Tekstmeldinger blir "gratis" med iMessage

Ny løsning tar over for SMS i neste versjon av iOS.

Publisert Sist oppdatert

En av de store overraskelsene i det kommende iOS 5 er et nytt meldingssystem kalt iMessage.

iMessage er Apples alt-i-ett-alternativ for tekstmeldinger, et meldingsystem likt det vi finner i apper som WhatsApp og Viber, eller også tjenester som Messenger og Skype.

Kort fortalt er det en kommunikasjonsplattform for å sende tekst, bilder, video, kartplasseringer og kontakter. Systemet fungerer bare mellom iOS-enheter, det vil si iPhone, iPad og iPod touch.

I en tid hvor bruk av datatrafikk er i ferd med å ta over for den tradisjonelle telefonbruken, er det ikke overraskende at Apple lanserer en slik løsning. På iPhone spesielt finnes det en haug med populære apper som tillater denne type kommunikasjon, også mellom andre plattformer, som Android.

iMessage har vært en godt skjult hemmelighet for allmennheten, og ikke engang mobiloperatørene skal ha visst om funksjonen før den ble avduket på Apples WWDC-keynote, ifølge Daring Fireball-blogger John Gruber.

LES OGSÅ:

De 10 viktigste nyhetene i iOS 5

Bedre enn vanlige tekstmeldinger?

iMessages vil ikke belaste SMS-kvoten på mobilabonnementet ditt. Meldingssystemet bruker kun datatrafikk, det vil si at meldingene går via internett - enten via trådløst nettverk eller 3g-mobilnettverk. I mange tilfeller en veldig kjekk løsning, spesielt om man er flink til å bruke den over trådløst nettverk. På utenlandsferier er den midt i blinken.

I motsetning til vanlig SMS, støtter iMessage også funksjoner som mottaksbekreftelser (som forteller deg når en melding har blitt levert), lesebekreftelser (som sier når en melding har blitt lest), og en skrivestatus (slik at du kan se om mottakeren svarer). Merk imidlertid at iOS-enheten din som standard ikke vil fortelle kontakten din når du har lest meldingen han/hun har sendt, du må aktivere det manuelt.

iMessages er begrenset til samtaler mellom iOS-enheter. Hvis du vil sende en melding til en venn med en annen telefon, må du bruke sms eller en tredjepartsapp som f. eks. WhatsApp.

LES OGSÅ:

Her er Apples tre store nyheter

Slik fungerer iMessage

Akkurat som FaceTime, fungerer iMessage med så vel telefonnummeret ditt som e-postadressen din. Og igjen som FaceTime, lar iMessage deg spesifisere hvilke e-postadresser du vil koble opp mot din iMessage-konto. Bruken av e-post gjør at iMessage også fungerer med iPod touch og iPad uten 3G - alt som trengs er som nevnt en internettforbindelse.

iMessage er integrert i den vanlige Meldinger-appen og opererer i bakgrunnen uten at du trenger å gjøre noe spesielt selv. Når du skriver en melding på iPhone, vil iOS automatisk svitsje over til iMessage-protokollen hvis mottakeren din også er en iMessage-bruker; hvis ikke vil den bruke vanlig SMS. Du trenger altså ikke å kjenne til mottakerens Apple-id eller be telefonen å sende en iMessage i stedet for en SMS, den gjør det automatisk.

Dersom du benytter iCloud synkroniseres iMessage-meldingene dine også automatisk mellom nettskyen og iOS-enhetene dine. Du kan med andre ord snakke med en venn på en iPhone, og så fortsette den samme samtalen på en iPad.

For å skille mellom vanlige SMS-er og iMessage, har Apple gjort iMessage-samtaler blå og de vanlige tekstmeldingene grønne. Både samtalebobler og send-knappen er merket i de to separate fargene, så du kan hele tiden se hva slags type kommunikasjon du bruker.

Når en kontakt identifiseres som iMessage-bruker, dukker dessuten en blå snakkeboble opp ved siden av navnet i kontaktliste. Hvis du ikke vil sende vanlige tekstmeldinger, kan du skru av dette. Du kan også skru av iMessage om du kun vil benytte deg av vanlig SMS.

Se flere bilder av iMessage i bruk hos Cult of Mac.

LES OGSÅ:

Apple introduserer iCloud