TEST: Tecdesk Smart 5500 - Bordtelefonen lever

En GSM-bordtelefon som er ute etter å revolusjonere den tradisjonelle arbeidsplassen

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år, under en pressevisning av moderne mobiltelefoner, fikk vi øye på noe så uvanlig som en bordtelefon, forsiktig plassert mellom prangende mobiltelefoner. Det som først virket som en kuriositet, har fått oss til å revurdere bordtelefonen til noe annet enn en attpåklatt i et ellers moderne kontormiljø.

Nytt utseende

Ved første øyekast ser Tecdesk Smart 5500 ut som en vanlig kontortelefon, med en noe overdimensjonert skjerm. Løfter du av røret møtes du av et umiskjennelig grensesnitt fra Android på den trykkfølsomme skjermen. De vanlige nummertastene man forventer skal være der er på plass, pluss en del andre knapper vi kommer tilbake til.

Størrelsen er relativt standard, om du ikke velger å koble til kontaktmodulen som gir deg flere muligheter på bekostning av bredden. Vi har ikke testet kontaktmodulen da vi ikke var et fullt operativt miljø, men den gir deg oversikten over 20 kontakter, og fraværsstatus på disse. Dette gjør det enkelt å se hvem som er tilgjengelige og for eksempel sette over samtaler.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Galaxy S4 GT-I9505 - Ny teknologi i gammel innpakning

Trådløst med batteri

Av koblinger finnes det en nettverksport for internett, en 3,5mm hodesettinngang, eksternt antenneuttak og mikro-usb for tilkobling til pc. Av de trådløse variantene støtter Tecdesk Smart 5500 wlan, bluetooth og EHS, som gjør det mulig å koble til hodesett som støtter standarden.

Under batteridekselet under finner man plass til sim-kortet og en mikroSD-port. Det følger sågar med et 2GB kort i esken. Batteriet er en av de geniale løsningene man får med TecDesk Smart 5500; muligheten til å fortsette samtaler i et strømbrudd eller ta med telefonen på et stillerom er begge velkomne. Med tanke på at telefonen primært er koblet til strøm er batterilevetiden svært god, med en angitt taletid på 4,5 timer.

LES OGSÅ:

TEST: LG Optimus G E975 - Kommer sent, men godt

GSM eller Skype

Tecdesk Smart 5500 kjører det noe utdaterte Android 2.3.5, med et løfte om oppgradering så snart Google slipper versjon 5.0. Under panseret har telefonen en 1GHz Snapdragon MSM7227A- prosessor fra Qualcomm. Den er også noe utdatert, men nå er det vel heller ikke meningen at bordtelefonen din skal spille de mest krevende spillene.

Med tilgang til Google Play Store, kan du installere apper til den store gullmedaljen. Skype er en selvsagt app til denne telefonen, som fungerer bra med det innebygde kameraet og skjermen. Vi hadde problemer med å rute lyden fra skype gjennom røret og ikke høyttaleren, her er det håp at TecDesk kan forbedre dette når Android 5.0 slippes. Hodetelefoner fungerer bra her, og det var greit å kunne bytte til Spotify mellom samtalene. vi ønsker oss dog muligheten til å kunne bruke den trykkfølsomme skjermen mer under samtaler, for eksempel til å ta frem dokumenter eller bruke internett om man ikke sitter ved pulten.

LES OGSÅ:

TEST: Creative WP-250 og Jabra Play: Trådløse plugger

God i bruk

I bruk fungerer Tecdesk Smart 5500 meget godt, og opereres som en vanlig mobiltelefon. Du har en velkjent meny på den fem tommer store skjermen, samt fysiske knapper og et godt, gammeldags telefonrør. Dekningen på telefonen er veldig bra, og med mulighetene for en ekstern antenne kan dette være redningen i blindsoner. Telefonen støtter foreløpig ikke 4G, men 3G fungerer fint til den bruken telefonen er ment for.

Av ekstra fysiske knapper er det en innlagt opptaks-funksjon, som kan være nyttig om man må ta opp noe fra samtalen – selvsagt innenfor datatilsynets grenser. Lydkvaliteten på telefonen var meget god, og hadde noe bedre dekning enn andre mobiltelefoner i soner der dekning var minimal.

Sentralbordløsning og skatt

Emcom, som leverer telefonen, jobber også direkte med integrasjon mot operatørenes API for mobile sentralbordløsninger. Telenors Mobilt Bedriftsnett og Netcoms Trådløse Bedrift skal begge være støttet etter sommeren en gang, og dette gjør blant annet at man kan legge alle mobiltelefoner i bedriften til i kontaktmodulen. Med muligheten for å utvide med to ekstra moduler, kan du altså ha kontroll på 60 kontakter fra kontaktmodulen. Minnet gir fra før muligheten til å lagre opp til 5000 kontakter.

Det finnes også visse skattefordeler med telefonen, gitt at den blir brukt som arbeidstelefon og ikke blir med hjem, er det andre regler for bordtelefoner i arbeidsplassen.

LES OGSÅ:

TEST: Cat B15 - Mobilen for tøffinger

Eldre grensesnitt

Til tross for sine unike egenskaper, er det lett å tenke at ikke alle mulighetene TecDesk gir deg har blitt utforsket. Grensesnittet avslører ingen spesialbygde apper, dette er Android i en grunnversjon. Den foreløpige mangelen på et oppdatert operativsystem gir også små hodepiner, spesielt med noen ikke-fungerende apper. Vi har også hatt vanskeligheter med å oppdatere telefonens firmware.

Mye av dette blir adressert i en oppgradering til Android 5.0, forhåpentligvis vil den aldrende prosessoren holde tritt med nytt software.

Konklusjon

TecDesk 5500 Smart fyller på en måte et behov vi ikke visste vi hadde. Fra å anse jobbtelefonen som noe klumpete og gammeldags, har vi fått øynene opp for muligheten en trådløs bordtelefon gir oss. God lyd, overlegen mobilitet og smarte løsninger for bedrifter bør gjøre TecDesk Smart 5500 et seriøst alternativ når man skal revurdere telefoni i bedriften. Med kommende API støtte for Telenor og Netcom har man i tillegg muligheten til å trekke eksterne ressurser inn til bedriften.

Bordtelefonen er fremdeles viktig i norske kontorer, og viljen til å bytte ut den gul-hvite gamlingen med noe moderne og mer funksjonelt er stor. Kostnaden på telefonen vil variere på hvilke subsidier du får ved kjøp, men man kan spare inn ressurser ved å oppgradere fra den gamle bordtelefonen.

Vi var meget fornøyde med Tecdesk 5500 Smart og de mulighetene den gir. Med få grep kan denne telefonen være med på å forandre kontorlandskapet. Batteriløsningen gjør at telefonen kan brukes i situasjoner utover de vanlige begrensningene, er en kjærkommen nykomling i et marked vi ellers tenker lite på.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Yoga 13: Forvandlings-pc