Test: Wahoo Fitness Runpack

Ta pulsen på joggeturen med iPhone.

Publisert Sist oppdatert

Mobilen har etter hvert blitt et nyttig hjelpemiddel til treningen. Det finnes både apper og tilbehørsprodukter til smarttelefonen som lar deg føre statistikk over treningsøktene dine. Mange bruker de digitale hjelpemidlene for å holde treningsmotivasjonen oppe – samtidig som de faktisk er mer enn bare nerdete moro.

Spesielt for joggerne finnes det mange treningsduppedingser å velge mellom. Nike har for eksempel en liten brikke du kan sette fast i skoen. Sammen med en mobiltelefon eller en iPod kan brikken registere hastighet, tilbakelagt avstand og kaloriforbruk, samt få beskjeder på øret om hvordan du ligger an. Treningsresultatene kan så lastes opp til nettstedet Nikeplus.com, hvor du får en grafisk fremstilling av treningsøktene dine.

Det finnes mange konkurrerende løsninger til Nike+, og mange baserer seg på den innebygde gps-en i telefonen. Det er også mulig å gjøre mer enn å bare måle hvor langt du løper. Det finnes for eksempel løsninger for å måle pulsen, både med pulsklokke, men også med mobilen. Vet du hva pulsen din er, kan du få mer effekt av treningen ved å trene med riktig intensitet – i stedet for å bare gi full gass hele tiden. Nyttig for så vel nybegynnere som proffe.

Les mer hos PC World:

Mobilen får deg opp av sofaen

Å komme i gang

Vi har altså testet Wahoo Fitness Runpack, en «løpepakke» som består av et pulsbelte (Wahoo Fitness Soft Heart Rate Belt) og en mottaker (Fisica Fitness Sensor Key for iPhone). Mottakeren kobles til iPhone-en, mens pulsbeltet festes rundt brystkassen. De to delene kan kjøpes i en samlet pakke, eller separat. I Norge er produktene til salgs hos blant annet Datahandel.no.

Å ta i bruk Wahoo Fitness-løpepakken er veldig enkelt. Mottakeren setter du i dock-inngangen på din iPhone eller iPod touch, og pulsbeltet fester du rundt brystkassen. Så er det bare å pare pulsbeltet med mottakeren på telefonen – til dette trenger du en applikasjon. Wahoo har en egen app kalt Wahoo Fitness (gratis) du kan bruke, men Fisica-mottakeren fungerer med en rekke andre treningsapper også, for eksempel RunKeeper, Endomondo Sports Tracker og iMapMyRun. Se en komplett liste her.

Ikke bare for løping

Vi testet Wahoo-løpepakken på både løpetur og gåtur. I tillegg hadde vi den med på en SATS-time. I alle sammenhenger fungerte den fint, men på SATS-timen fikk vi ikke sjekket iPhone-en underveis, ettersom telefonen ble liggende i en jakkelomme bakerst i salen. For å kunne sjekke pulsen underveis er det kanskje aller best å bruke en dedikert (og mindre) pulsklokke. Det finnes riktignok apper som lar deg registrere treningsøkter som aerobic og lignende, så det kan likevel være nyttig å bruke Wahoo Fitness-beltet selv om du ikke har iPhone-en på deg. Husk imidlertid på at rekkevidden er på opptil 10 meter, så du bør ikke ha mottakeren og pulsbeltet altfor langt unna hverandre.

Pulsbeltet er for øvrig behagelig å ha på seg, og vi opplevde det ikke som for stramt. Beltet består av to deler, en stropp og selve sensoren, og disse to festes sammen med en knappebasert mekanisme. Denne virker solid nok. Fisica Key-mottakeren er også kompatibel med et pulsbelte fra Garmin.

Selve mottakeren er en ganske liten sak, men da den stikker ut av telefonen, anbefaler vi å bruke et armbånd til iPhone-en når du løper, dette for at hverken telefonen eller mottakeren skulle bli skadet dersom du kommer borti den med noe. Merk at det ikke er alle iPhone-armbånd som kan brukes med mottakeren. Wahoo Fitness har selv laget et armbånd som har plass til sensoren, som vi også fikk med til testen vår. Armbåndet er mykt og behagelig og beskytter samtidig telefonen mot regn og svette. Prisen er 290 kroner. Er du en ivrig løper, anbefaler vi å bruke et slikt armbånd. Ikke bare beskytter det telefonen mot svette og andre våte elementer, men du beskytter også dock-inngangen mot eventuelle støt.

Mottakeren benytter seg for øvrig av en trådløs standard kalt ANT+ - den mest brukte standarden blant "fitness sensors" – for å overføre data mellom pulsbeltet og din iPhone. ANT+ har blant annet svært lavt strømforbruk, noe vi la merke til under testingen. I løpet av en times joggetur hadde iPhone-en brukt rundt 15 prosent strømkapasitet.

Konklusjon

Alt i alt har vi lite å utsette på Wahoo Fitness Runpack. Den gjør det den skal – altså måler pulsen – på en god måte. I kombinasjon med apper som RunKeeper eller Endomondo er den et ypperlig verktøy for å føre statistikk over treningsøktene dine. Du får enkelt oversikt over hvilket pulsnivå du ligger på, slik at du kan justere og tilpasse intensiteten, og etter hvert kan det kanskje også bidra til at du kommer i bedre form.

Løpepakken koster cirka 1100 kroner, noe som ikke er så mye mer enn hva du må betale for en ålreit pulsklokke. Og best av alt slipper du å måtte anstrenge deg for å overføre treningsdataene til datamaskinen - alt skjer automatisk.