TEST: Multicom Kunshan P651S - Snertent råskinn

Spillbærbare trenger ikke være store, klumpete og fulle av blinkende lys for yte godt.

En av våre absolutte favorittbærbare de siste årene var Multicoms Kunshan P150E. Den så kanskje ikke griselekker ut, men helt ok. Til gjengjeld hadde den ytelse i bøtter og spann, og da vi testet en langt dyrere, og nyere, Alienware 17 for snart ett år siden, var det bare så vidt den holdt følge med Kunshan P150E i de fleste av testene.

Med alt dette i tankene var det med spenning vi tok fatt på Multicoms nye spillmaskin, Kunshan P651S. Ikke har det skjedd mye med innmaten siden vi fikk vår 150E for et par år siden, det har skjedd litt med det alt er plassert inne i også.

Slankere og lettere

For mens de fleste spillbærbare fortsatt, vår Kunshan P150E inkludert, er relativt klumpete, kantete og «tøffe» i designen, er Multicom Kunshan P651S langt smekrere og slankere. For all del, designen har fortsatt noen ekstra skråkanter her og der, men det er noe mer «sivilsert» enn de mange brautende spillbærbare vi ellers ser.

TEST: Logitech G910 Orion Spark - Dyrt og heftig spilltastatur

For å klare å presse så pass kraftig maskinvare som Kunshan P651S inn i er relativt tynt ytre har man blant annet måtte ofre det optiske drevet. Her er det altså ingen intern dvd- eller Blu-ray-spiller å finne. Det kan i alle fall vi fint leve med. I dag er det meste uansett nettbasert, om det nå er spill eller programmer er det bare å laste det ned fra Steam, Origin, Microsoft, Adobe eller en annen tjeneste. Vi valgte da også å ofre den optiske i vår Kunshan P150E, til fordel for en ekstra harddisk, og har fortsatt ikke angret på det.

REN: Designen er enkel og stilren, men noen skrå «spillkanter» er det jo.

Multicom Kunshan P651S er utstyrt med 15,6-tommers skjerm. Vi har hatt to varianter av maskinen inne til test, en med vanlig FullHD-skjerm, altså 1920x1080 piksler, og en med 4K-skjerm, med 3840x2160 pikslers oppløsning.

Selve ytelses- og maskinvaredelen av testen er basert på modellen med FullHD-skjerm, som hadde den kraftigste innmaten. Selv om de er plassert på samme type pc og er like store, er det naturlig nok en del forskjell på å bruke en 15,6-tommers bærbar med FullHD og en med 4K. Og i de fleste tilfeller var det egentlig vel så kjekt med FullHD, ikke minst når det er snakk om spill – 4K-oppløsning i nyere spill krever nemlig svært mye av maskinen.

TEST: Qpad FX90 King Size - Gigantisk og genial musematte

Blass skjerm

Dessverre opplevde vi FullHD-skjermen som noe blassere og tristere, med svakere kontrast, enn 4K-skjermen. Totalt sett opplevdes skjermen noe middelmådig, og på høyde med det vi normalt ser i litt enklere og rimeligere bærbare. Det hjalp noe med en kalibrering av skjermen, men det er ikke alle forunt å ha kalibreringsutstyr lett tilgengelig.

Kunshan P651S er godt utstyrt, men selv en Intel Core i7 4710HQ-prosessor på 2,5 gigahertz, som ikke er av de som sparer på kreftene eller strømmen, og en meget kraftig Nvidia Geforce GTX 980-grafikkprosessor, kommer litt til kort om du ønsker å spille i 4K. Og for å være helt ærlig, med en skjerm på 15,6-tommer gjør ikke den ekstra oppløsning veldig stor forskjell uansett. Og dette kommer fra en som alltid har klaget på at pc-skjermer, i alle fall etter overgangen til LCD, har hatt alt for lav oppløsning.

En kommer dessverre ikke så langt med bare prosessor og grafikkbrikke, derfor var vår testmaskin blant annet også utstyrt med åtte gigabyte minne, en SSD på 240 gigabyte og en vanlig harddisk på én terabyte. I tillegg var det selvsagt støtte for både kablet og trådløst nettverk, sistnevnte med hastigheter opp til 802.11ac-standarden.

TEST: Multicom Xishan W550S - Mye pc for pengene

Kjør på med skjermer

På tilkoblingsfronten ellers står det også greit til, selv om vi gjerne hadde sett en eller to usb-porter til. Den slags får man aldri nok av, selv om tre USB 3-0-porter og en kombinert eSata og USB 3.0 nok duger lenge for de fleste. Med Kunshan P651S får du også rikelig med tilkoblingsmuligheter om du vil bruke en ekstern skjerm. Her er det nemlig en vanlig HDMI-port og to mini-DisplayPort-tilkoblinger. Fritt frem for flerskjermsløsning, og litt til, altså.

Selvfølgeligheter som minnekortleser og lyd ut- og innganger, samt nettverksport, er naturlig nok også på plass. Lydutgangene er støtte opp av en Sound Blaster X-Fi-lydkontroller, noe som gir mulighet for langt bedre lyd og innstillingsmuligheter enn med lydkontrollerne vi normalt sett ser i både bærbare og stasjonære pc-er. Det kan vi like. Det gir også mulighet for å koble et 5.1-kringlydsett rett til pc-en.

God lyd

Eller du kan bruke lydkortet sammen med Onkyo-høyttalerne, med et eget lite basselement, til å spille av lyd. Til bærbarhøyttalere er de ikke så aller verst, spesielt ikke om du lar lydkortet gjøre sine justeringer. Forvent deg ingen hifi-opplevelse, men til video og litt musikk gjør kombinasjonen en kurant jobb.

SPILLING: Tastaturet er behagelig i bruk, og i tilfelle du skulle glemme at wasd-tastene er foretrukne i spill, er det markert piler på dem.

På høyre side av maskinen fant vi også et spor til sim-kort, men da vi sjekket med Multicom fikk vi beskjed om at modulen som trenger for den ikke er installert i Kunshan P651S, da de rett og slett ikke ser noe marked i mobilt bredbånd i en spillbærbar.

TEST: Turtle Beach Ear Force Z60 - God lyd fra alle kanter

Gitt at det ville gitt pc-en enda høyere pris, og hvor enkelt det uansett er å koble seg på nett med mobilen om det skulle være behov for det, anser vi det som en helt grei avgjørelse. For hobbymekkeren kan det vel være at det er mulig å ettermontere en slik modul, uten at vi anbefaler det. Vi har nemlig hatt Kunshan P651S fra hverandre, og det var ingen liten jobb.

God all-rounder

Oppramsing av heftige spesifikasjoner er jo alltid moro, men det er når pc-en først er i gang og får kjørt seg litt, at vi får vite hva den faktisk duger til. Derfor var vi raskt i gang med å kjøre gjennom våre testrutiner for spillbærbare, som skiller seg noe fra vanlige bedrifts-pc-er og enklere bærbare – først og fremst ved at vi får muligheten til å spille litt i arbeidstida. Jippi.

I Futuremarks syntetiske tester, som simulerer forskjellige typer bruk, gjorde Kunshan P651S det jevnt over knallsterkt. Takket være en kraftig prosessor og en rask SSD, lekte den seg med testens som simulerer typiske arbeidsoppgaver, samt tyngre jobber, som bildebehandling og videoredigering. Resultatene i PCMark 8 er blant de aller beste vi har målt på bærbare pc-er, og ytelsesmessig er det i alle fall ingenting som hindrer Multicom Kunshan P651S i å være en kapabel jobb-pc.

SLANK: Multicom Kunshan P651S er ikke akkurat Mabook Air-tynn, men gitt spesifikasjonene er dette både slankt og lett.

Nå er det nå uansett slik at maskinen, utstyrt med kraftigste Geforce-prosessor, vel aller mest er tiltenkt de som har planer om å bruke pc-en til spilling og den slags moro. I 3DMark viste da også maskinen hva den er god for, med de så langt beste resultatene vi har målt på en spillbærbar – og det med relativt god margin.

TEST: Asus G20 - Liten og tøff kraftpakke

Heftig spillytelse

I noen av de tyngre testene i 3DMark gjør Kunshan P651S opp mot 70 prosent bedre enn Alienware 17 og Multicom Kunshan P177S, som vi testet tidligere i år, og som var utstyrt med kraftige Intel Core i7-prosessorer og Geforce GTX 780M. Ikke akkurat noen sinker de heller, altså.

Vi ble heller ikke skuffet da vi kjørte i gang med å spille med maskinen. Vi spilte i overkant mange runder «Battlefield 4», med spillet kjørende med skjermens oppløsning, altså i FullHD, 1920x1080 piksler. Videre startet vi med å spille med «High»-innstillingen, som gir feiende flott grafikk og mye moro. Snittbilderaten endte opp på ganske nøyaktig 100 bilder per sekund, noe som er mektig imponerende på en bærbar pc. Det er også omtrent nøyaktig det samme vi klarte med vår stasjonære pc, med en noe eldre Core i7 og to Geforce TTX 750 i SLI, samt mer minne og flere SSD-er.

Vi hadde i det hele tatt ingen problemer med å kjøre tunge spill med knallgod flyt og høyt grafikknivå. Det skulle da også bare mangle, gitt kombinasjonen av rask prosessor, kraftig grafikk, greit med minne og en rask SSD.

Overraskende batteritid

Som med så mange andre pc-er i denne kategorien, er det litt som må ofres for ytelsens del. Viktigst er batteritiden, som de siste årene har blitt svært god på mange bærbare pc-er, men fortsatt er litt så som så på spillbærbare.

Våre tester viste imidlertid at det ikke sto så aller verst til med Mulitcom Kunshan P651S. Det hjelper noe at du enkelt kan koble ut den dedikerte grafikkprosessoren, og heller kjøre grafikken via den prosessorintegrerte grafikken. Det gir markant bedre batteritid.

Da vi testet batteritiden endte vi opp med å få litt i overkant av fire timer batteritid til relativt enkel bruk og video. Det er omtrent en time mer enn vi normalt ser på tilsvarende pc-er.

Et annet område hvor det må ofres litt når en skal ha en så pass kraftig pc som dette, spesielt når den samtidig skal være så tynn som Kunshan P651S, er lydnivå. Det er ikke til å komme utenom at både kraftige prosessorer og grafikkprosessorer både bruker en del strøm og utvikler en del varme – noe som jo gjerne henger sammen.

TEST: Qpad MK-70 – Helt enkelt, helt genialt

Ved vanlig bruk oppfører Kunshan P651S er overraskende sivilisert, med vifter som kjører på lav hastighet og gir svært lite lyd fra seg. Når du starter tunger programmer girer den litt opp, mens den gir relativt mye lyd fra seg når du kjører spill på pc-en. Når du spiller vil nok uansett lyden fra spillet overdøve mye av viftestøyen, eller du har et hodesett som stenger mye av den ute.

Konklusjon

Som så ofte med spillbærbare koster det å være kar. For Multicom Kunshan P651S er ingen direkte billig bærbar, vår testmodell koster 15 995 kroner uten operativsystem, men så får man da også virkelig heftig ytelse for pengene. Det er også tydelig at prisene fortsatt er på vei nedover for bærbare, selv i dette segmentet. Det er ikke mer enn knappe året eller to siden at det som da var det heftigste fort koster fire til fem tusen kroner mer. Jeg tro vi alle kan være enige om at det er en grei utvikling.

Ikke virker 16 000 kroner, og litt mer når du legger på frakt, som en ublu pris heller. Her har du ytelse i bøtter og spann, om det nå er tunge, profesjonelle programmer du holder på med, eller de nyeste og tyngste spillene. Vi klarte ikke å få maskinen ned i knestående, selv med tunge ytelsestester og krevende spill. Bildeflyten holdt seg godt over det vi anser som et godt nivå i spill, og slik sett vil nok dette være en pc som klarer å holde tritt med spill i flere år fremover. Det kan jo være kjekt å ha i mente om du har planer om å skaffe deg en heftig spillbærbar.

Selv modellen med Geforce GTX 970, og eller samme spesifikasjoner, sparket godt fra seg i våre tester, så om du kan takle rundt 20 til 30 prosent svakere grafikkytelse, kan det være penger å spare. Modellen med GTX 970 koster omtrent 3 500 kroner mindre, og er fortsatt nær ved å være et råskinn.

Det er imidlertid ikke bare fryd og gammen, selv om det aller meste er å like med Multicom Kunshan P651S. Vi var nemlig ikke fryktelig imponert over FullHD-skjermen, som var noe blass og litt lite kontrastrik.