Nettaktivisten Aaron Swartz er død

26-åringen Aaron Swartz, kjent som medskaperen til rss-ptotokollen og med-grunnleggeren av Reddit, er død.

Publisert Sist oppdatert

Aaron Swartz døde alene i sin leilighet i New York på fredag, ifølge The Tech, som var de første til å rapportere dødsfallet.

Swartz var kjent som en politisk aktivist i internett-relaterte spørsmål.

Han var blant annet involvert i etableringen av Creative Commons-lisensen og i kampen mot lovforlaget Sopa og Pipa.

Ungdomsgeni

Som 14-åring var han medforfatter av den første versjonen av RSS-spesifikasjonen og var med på å få Reddit på bena. Det skriver Computer Sweden.

Rett før sin død, var Aaron Swartz anklaget for hacking of svindel. Han var mistenkt for å ha lastet ned og spredd millioner av artikler fra forskningsarkivet til MIT. En fellende dom kunne resultert i 35 år i fengsel og over én million dollar i bøter.

I en uttalelse publisert på nettet, legger Swartz familie noe av skylden for hans død på MIT og myndighetene i Massachusets.

- Aarons død er ikke bare en personlig tragedie. Det er et resultat av et rettsystem fult av trusler og at påtalemyndighetene går for langt. Det skriver familien.

Kritisk til press

Jusprofessor Lawrence Lessig, en nær venn av Aaron Swartz, skriver på sin blogg av myndighetene i dette tilfelle har vært uforholdsmessig agressiv.

- Fra begynnelsen, har myndighetene jobbet så hardt de kan for å få frem det Aaron har gjort på den mest ekstreme og absurde måten. Den som sier at det går an å tjene penger på en haug vitenskapelige artikler er enten en tosk eller en løgner, skriver han.

MIT har sagt at til hensikt å undersøke deres rolle i denne rettstvisten, og i Swartz’ død.