TEST: Qnap NMP-1000 - Medielink med flere talenter

NMT-1000 er den første medielinken fra Qnap og virker svært lovende, og den kan mer enn bare spille av mediefiler.

Publisert Sist oppdatert

Spesielt Popcorn Hour har de siste par årene vært svært populære med sin Network Mediatank-serie. Deres første modell, A-100, var så vidt undertegnede husker den første medielinken på markedet med støtte for avspilling av x264, og det i 1080p. Popcorn Hour har basert sine medielinker på system- og videoprosessor fra Sigma. Det samme gjør Qnap. Den grunnleggende teknologien som benyttes her er den samme. Prosessoren som benyttes er SMP8635 – den samme som også Popcorn Hour benytter for sin A-110, men som er litt enklere/eldre enn det Popcorn Hour bruker for nye C-200, som er hovedkonkurrenten til NMP-1000 på det norske markedet.

Det grunnleggende

Når det gjelder video- og lydformater er alt det man per i dag regner som svært aktuelt støttet – blant annet en rekke MPEG4-baserte formater i flere forskjellige konteinere. Det viktigste for mange vil nok være Divx, Xvid og x264/MKV, samt DVD i form av filstruktur på disk eller via diskbildefiler, f.eks. ISO eller NRG. For lydformater er naturligvis mp3, Ogg, Aac og Flac støttet – og mer til.

Når det gjelder lyd på filmer har NMP-1000 integrert dekoder for Dolby Digital og DTS. For en del rimeligere medielinker kan det være at man blir avhengig av ekstern dekoder for spesielt DTS, normalt i form av en surroundreceiver eller en tv med DTS-dekoder. Det er også mulig å vise fram bilder i en rekke formater.

For video er det støtte for integrerte undertekster, samt eksterne undertekster i filer i flere formater. Det er også støtte for synk-justering av undertekster, men det er ikke støtte for synk-justering av lyd. For tilkobling av tv vil HDMI være aktuelt for de fleste i dag, men det er også støtte for tilkobling via komponent, s-video og kompositt. For digital lyd ut har man SPDIF via optisk eller koaks. Lyd overføres naturligvis via HDMI. HDMI-kabel følger med.

Hvor man henter data som skal spilles av er det stor fleksibilitet for. Man kan ha delte kataloger på en pc eller NAS-tjener, deling av bibliotek i Windows Media Player og UPnP AV/DNLA-tjenerprogrammer eller ekstern harddisk og minnepinne koblet til via usb eller eSATA. Det er også mulighet for å montere en standard 3,5-tommers Serial ATA-harddisk internt i enheten. Å installere en disk er gjort unna på noen få minutter. Velger man en slik løsning, anbefaler vi at man velger harddisk der fokus ligger på lavt strømforbruk og lavt støynivå framfor høy ytelse – for eksempel Western Digital Caviar Green-serien eller andre 5 400 o/min-harddisker. Vi kunne ønsket at harddiskbraketten var laget slik at man kunne bruke 2,5-tommers-harddisker, som er mer stillegående. Nå er det vel ikke sikkert at alle synes en vanlig 7 200 o/min-harddisk er så støyende – det varierer nok ut fra kravene man har. Enheten har vifte, men for vår del kunne vi ikke si at denne var merkbar annet enn noen sekunder under oppstart av enheten. Harddisken spinner også ned etter en viss tid hvis den ikke aksesseres. Hvor lang tid det skal ta, stiller man inn selv.

LES OGSÅ: TEST: Asus O!Play: Rimelig HD-medielink

Brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet for navigasjon blant mediefiler er bra og det går raskt å bla. Noen ganger opplevde vi små forsinkelser, hvilket kan være litt irriterende ettersom man er usikker på om det er en forsinkelse eller at kommandoen fra fjernkontrollen ikke har blitt registrert, og dermed trykker man en gang til – hvilket ved for eksempel blaing i kataloger fører en lengre ned i katalogtreet enn det man først ville. Noe stort problem er dette ikke.

Ellers har vi ikke noe spesielt å utsette på enheten. Det er enkelte småting, som for mange vil være ubetydelige. Enkelte innstillinger under avspillinger kunne vi ønske at kunne gjøres uten av avspillingen blir midlertidig satt i pause, samt at vi kunne ønske muligheter for enklere å hoppe framover i avspillingen – f.eks. om man ved å bruke piltastene på fjernkontrollen kunne hoppe en viss tid framover, f.eks. ett minutt.

Når det gjelder avspilling av musikk er det mange medielinker som ikke er optimale. Man kunne her ønsket en indeksering av musikken, og videre en mulighet til å søke opp artister eller sanger på en effektiv måte.

Vi savner også muligheten til å mer egenhendig kunne lage "skins" for hvordan de forskjellige kategoriene skal se ut, blant annet i henhold til farger og bakgrunnsbilder.