Vil gjøre læring tilgjengelig
Tre norske gründere har utviklet markedsplassen Skillsessions - en videreføring av oppslagstavla.
Vil du lære trombone, slacklining eller datasikkerhet? Da kan du ta kontakt med Magnus. Han tar 400 kroner i timen.
Vil du lære programmering og squash? Da er kanskje Eirik fra Oslo din mann.
Synne lærer bort matte, fysikk og trening, mens Yue fra Oslo kan lære deg kinsesisk eller sosiologi for bare 280 kroner timen.
Disse privatlærerne, og mange andre, kan du møte gjennom nettjenesten Skillsessions, en ny oppstartbedrift som vil gjøre undervisning lettere og mer tilgjengelig.
De tre norske gründerne som står bak ønsker å åpne for at man ikke lenger skal måtte betale i dyre dommer for en personlig trener, nye språkkunnskaper eller ekstra matteundervisning for junior.
– Vi er trygge på at vi er på sporet av noe folk synes er interessant, forteller Lars Andrew Kirste, som er administrerende direktør og medgründer i Skillsessions.
Sammen med Hans Martin Eikerol og Eirik Stien etablerte han våren 2014 nettstedet som legger til rette for kunnskaps- og ferdighetsutveksling.
Brukte sommeren
Guttene er opptatt av læring, og alle tre og ønsker å bidra til at folk kan lære seg nye ting, som et alternativ til passive aktiviteter i hverdagen, slik som TV-titting.
Kirste og Eikerol møttes da de gikk på Gründerskolen. I eksamensoppgave skulle de presentere en forretningsplan.
Oppgaven de leverte inn ble alfa-versjonen av Skillsessions. Etterhvert fikk de med seg Stien, og sommeren 2014 gikk med på å videreutvikle konseptet.
Tresifret antall brukere
Ved å søke på tema eller geografisk område, kan man finne en passende lærer, og se kalenderen dens for ledige tidspunkter. Man kan så sende en forespørsel om avtale. Læreren kan velge å avslå forespørselen.
Akkurat hvor mange profiler det finnes på Skillsessions ønsker ikke guttene å oppgi, men de kan avsløre at de er oppe i et tresifret antall brukere.
Dette inkluderer både de som ønsker å lære noe, og de som lærer bort kunnskap.
– Er det gode lærere da?
– Vi kan ikke garantere at læreren er bra, forteller Kirste.
Med Skillsession ønsker gründerne å legge til rette for at folk skal møtes. Litt som den gamle oppslagstavla, forskjellen er at det skal være lettere.
– Men er det trygt?
– Vi gjør det vi kan for at det skal være trygt og sikkert, og jobber nå med id-verifisering, sier Kirste.
Alle som vil kan registrere seg som lærere, men disse må koble seg opp via Facebook eller en Google+ profil. Dette øker sannsynligheten for at vedkommende er den han eller hun gir seg ut for å være, da det er vanskeligere å forfalske et rikt kontaktnett enn en enkel nettprofil.
Kirste anbefaler at lærere og elever blir kjent på forhånd gjennom å sende meldinger gjennom Skillsessions-tjenesten. Og det er viktig at alle bruker skjønn. Man bør melde ifra til noen man stoler på før man avtaler et møte.
Fremover
Så langt tjener ikke gründerne noe som helst på siden. Neste steg er å få på plass en betalings-løsning. og på sikt ønsker de å ta en prosentandel av hver time.
– Dette er en interessant måte å gründe på. Vi alle er i jobber vi liker og skulle Skillsessions ta av, er vi klare til å ta inn flere ressurser, forteller Kirste.