Virkelig navigering

Navigasjonsløsninger er i vinden. Den kuleste så langt er basert på norsk teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Mens jeg hastet på vei fra en avtale til en annen på Mobile World Congress bråstoppet jeg på grunn av et skjermbilde jeg så i øyekroken. Skjermen viste en gps-løsning hvor navigasjonen foregikk i «virkeligheten» – i stedet for kart var det bilde av byen det ble kjørt rundt i. Det var stilig.

Det var noe helt annet enn kart, og jeg kan lese kart. Har ikke vært artilleriobservatør for ingenting. Jeg styrtet inn på standen med flere spørsmål, blant annet «dekker dere Oslo?».

Svaret var at de hadde hovedkontor i Oslo. Blom-gruppen er børsnotert og omsatte for 720 millioner kroner i fjor og vil passere milliarden i år. Oppmålingsbedriften ble startet i 1954, har over 1000 ansatte i 12 land i Europa. Og har altså den råeste gps-løsningen jeg har sett.

Her kan du se video av løsningen

Du kjenner kanskje til skråfotoene til Gule Sider og Opplysningen 1881? Om ikke hjemstedet ditt er å finne der, så sjekk for eksempel en av Norges ti største byer. Disse bildene er tatt fra fly, og det er opprinnelig slik fotografering som har ledet frem til gps-løsningen.

Satelittfoto og flyfoto tatt rett ovenfra mapper rett til kart, men gjør det ikke spesielt enklere å orientere seg når du befinner deg på bakken. Skråfoto gjør imidlertid at du gjenkjenner bygninger og andre landemerker både på utseende og høyde i landskapet langt enklere.

Flere byer i Europa

Blom har fotografert over 1000 byer i Europa og 400 i USA. Og fotografere betyr i denne sammenhengen å fly over med fem kameraer og bildeløsningen Pictometry, som er amerikansk, men lisensiert av Blom. Oppløsningen er på 15 centimeter, altså at hvert bildeelement er et punkt på 15 x 15 cm.

Bare for Oslo er det tatt 34 000 bilder hvor hvert bilde dekker 400 x 600 meter. Hvert punkt vises i minimum 12 og i gjennomsnitt 18 perspektiver.

Blom eier 21 fly og opererer til sammen 33 fly og fire helikoptre. Utstyret består av lasere, multispektral skanner, digitale og analoge kameraer i tillegg til de spesielle Pictometry-kameraene.

I Europa skal alle byer over 50 000 innbyggere oppdateres i Bloms database annet hvert år, og databasen har en rekke bruksområder innfor informasjon til publikum i forskjellige løsninger, offentlige løsninger i tillegg til vanlig oppmåling og til bruk av nød- og redningstjenester.

I USA brukes Pictometry av politi og brannvesen, og selvsagt av sikkerhetsmyndighetene. Det er også et amerikansk firma som er Bloms største kunde – Microsoft. Hvis du sjekker maps.live.com eller Virtual Earth vil du kunne gå over til skråfoto når du kommer langt nok ned i atmosfæren (bird eye view, som det heter på engelsk).

Ikke planlagt

Navigasjon var faktisk ikke planlagt, men ble en naturlig vei videre. At ikke de største gps-produsentene kastet seg over dette, forundrer meg. Men Blom fikk kontakt med en spansk programvareutvikler, Opera Software (helt sant, ikke Oslo-firmaet) og en portugisisk gps-produsent. I januar 2007 hadde de klar en prototyp på en gps-enhet, og i Spania og Portugal lanserte de kommersielt før jul i fjor.

Selv om det finnes navigasjonsløsninger hvor landemerker vises i en form for 3D, er det ingen som har noe i nærheten av Bloms gps-løsning. Og hottere skal den bli. I første omgang venter jeg og mange andre på å få de nordiske landene på plass.

Imens jobber Blom med forskjellige applikasjoner for bruk av bildematerialet på håndholdte enheter med løsninger som for eksempel kobling mot rutetider, ledige parkeringsplasser og andre former for dynamisk tilleggsinformasjon.

Det er ennå ikke avgjort om de skal lisensiere teknologien til USA og resten av verden. De holder selvsagt ikke døren lukket om noen av de store produsentene av gps-enheter skulle banke på, men sitter ikke stille og venter. Gps-enhetene jeg har sett fra Blusens og Ndrive virker ikke å stå tilbake fra sine mer kjente konkurrenter.