave grafikkinnstillinger, eller skru ned oppløsningen.
Totalt sett er det Toshiba Qosmio en god pc med jevnt over god ytelse. Vi klarer likevel ikke fri oss fra tanken om at vi heller ville hatt en litt mindre SSD, for ytelsens skyld, og at grafikken er i svakeste laget for en pc i denne prisklassen. Færre unødvendige programmer hadde også være velkomment.