Risiko 2023: Underleverandører er et svakt punkt
I rapporten «Risiko» ber NSM norske virksomheter om å ha høyere beredskap. Rapporten viser at underleverandører er et svakt punkt for mange virksomheter, og at fremmede aktører prøver å kjøpe tilgang til viktig teknologi.
Norske
virksomheter må forberede seg bedre og ha høyere beredskap, det ber Nasjonal
sikkerhetsmyndighet (NSM) om i Risiko 2023.
NSM-rapporten «Risiko» er én av tre offentlige trussel- og risikovurderinger som utgis i første kvartal hvert år. I den nyeste rapporten pekes det blant annet på at de største selskapene og anleggene er kompliserte å angripe. Angrepsforsøkene vil derfor i økende grad gå mot underleverandører.
Tilgang til viktig teknologi
Fremmede aktører investerer og kjøper seg inn i norske virksomheter og eiendom for å få sensitiv informasjon og skaffe seg strategisk viktig teknologi. Norge opplevde nær 50 slike saker i 2022. Om lag to tredjedeler har tilknytning til Russland og Kina. I dagens sikkerhetspolitiske klima, med omfattende sanksjoner mot Russland, øker risikoen for at økonomiske virkemidler blir brukt med fiendtlige hensikter.
Målrettede påvirkningsoperasjoner med spredning av desinformasjon er det tredje forholdet NSM fremhever. På sikt kan desinformasjon svekke tilliten vi har til hverandre, til statlige institusjoner, og dermed også skade vår politiske stabilitet i Norge.
– Vi ønsker at norske virksomheter øker tempoet i sikkerhetsarbeidet fordi truslene blir flere og mer sofistikerte. Beredskapen må bygges før krisen inntreffer, sier Sofie Nystrøm, direktør i NSM, i en melding på sikkerhetsmyndighetenes sider.
Her kan du lese hele rapporten: Risiko 2023