Test: Roborock S7 plus og Neato D10

Storrengjøring med roboter

Håndholdte støvsugere er passé, vi har testet to forskjellige robotløsninger, med nesten samme resultat.

Ifølge markedsundersøklser elsker nordmenn robotstøvsugere, og bransjen forventer over 200.000 solgte enheter i 2022. Samtidig er teknologien blitt moden nok til at det finnes en del annengangs-kjøpere på markedet, noe som ofte gjenspeiles i en økende prisklasse og større krav til produktet.

Ren robotikk

På testbenken, eller testgulvet i denne sammenhengen, har vi satt opp Roborocks S7, med selvtømmende base, mot en kanskje mer tradisjonell Neato D10. Utgangspunktet for de to selskapene er noe forskjellig, der Roborock raskt kom inn i leverandørkjeden til Xiaomi, har Neato aner fra ren robotikk og har sågar deltatt i Battlebots (med en glimrende robot ved navn Ghost Raptor).

Begge modellene fungerer best om de kobles til en partner-applikasjon, og her kommer Neato seirende ut fordi applikasjonen i motsetning til Roborock kun er myntet på selve robotstøvsugeren. Hos begge kan du sette grenser, bestemme timing og styrke på sugekraften, og begge danner også et detaljert kart over området de dekker. Batteritiden hos D10 er hakket bedre, så om du har et stort hus kan det være verdt å tenke gjennom dette for å unngå at støvsugeren må lade underveis.

# MedFilter

Begge kommer med egne filtre, men der Roborock har et rimelig standard filter, bruker Neato et HEPA-filter som stopper mer støv samt allergener i lufta. Filtrene passer også på de mindre modellene D8 og D9. S7 på sin side kan utstyres med en selvtømmende ladestasjon, der den gjør sitt fornødende etter hver runde med støvsuging. Dette fungerer godt, og du kan bestemme selv om du ønsker å tømme dette i en støvsugerpose eller rett i en beholder.

I vårt testhjem har vi en labrador som røyter 365 dager i året, så begge støvsugerne fikk kjørt seg her. Vi testet samtidig med en gitt mengde ris på en kvadratmeter, og resultatet her var for likt til å kunne kåre en klar vinner. Likevel var D10 bedre på å få opp hundehår, og kritisk nok kommer den til i alle hjørnene på grunn av D-fasongen.

Uten kamera

Begge robotstøvsugerne krever litt jobb i forkant, ved å fjerne kabler og lignende, siden ingen av de har kamera. Det er delte meninger rundt dette, men vi syntes det fungerer godt uten, og tanken på et kamera som kjører rundt og lager et kart av huset ditt sitter ikke helt godt hos mange. Samtidig kan det være greit å tenke på at begge disse etter hvert trenger reservedeler som ny børste og filtre. Hos begeg modellene er dette relativt enkelt å få tak i, men hos Neato var det både raskere og enklere å komme i kontakt med support.

HJØRNEKONGEN: Neato er best i hjørnene, men kommer til kort på mye annet. (Foto: Neato)

S7 kan stille med en moppefunksjon som er veldig forbedret siden forrige modell, ved at moppen vibrer under bruk. Den har også fått en større vanntank, men i vår mening er dette kanskje best brukt som en nødløsning om noen kommer på uanmeldt besøk. Den vasker ikke veldig godt og etterlater seg en del streker på parketten, men det ser unektelig bedre ut enn utgangspunktet.

På salg

Prisen på Roborock S7 ligger på rett under 8.000 kroner inkludert den selvtømmende ladestasjonen. D10 kan virke dyr i forhold med en anbefalt pris på tett opptil 10.000 kroner, men vår erfaring er at denne stort sett finnes på salg for rett under 6.000.

Begge robotstøvsugerne gjør en glimrende jobb, og det er vanskelig å kåre en vinner. Neato virker best på dyrehår og hjørner, men den selvtømmende tanken til S7 er forlokkende, spesielt om man er på ferie og vil støvsuge noen runder før man kommer hjem.

Det kan samtidig være greit å huske at om du ønsker en selvtømmende ladestasjon er det foreløpig ikke mulig å hjemme denne under en sofa eller lignende. Det er med andre ord lett å anbefale begge disse løsningene; De fungerer godt i store hus begge to, og er jevngode på selve støvsugingen.