Effektiv drift og vedlikehold
Å sørge for optimal drift og vedlikehold av sine it-systemer krever god planlegging og en klar strategi.
En rekke undersøkelser har gjennom årenes løp konkludert med at pc-er stjeler svært mye tid og ressurser i svært lang tid etter at de har kommet i hus. Mange tror at de tradisjonelle pc-ene snart skvises helt ut av bærbare modeller og tynne klienter.
Tall fra IDC viser at 12,6 prosent av bedriftsmaskinene i dag utgjøres av tynne klienter her i Europa. For Norge sin del er nok tallene helt oppe i 20 prosent ettersom vi ligger helt i toppen når det gjelder tynne klienter.
Drifting er dyrt
De totale kostnadene er en viktig del når vi tar for oss driftsmodeller. I en maskinpark med mange pc-er, har man som regel god kontroll på elementer som hva maskiner koster, hvilke programvarelisenser man trenger og båndbreddekostnadene.
Det man ikke har like god oversikt over er hvor mye utrullinger, brukerstøtte og driftstans egentlig koster bedriften. Det som øker kostnadene er spesielt innføring eller endring av applikasjoner, operativsystem eller maskinvare. Tall fra Siemens Business Service fra 2007 viser at kun åtte prosent av it-kostnadene i bedrifter går til maskinvare. Vedlikehold og brukerstøtte står imidlertid for hele 43 prosent.
Å basere sin plattform på terminalservere og tynne klienter kan utvilsomt gi langt enklere administrasjon og vedlikehold. Administrator kan enkelt legge til eller fjerne applikasjoner uten å måtte inn på hver enkelt pc. Det hele gjøres på en felles terminalserver.
Å legge til patcher eller håndtere fiendtlig programvare kan også gjøres enklere enn i en verden der «tykke klienter» dominerer. I en tynn verden kjøres programvare som for eksempel Microsoft Word eller Internet Explorer på terminalserveren.
I følge IDC er det i dag HP som ruver på toppen innen antall leverte tynne klienter (en markedsandel på 38 prosent) i Vest-Europa. På andreplass ligger Wyse med 20 prosent etterfulgt av Igel med 10 prosent.
Velg riktig plattform
For å en mest hensiktsmessig driftsform, har man til nå hatt i realiteten tre alternative serverplattformer å velge blant. Dette er tradisjonelle servere med tykke klienter, terminalservere (Microsoft Terminal Services eller Citrix Presentation Server) eller man kan basere det hele på virtualiserte klienter ved hjelp av verktøy fra eksempelvis VMware.
Men hva er så egentlig forskjellen mellom terminalservere og virtuelle pc-er? Ved bruk av terminalserver kjøres det kun en forekomst av operativsystem og applikasjoner som deles mellom forholdsvis mange brukere. Tidligere kunne dette føre til problemer ettersom ikke alle applikasjoner lot seg dele like lett.
I dag er denne problemstillingen ikke like reell. Spesielt etter at Citrix innførte isoleringsteknologi i Presentation Server 4.5 ble problemet luket bort. Det var for øvrig også da Citrix startet med å streame applikasjonene.
Virtualisering av pc-er kan gjøres ved hjelp av verktøy fra for eksempel VMware eller Citrix. Her kjøres det separate operativsystem og applikasjoner for hver enkelt bruker, og ingen program over hypervisoren deles. Å håndtere et stort antall brukere med hvert sitt operativsystem osv.
kan bli mer komplekst enn å basere seg på en terminalserver. Kostnadsmessig er det nok også terminaltjenester som vinner – i hvert fall hvis vi ser på utnyttelsen av kapasiteten. En terminalserver med dobbel kjerne kan i dag håndtere rundt 50 brukere, mens en virtualiseringsløsning på samme type server vil kunne støtte rundt 15 brukere.
Dynamiske datasentere
Citrix kjøpte XenSource i oktober 2007, og har nå tilpasset produktet til å passe inn i sin portefølje. Faktisk har selskapet lagt så stor vekt på XenServer at de har endret navn på flaggskipet Presentation Server til XenApp. Dermed kommer virtualisering til å gjennomsyre det meste av hva Citrix sysler med i den nærmeste fremtiden.
– Vi har egentlig alltid virtualisert. I dag er det imidlertid viktig å virtualisere ende-til-ende for å oppnå alle fordelene, sier Dave Austin fra Citrix til Nettverk & Kommunikasjon.
Austin hevder de andre virtualiseringsaktørene kun flytter problemene inn i datasenteret, noe som gir forholdsvis liten gevinst. Fordelen Citrix har er at de kan operere med atskilte operativsystem og applikasjoner.
Ved hjelp av selskapets Provisioning Server velges det operativsystemet en bruker skal ha, men i tillegg legges personlige innstillinger inn. Dette kan være de applikasjonene brukeren skal ha. Selskapet kan også dele ut servere på samme måte.
Å oppgradere fra Windows XP til Windows Vista på klientmaskinene gjøres unna på kort tid, og i løpet av minutter kan brukerne få tilbake XP dersom det skulle være nødvendig. På samme måte kan patcher rulles ut eller tilbake i løpet av kort tid. – Målet er å få alt til være mer fleksibelt, samt at det kan endres raskt ved behov, sier Austin.
– Å få klientkontrollen inn i datasenteret gir mange fordeler. Å for eksempel rulle ut Vista til et antall ulike pc-er kan raskt by på problemer. Ved at all programvare kjøres på servere i datasenteret, vil man heller ikke oppleve fragmenterte filsystemer, store registerendringer og andre elementer som koster tid og ressurser. Hos brukeren vil alt oppleves på samme måte som den første dagen, forteller Austin.
XenServer 4.1 og XenServer Platinum Edition er de nye produktene fra Citrix. Disse er utviklet for å tildele applikasjoner til både virtuelle og fysiske servere. I følge analyseselskapet Gartner er det bare rundt seks prosent av serverne som i dag er virtualiserte. I 2010 sier spåkulen at rundt 14 prosent av serverne er helt virtualiserte. Så selv om mulighetene ligger der, så vil dette ennå ta tid.
XenApp vil som sin forgjenger utgjøre grunnmuren i Citrix sine løsninger. For virtualisering av servere brukes altså nå nye XenServer, mens XenDesktop vil håndtere virtualiseringen for desktoper. Selve XenApp 5.0, som det nye flaggskipet vil hete, er ventet denne våren. Her kommer det også støtte for Windows Server 2008.
Hele den nye produktporteføljen skal heretter hete Citrix Delivery Center. I andre halvdel av 2008 vil vi også Citrix Workflow Studio se dagens lys. Dette er et overliggende arbeidsredskap hvor man grafisk kan administrere og automatisere arbeidsflyten gjennom hele systemet. Den siste biten i Citrix Delivery Center er Citrix NetScaler. Dette er en dedikert maskinvare som optimerer, effektiviserer og sikrer nettverksleveransene.
Slik ser du alle ingrediensene som heretter utgjør Citrix Delivery Center. |
Virtuelle tynne klienter
Tynne klienter har stort sett levert kun ICA eller RDP, men i dagens utvidede it-verden kan ikke en protokoll levere alt.
– En protokoll tvinger kunden til å kjøpe unødvendig mellomvare. Og så står man fast når en ny viktig protokoll ankommer i fremtiden, forteller Igels Stephen Yeo til Nettverk & Kommunikasjon.
– Våre tynne klienter har støtte for mange digitale tjenester. Dette kan være Citrix, Java, VoIP og VDI slik at de for eksempel kan kjøres direkte mot VMware og Citrix Xen-løsninger, sier Yeo.
Igels terminaler er basert på samme brikkesett og de har verktøy for å konfigurere automatiske utrullinger hvor terminalene får all nødvendig informasjon når den kobles til nettverket. Ettersom klientene støtter en rekke protokoller kan de også brukes til mange ulike formål i løpet av sitt liv.
– Vi velger å se på våre tynne klienter som nettverksmotorer. Disse kan for eksempel brukes som en SAP-terminal, ICA-basert klient, printerserver eller en terminal for Cisco-basert VoIP, forteller Yeo. En annen fordel er at man kan ta en hvilken som helst digital tjeneste og putte på for eksempel kryptering.
Når det gjelder vedlikehold av disse terminalene, så kan kun deler av operativsystemet oppgraderes med for eksempel en ny driver. Dermed slipper man å pushe store mengder data over WAN-forbindelser dersom man skal oppgradere en klient. Man kan også via administrasjonsserveren koble seg til en klient som da opererer som en «Buddy» – en FTP-server som forsyner de andre klientene på et avdelingskontor.
Igel har i tillegg til en rekke ulike terminaler også et kort som konverterer en vanlig pc til en tynn klient. Man kobler maskinens IDE-kabel fra harddisken og inn i kortet slik at maskinen starter fra Igel-firmwaren som ligger i Compact Flash-kortet.
Problematisk med e-nomader
Selv om fordelslisten til terminalservere og tynne klienter er lang, er det likevel ett område hvor slike løsninger ikke har strukket til. Dette er for de mobile brukerne. Ettersom tynne klienter krever en konstant nettverksforbindelse, blir dette svært problematisk for e-nomadene.
Vi har tidligere sett på en bærbar tynn klient fra Wyse, noe også HP nå har lansert. Felles for disse er at de ser ut som en bærbar pc, men mangler for eksempel harddisk. Intern flash-lagring er det som gjelder her. Citrix har også gjort store grep for de som ikke konstant er tilknyttet nettverket.
Ved å streame applikasjonene fra serverne til maskinene som skal på vandring, kan de isoleres der i maskinens cache. Dermed vil den aktuelle desktopen også fungere offline. Når brukeren igjen kobles til nettverket, vil maskinen se etter oppgraderinger/endringer for den aktuelle applikasjonen som streames.